MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Кримський диверсант» Гліб Шаблій – політв’язень

20.07.2018   
ХПГ-інформ

У суді севастополець заявив, що вибуховий пристрій йому підкинули, а визнання він зробив під тортурами. Вивчивши матеріали кримінальної справи, ПЦ «Меморіал» зробив висновок, що вона сфабрикована, і визнав Гліба Шаблія політв’язнем, про що мовиться в заяві організації, яку ми подаємо тут в українському перекладі.


21 листопада 2016 року російські телеканали показали сюжети, в яких стверджувалося, що житель Севастополя Гліб Шаблій працював на українську розвідку, «видаючи себе за підприємця». Стверджувалося, що він є членом тієї самої української диверсійної групи, що й затримані раніше севастопольці Дмитро Штибліков, Олексій Бесарабов, Володимир Дудко та Олексій Стогній. Було показано відео, на якому Шаблій казав, що виконував завдання Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України. Такі відеовизнання зробили й інші арештовані севастопольці.

Однак у вже ухвалених вироках зв’язок між ними відсутній, а Шаблію та Стогнію навіть не поставили обвинувачення у шпигунстві. Гліб Шаблій засуджений за ч. 1 ст. 223.1 (незаконне виготовлення вибухового пристрою) та ч. 1 ст. 222.1 КК РФ (незаконне придбання й зберігання вибухових речовин і вибухового пристрою) до 5 років колонії. У суді він заявив, що вибуховий пристрій йому підкинули, а визнання він зробив під тортурами: «Одягли наручники, пов’язку на очі, завели до приміщення, ноги зв’язали скотчем, били по голові, диктували, що треба сказати на камеру».

Суд вияснив, що фактично Гліб Шаблій був затриманий 15 листопада 2016 року, хоча слідчий процесуально оформив затримання й допустив адвоката за призначенням увечері 17 листопада. За словами засудженого, після затримання його добу «возили» й катували, вибиваючи зізнання.

Вивчивши матеріали кримінальної справи, Правозахисний центр «Меморіал» зробив висновок, що вона сфабрикована, провина Гліба Шаблія не доведена.

Ми уважаємо, що Шаблій позбавлений волі за відсутності злочину. Боротьба з «українськими шпигунами» – один з різновидів «полювання на відьом» у сучасній Росії. Це частина політичної кампанії, прямо пов’язаної з російсько-українським конфліктом.

Ми вимагаємо звільнити Гліба Шаблія та покарати винних у його кримінальному переслідуванні.


Визнання особи політв’язнем або переслідуваним за політичними мотивами не означає ані згоди ПЦ «Меморіал» з її поглядами та висловлюваннями, ані схвалення її висловлювань або дій.

 Поділитися