MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

‘Росія воює проти звичайного життя людей’, — Президент УкраїниПрава осіб, що повернулися з російського полонуВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Уряд запровадить тимчасове посвідчення громадянина України У Росії вербують увʼязнених жінок воювати проти України11 депортованих до РФ дітей мають повернутися до України (оновлено)Вправа ‘очищення розуму’До України евакуювали жінку, якій окупанти не платили пенсію через її український паспорт Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФСоборність України: через спротив, піт і кров…Хімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняГромадська приймальня ХПГ у Києві: підсумки рокуГрубі порушення міжнародного права і воєнні злочиниУкраїнські правоохоронці виявили 104 російські катівні у восьми областях УкраїниРосія має повернути ще шістьох дітей до України Визнання людини померлою: для зниклих безвісти на війні строк можуть скоротитиДвопалатний парламент та Кримськотатарська Автономна Республіка: модельний проєкт Конституції УкраїниІдеолога ‘денацифікації’ України засудили до 10 років позбавлення воліНа очах у всього світу: росіяни показали викрадених з України дітей журналістамЕтичний потенціал та етична потужність України: метапідхід

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Травень 2018 року

04.06.2018   
медіа-група ХПГ
Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Травень 2018 року

30 квітня

Під обстріл потрапив житловий сектор Мар’їнки. Внаслідок влучення снарядів постраждали 6 домоволодінь, розташовані по вулиці Жовтневій. Осколками пошкоджені вікна, двері, паркани та транспортні засоби місцевих мешканців.

1 травня

В районі населеного пункту Майорськ, підірвався на невідомому вибуховому пристрої чоловік 1993 року народження.

2 травня
В ніч з 1 на 2 травня в результаті обстрілу житлових масивів села Троїцьке пошкодження отримали 4 житлових будинки по вул.Кузнечна, господарські будівлі, була пошкоджена лінія електропередач і убита домашня худоба.

Один з будинків по вул. Кузнечної в результаті потрапляння 4-х артилерійських снарядів отримав масивне пошкодження покрівлі, скління і несучих конструкцій. Двоє місцевих жителів отримали контузію.

Осколками і вибуховою хвилею було знищено домашніх тварин. Пошкодження отримала свердловина з питною водою, в будинку була знищена побутова техніка.

3 травня

Під обстріл потрапило селище Зайцево.Пошкоджено 5 домоволодінь по вулиці Вернадського та Мануільського. Також в ході обстрілу в селищі було пошкоджено 2 опори та лінії електропередач.

3 травня

Під час обстрілу пошкодження отримали 2 будинки в селищі Миколаївка Кодемського сільської ради. Один будинок знищений вогнем, другий будинок отримав осколкові ушкодження

4 травня

Внаслідок обстрілу Майорска пошкоджені дахи та вікна багатоповерхівок. Зокрема, зафіксовано влучення мін у житлові будинки цивільних мешканців, по вулиці Майорській 15, 15ф, 29/1, 29/2,29/3,31.

5 травня

Зранку під обстріл двічі потрапив контрольно-пропускний пункт в’їзду-виїзду «Пищевик». Постраждалих немає, від вибуху пошкоджено два автомобіля.

6 травня

В результаті обстрілу селища Зайцеве Бахмутського району, одна людина зазнала поранень, загорівся житловий будинок.

7 травня

З червня 2017 року у селищах Тошківка, Тошківка-1, Нижнє та Світличне Попаснянського району у зв’язку із пошкодженням газопроводу було відсутнє газопостачання.

Після виконання всіх робіт, 7 травня відбулося відкриття нової газової гілки, що йде з села Підлісне Мирнодолинської селищної ради Попаснянського району до населених пунктів Тошківської та Нижнєнської селищних рад.

8 травня

*Внаслідок обстрілу села Лоскутівка пошкоджено повітряну лінію електропередач. Без електропостачання залишилися 584 абоненти.

Крім того, в цьому населеному пункті в результаті бойових дій пошкоджено газопровід, зафіксовано потрапляння снаряда на подвір'я домогосподарства. Відключено 109 абонентів.

Внаслідок обстрілу по вулицям Первомайська та Харьківська повністю зруйновані 2 будинки та ще 6 - зазнали значних пошкоджень. Ще близько 30 будинків на обох вулицях залишились без скла у вікнах.

* З 7 на 8 травня і вранці 8 травня, в ході артилерійських і мінометних обстрілів, руйнування різного ступеня в цілому отримали 8 домоволодінь і частково присадибні споруди в селищі Жованка (Зайцеве) вулицями Журавського, Арсеньєва, Бадаєва.

Один зі снарядів влучив у опору газової труби, в результаті чого вона впала, разом з фрагментом труби.

Місцева мешканка 1943 р.н. отримала поранення битим склом і перелом ключиці.

*Пізно ввечері під обстріл потрапило селище Миронівське, пошкоджено 3 будинка по вулиці Енергетиків, у приміщеннях побиті вікна та дах.

10 травня

В с.Південне внаслідок обстрілу пошкоджено приватний будинок розташований по вулиці 8 Березня.

14 травня

Гуманітарна місія "Проліска" в Щасті і співробітники Трьохізбенський ВЦА відвідали прифронтове село Лопаскине. Безпосередньо під час візиту делегації, в ході бойових дій сталося загоряння сухої трави, а потім дерев і городів.

На даний момент в селі залишаються 53 мирних жителя, включаючи 5 дітей дошкільного віку.

Земельні ділянки і зелені насадження в населеному пункті забруднені вибухонебезпечними предметами. Доступ до населеного пункту здійснюється тільки по місцевій реєстрації місця проживання (населений пункт з обмеженим доступом).

У селі відсутнє газове постачання, торгові точки, виїзна торгівля, регулярний транспорт. Вартість виїзду в райцентр на приватному автомобілі коливається в діапазоні від 1 до 2 тисяч гривень за поїздку (за машину). Одному з дітей не встановлена інвалідність, жінка 90 років не може пройти ідентифікацію в Ощадбанку, тому не отримує пенсію.

Дані випадки взяли в роботу фахівці ГМ «Проліска».

15 травня

*В селищі Новгородське внаслідок обстрілу пошкоджено 3 будинка по вулиці Слов’янській.

*Внаслідок обстрілу с.Нелепівка пошкоджено приватний будинок, розташований по вулиці 8 Березня.

16 травня

З мінометів обстріляно прифронтове селище Миколаївка Волноваського району. Пошкоджено два приватні будинки. Зафіксовано пошкодження 2 будинків по вулиці Шияна, а в палісаднику виявлені залишки снаряду. В оселях вибиті всі вікна.

17 травня

*Приблизно о 16 годині на контрольному пункті в'їзду-виїзду (КПВВ) «Станиця Луганська» померла 77-річна жінка.

Біля вікна для видачі талонів, який знаходиться на контрольованої урядом України території, жінці стало погано. Працівники «швидкої допомоги» намагалися реанімувати жінку, але врятувати їй життя, медикам так і не вдалося.

*Під обстріл потрапила школа Світлодарська. На цей момент у навчальному закладі тривав учбовий процес. На щастя, ніхто з дітей та персоналу не постраждав. Поранено перехожого та пошкоджено його автівку.

*В результаті артилерійського обстрілу, вогнем було повністю знищено 4 житлових будинки в селищі Миколаївка-2 Кодемського сільської ради. Сім'ї, які проживали в селищі залишилися повністю без житла.

В результаті нічного обстрілу, пошкодження скління і покрівлі отримали також 2 будинки в с.Воздвиженка (колишній - Червоний Орач) на "Світлодарськ дузі".

*В результаті обстрілу постраждали околиці Авдіївки - вулиця Дачна, вулиця Колосова.

*Внаслідок обстрілу селища Курдюмівка пошкоджено житлові будинки.

Під вогонь потрапили одразу 2 вулиці Трудова та Макарова. Уламками посічено 7 будинків та 30 могил на місцевому цвинтарі.

18 травня

*Вночі від обстрілу постраждало село Троїцьке Попаснянського району. Внаслідок обстрілу відбулося пряме попадання у житловий будинок № 15 по вулиці Кузнєчна, в якому мешкає родина.  Загинули 13-річний хлопчик та його 39-річний батько.

36-річна матір та 18-річний син госпіталізовані до лікарні з мінно-вибуховими травмами та тяжкими осколковими пораненнями. Наступного дня в лікарні померла і жінка.

*Внаслідок обстрілу у Торецьку напівзруйновано житловий будинок

Один із снарядів влучив у двір приватного будинку, де знаходилося 4 людини. Вибуховою хвилею вибито майже всі вікна, зруйновано фасадну стіну, всередині помешкання зафіксовано також значні пошкодження.

19 травня

Під обстріл потрапив житловий сектор населеного пункту Зайцеве - пряме влучення міни у приватний будинок та присадибну ділянку по вулиці вул. Мануільського 100.

Внаслідок розриву міни, зруйновано покрівлю будинку, пошкоджено вікна та стіни.

20 травня

Внаслідок обстрілу населеного пункту Зайцеве постраждалі приватні будинки та господарські будівлі по вулиці вул. Вернадського 8, 57.
Унаслідок розриву міни, зруйновано повністю один будинок, в іншому пошкоджено вікна та стіни.

21 травня

*Внаслідок обстрілу в Торецьку бойовиками було пошкоджено будівлю Центру соціально-психологічної реабілітації, де перебували 28 дітей.

Керівництво закладу звернулось до поліцейських з проханням по допомогу в евакуації дітей - це 28 хлопців та дівчат віком від 3 до 17 років.

Внаслідок артилерійського обстрілу з боку бойовиків в Торецьку зранку 21 травня пошкоджено 7 будинків.

*Внаслідок обстрілу селища Південне, пошкоджено 7 будинків. Під обстріл потрапили вулиці: Українська, Квіткова та Залізнична.  В будинках пошкоджено дах, вікна, в одному з домоволодінь перебито газову трубу.

*Стара частина міста Авдіївка потрапила під обстріл пошкоджено приватний будинок по вулиці Островського

*На околиці прифронтового міста Мар'їнка загинув місцевий житель Михаїл Семенченко, 1982 року народження.  Екстрені служби також потрапили під снайперський вогонь, тому тіло вбитого за допомоги рідних вдалося витягнути лише через деякий час

*У Мар’їнці в результі влучення снаряду згорів будинок по вулиці Шевченко. В результаті чого помешкання вигоріло вщент. Постраждалих немає, господарка знаходилася за іншою адресою.

*Жительку селища Зайцевого було поранено під час обстрілу. Жінка знаходилася на власному подвір’ї по вулиці Журавского 32/1. Внаслідок обстрілу, будинок повністю зруйновано, в іншому будинку під №24 пошкоджені вікна та стіни, господарські будівлі та присадибна ділянка.

22 травня

*До Лисичанського відділу поліції надійшло анонімне повідомлення мешканки м.Алчевськ про те, що 19 травня її знайомий, виїхав на автомобілі з м.Алчевська до м. Дніпро через державний кордон РФ.

Останній раз виходив на зв'язок ввечері 19 травня та повідомив, що знаходиться на території України, після чого, до теперішнього часу на зв'язок не виходить.

*Під обстріл потрапили околиці прифронтового селища Талаківка. Пошкоджено будівлю місцевого підприємства, яке тимчасово не працює, та близько 10 автомобілів, які йому належать. Внаслідок вибухів зайнялося поле.

*Внаслідок обстрілу Авдіївки пошкоджено  житловий будинок на вул. Соборна.

23 травня

У 2018 році на Луганщині СБУ скерувала до суду обвинувальні матеріали відносно 28 представників окупаційної адміністрації ОРЛО

У Луганській області слідчий підрозділ Служби безпеки України завершив досудове розслідування у кримінальному провадженні за статтями 109, 110, 258-3 Кримінального кодексу України стосовно лідера фракції так званого «народного совєта ЛНР».

Усього ж протягом 2018 року слідчими СБУ завершено досудове розслідування стосовно 28 функціонерів окупаційної адміністрації ОРЛО, у тому числі, 4 «в.о. міністрів», 8 посадовців «МВС», 5 працівників «прокуратури», 5 «депутатів народного совєта» та 1 співробітника «МГБ ЛНР».

Правопорушникам заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, їх оголошено в розшук. До них буде застосовано процедуру заочного засудження.

24 травня

Під обстріл потрапив населений пункт Торецьк. Пошкоджено будівлі протитуберкульозного та психоневрологічного диспансерів.  Під обстріл потрапила вулиця Гайдара.  13 пацієнтів та три працівники, які на момент обстрілу перебували в лікувальному закладі, не постраждали.

26 травня

Внаслідок обстрілу Торецька пряме влучення боєприпасів у трьоповерховий будинок за адресою вулиця Римського Корсакова 14.

27 травня

Житель, 1948 р.н., прифронтового с.Південного поблизу свого дому наступив на вибуховий пристрій. Постраждалий госпіталізований з численними осколковими пораненнями кінцівок, грудної клітини та голови.

28 травня

Під Торецьком у м.Залізне уламками снаряду вбито дитину. 15-річна дівчинка знаходилася у власному дворі. Снаряд розірвався в 3-метрах від неї.

30 травня

Близько 15:00 на КПВВ «Станиця Луганська» помер 71-річний чоловік,мешканець смт. Донецький

 Поділитися