MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 182 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 25.06.2018 – 27.06.2018

28.07.2018   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 35 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 14 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 35 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 14 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Ідеологічні питання

 

Проект 8525 від 25.06.2018 (Паламарчук М. П.) про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про очищення влади» щодо застосування критеріїв здійснення очищення влади до окремих категорій осіб.

З названої статті пропонується виключити пункт 3 частини четвертої, відповідно до якого під процедуру очищення влади (люстрацію) підпадають особи, які «були штатними працівниками чи негласними агентами в КДБ СРСР, КДБ УРСР, КДБ інших союзних республік колишнього СРСР, Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони СРСР, закінчили вищі навчальні заклади КДБ СРСР (крім технічних спеціальностей)». Ініціатори проекту вважають цей пункт проявом дискримінації за професійною ознакою громадян, дії яких не були спрямовані на узурпацію влади Президентом України Януковичем В. Ф., підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

Аргументи ініціаторів проекту заслуговують на увагу, хоча їх пропозиція і видається занадто радикальною. На нашу думку, Закон України «Про очищення влади» має багато суттєвих недоліків, але переглядати його треба системно, а не на рівні окремих положень.

Проект 8537 від 27.06.2018 (Унгурян П. Я.) про внесення змін до статті 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Пропонується установити, що від пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту звільняються релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законодавством порядку.

Ініціатива має суто політичний характер і видається доволі дискусійною..

Проект 8538 від 27.06.2018 (Унгурян П. Я.) про внесення змін до статті 8 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України».

Пропонується включити до складу Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України одного представника від Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 8527 від 25.06.2018 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про ринок електричної енергії».

Пропонується на період до 31 березня 2019 року включно призупинити дію абзацу п’ятого пункту 16 розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» щодо проведення реорганізації Державної інспекції з експлуатації електричних станцій і мереж та Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії шляхом утворення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики. Відповідно на той самий період пропонується відновити дію статті 9 «Державний нагляд (контроль) в електроенергетиці» Закону України «Про електроенергетику». Пояснення щодо таких ініціатив типове і цілком зрозуміле – не встигають провести реформування у визначені строки.

Проект 8534 від 27.06.2018 (Сидорович Р. М.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів.

Пропонується право Казначейства України здійснювати безспірне списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду поширити і на територіальні органи Казначейства України. Відповідні зміни вносять до статті 25 та підпунктів 1, 3 ,4 і 9 пункту 9 Розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення».

Питання є досить складним і може створювати потенційну небезпеку посиленню корупційних ризиків. З огляду на це, проект потребує ретельної уваги спеціалістів та громадянського суспільства.

Проект Постанови 8536 від 27.06.2018 (Каплін С. М.) про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України з вимогою внесення змін до Положення про порядок призначення житлових субсидій щодо неврахування при призначенні субсидії заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Пропонується зобов’язати Кабінету Міністрів України розглянути питання та викласти частину 3 пункту 6 Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 р. № 329) у новій прямо запропонованій ініціатором проекту редакції. Йдеться про те, щоб неодмінна умова для призначення житлової субсидії щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поширювалася, тільки на осіб, які відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» є платниками цього внеску. У чинній редакції всі особи, відносно яких роботодавцем не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, втрачають можливість отримати субсидію, навіть за умови, що несплата єдиного внеску відбулась саме з вини роботодавця, а не з їх вини.

Постановка питання загалом видається цілком слушною, але форма прямого доручення Кабінету Міністрів України щодо редакції конкретного пункту конкретної урядової постанови є абсолютно неприпустимою.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 8524 від 25.06.2018 (Ківалов С. В.) про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо покращення соціально-економічного становища учасників бойових дій, інвалідів війни та учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність цього закону).

Проект передбачає декілька доволі самостійних змін. Зокрема, пропонується у переліку пільг учасникам бойових дій, учасникам та інвалідам війни, а також іншим особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», положення щодо першочергового відведення земельних ділянок для садівництва і городництва замінити положенням про виділенням земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів. Що ж до осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, то перелік їхніх пільг пропонується уточнити та доповнити такими положеннями: «безоплатне першочергове забезпечення санаторно-курортним лікуванням з компенсацією вартості проїзду до санаторно-курортного закладу і назад», «безплатний проїзд один раз на рік (туди і назад) залізничним транспортом у двомісному купе спальних вагонів швидких і пасажирських поїздів, водним транспортом у каютах 1 класу (на місцях першої категорії) експресних і пасажирських ліній, повітряним або міжміським автомобільним транспортом» та «безплатне користування внутріміським транспортом (трамваєм, автобусом, тролейбусом, метрополітеном, водними переправами) і поїздами приміського сполучення, а в сільській місцевості - автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані і місця проживання». Окремо слід зупинитися на пропозиції скасувати обмеження щодо надання ряду пільг лише за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України ( щодо пунктів 1, 2, 4, 5, 6 та 18 частини першої статті 14 та пунктів 4, 5, 7 та 12 статті 16).

В частині заміни права на отримання земельних ділянок для садівництва і городництва правом на виділенням земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів проект видається дещо неоднозначним. Можливо, слід було не скасовувати чинну норму, а запроваджувати альтернативу тощо. Також неврегульованим лишається питання можливості зміни призначення раніше вже отриманих за цим положенням ділянок.

Проект 8526 від 25.06.2018 (Барна О. С.) про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо першочергового забезпечення автомобілями осіб з інвалідністю внаслідок війни).

Пропонується статтю 13 «Пільги особам з інвалідністю внаслідок війни» названого закону доповнити положеннями про те, що особи з інвалідністю внаслідок війни з числа осіб, які втратили кінцівки або їх частини і з числа осіб, у яких паралізовані нижні кінцівки (параліч та парез нижніх кінцівок), за наявності медичних показань для забезпечення автомобілем ручного керування, забезпечуються ним безоплатно першочергово із числа позачерговиків або забезпечуються грошовою компенсацією для купівлі автомобіля в порядку та розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України. Продаж, дарування, передача (в тому числі за довіреністю) іншій особі такого автомобіля протягом 10 років забороняється. Держава компенсує особі з інвалідністю внаслідок війни, яка не втратила кінцівки і має право на керування автомобілем, суму митних платежів за ввезення автомобіля, купленого за кордоном, в порядку та розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України. Продаж, дарування, передача (в тому числі за довіреністю) іншій особі такого автомобіля протягом 5 років забороняється.

Проект 8528 від 25.06.2018 (Геращенко А. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання відпусток працівників театрів.

У Законі України «Про театри і театральну справу» пропонується закріпити положення про те, що з метою забезпечення потреб у професійному розвитку художнього та артистичного персоналу театру в контракті з професійними творчими працівниками може визначатися індивідуальний граничний строк відпустки без збереження заробітної плати. Відповідне застереження вноситься до статті 84 Кодексу законів про працю України та статті 26 Закону України «Про відпустки». Проект фактично дослівно повторює проект 8222 від 03.04.2018 (Геращенко А. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо професійного розвитку художнього та артистичного персоналу театру (див. Бютлетень № 170), який не був прийнятий під час розгляду 19.06.2018.

Проект 8531 від 27.06.2018 (Микитась М. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту пільговиків від свавілля перевізників та водіїв громадського транспорту).

Пропонується установити, що біля кожного входу пасажирів в транспорті на автобусних маршрутах загального користування встановлюється інформаційне табло щодо поточної кількості вільних та зайнятих пільгових місць. Водій зобов’язується висвітлювати інформацію на таких табло. За відсутність таких табло передбачається відповідальність згідно статті 133-1 «Порушення правил надання послуг та вимог безпеки при наданні послуг з перевезення пасажирів чи вантажів автомобільним транспортом» Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому розмір штрафу у названій статті збільшується у 30 разів. У тому ж розмірі пропонується збільшити і санкцію статі 60 «Відповідальність за порушення законодавства про автомобільний транспорт» Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо безпідставної відмови від пільгового перевезення пасажира.

Сама ідея проекту видається принципово хибною, оскільки її реалізація призведе лише до додаткових витрат з боку перевізників, натомість ніяк не сприятиме головній меті – контролю їхньої діяльності та захисту пільговиків від свавілля перевізників та водіїв громадського транспорту.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 8523 від 25.06.2018 (Кривохатько В. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення вимог охорони та використання пасовищ і сінокосів.

Головні зміни стосуються внесення до кодексу нової статті 254-1 «Порушення вимог охорони та використання пасовищ і сінокосів», якою запроваджується кримінальна відповідальність за «Використання пасовищ і сінокосів всупереч проекту землеустрою, порушення природоохоронного режиму використання, чи їх самовільне використання» та «Самовільне будівництво будівель або споруд на пасовищах і сінокосах». Стаття також містить великий перелік обтяжуючих обставин: вчинення особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею; вчинення групою осіб; спричинення значної шкоди; спричинення шкоди у великих або особливо великих розмірах; незворотне знищення земель під пасовищами і сінокосами,  що унеможливлює їх використання згідно проекту землеустрою. Також пропонується внести уточнення до статтей 96-3 та 96-9 розділу XIV-I «Заходи кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб».

Як видається, такі дії навряд чи потребують криміналізації, зокрема і через більш просту процедуру накладення адміністративних та господарських санкцій. При цьому розмір штрафів міг би бути навіть більшим, ніж це пропонується у проекті і включати витрати на знесення забудови та/або відновлення сінокосів та пасовищ. Натомість пропозиція запровадити позбавлення волі як альтернативу штрафу здається не відповідною сутності правопорушення. Крім того, проект потребує ретельного редагування і вичитування, аби прибрати конструкції на кшталт «дванадцяти п’яти тисяч».

Проект 8533 від 27.06.2018 (Сидорович Р. М.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання проблеми заборгованості держави за рішеннями судів.

Безпосереднім приводом для подання цього проекту стало Остаточне рішення Великої Палати Європейського суду з прав людини у справі «Бурмич та інші проти України» від 12 жовтня 2017 року (№ 46852/13) щодо вилучення з реєстру справ Суду 12 148 заяв стягувачів, які стосуються системної проблеми невиконання рішень національних судів в Україні. Конкретним аспектам виконання цього рішення присвячені «Прикінцеві положення» проекту.

Основна ж частина проекту присвячена нормативним засобам подолання системної проблеми невиконання рішень національних судів в Україні. Так, у Законі України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» пропонується установити, що дія мораторію на застосування  примусової реалізації майна державних підприємств та господарських товариств, у статутних капіталах яких частка  держави становить не менше 25 відсотків, не поширюється на застосування примусової  реалізації майна для погашення заборгованості, що виникла у зв’язку з виконанням рішень про відшкодування збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виконання рішень Європейського суду з прав людини, постановлених проти України, та збитків, завданих Державному бюджету України внаслідок виплати коштів відповідно до Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень». Аналогічні зміни щодо виключення із загального правила про зупинення виконавчих проваджень та заходів примусового виконання рішень пропонуються в Законі України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». Поняттєво-термінологічний апарат Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» пропонується доповнити поняттям «остаточне рішення Європейського суду з прав людини у справі проти України, яким визнано порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з наявністю структурної або системної проблеми, що призводить до виникнення значної кількості однотипних порушень (Пілотне Рішення)». Ряд передбачених у цьому Законі строків пропонується дещо збільшити. Також проект передбачає вдосконалення механізму погашення заборгованості держави за рішеннями судів через розширення механізмів державного виконавця з визначення суми заборгованості під час виконання рішень суду зобов’язального характеру у грошовому еквіваленті, що дасть змогу передавати такі рішення для виплати заборгованості до Державної казначейської служби. Крім того, передбачено встановлення компенсації за тривале невиконання рішення національного суду щодо держави у розмірі 10% від присудженої суми, але не більше однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на день виплати. Пропонується також ряд інших змін, проаналізувати які не видається можливим через стислий характер цього огляду.

Проект, як видається, щонайменше заслуговує на доброзичливу увагу.

Проект 8535 від 27.06.2018 (Луценко І. С.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку із ратифікацією Протоколу № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України та Кримінальний процесуальний кодекс України пропонується доповнити подібними положеннями стосовно того, що Велика Палата має право звернутися до Європейського суду з прав людини із запитом про надання консультативного висновку з принципових питань, що стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод або протоколами до неї, стосовно справ, які перебувають у її провадженні. Суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі звернення Великої Палати до Європейського суду з прав людини із запитом про надання консультативного висновку з принципових питань, що стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод або протоколами до неї. Відповідно встановлюється, що таке провадження у справі зупиняється до одержання відповіді Європейського суду з прав людини на запит про надання консультативного висновку з принципових питань, що стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод або протоколами до неї. Очікується, що Прийняття даного проекту Закону України сприятиме імплементації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у національну правову систему.

 

Культура та освіта

 

Проект 8436-1 від 25.06.2018 (Семенуха Р. С.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність із Законом України «Про загальну середню освіту» визначень загальноосвітніх навчальних закладів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів, та забезпечення належного рівня фінансування закладів освіти та охорони здоров’я з державного бюджету.

Альтернативний проекту 8436 від 06.06.2018 (Дзюблик П. В.) про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність із Законом України «Про загальну середню освіту» визначень загальноосвітніх навчальних закладів, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів (див. Бюлетень № 179).

Включає повністю положення основного проекту, а крім того, пропонується ряд інших змін та прикінцевих положень. Зокрема пропонується установити, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями усім працівників, а не лише педагогічним. Крім того, значні зміни вносяться до частини другої та третьої статті 103-6 «Додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я» щодо порядку надання та розподілу названих додаткових дотацій.

Проект 8529 від 26.06.2018 (Констанкевич І. М.) про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо коштів закладів вищої освіти.

Пропонується установити, що кошти, отримані закладом вищої освіти державної та комунальної форм власності від надання платних послуг у сфері вищої освіти та пов’язаних з нею інших сферах діяльності, не включаються до спеціального фонду бюджетів і кошторису такого закладу вищої освіти. Керівники закладів вищої освіти здійснюють розпорядження коштами від надання платних послуг у сфері вищої освіти та пов’язаних з нею інших сферах діяльності виключно в межах забезпечення статутної діяльності відповідних закладів вищої освіти. Залучення закладами вищої освіти державної та комунальної форм власності додаткових джерел фінансування від надання дозволених законодавством платних послуг не тягне за собою зниження державних та місцевих нормативів фінансування та (або) розмірів фінансування, передбачених у відповідних бюджетах. Натомість пропонується скасувати норму про те, що власні надходження державних і комунальних закладів вищої освіти, наукових установ, отримані від плати за послуги, що надаються згідно з освітньою, науковою та навчально-виробничою діяльністю, благодійні внески та гранти відповідно до рішення, прийнятого вченою радою закладу вищої освіти, наукової установи, а також відсотки, отримані від розміщення коштів закладу вищої освіти, наукової установи на вкладних (депозитних) рахунках в установах державних банків, обов’язково «включаються до фінансового плану (кошторису) закладу вищої освіти, наукової установи».

Проект 8530 від 26.06.2018 (Констанкевич І. М.) про внесення змін до статті 13 Бюджетного кодексу України щодо коштів закладів вищої освіти.

Проект вносить ініціативи, запропоновані попереднім проектом, до Бюджетного кодексу в частині порядку розміщення надходжень державних і комунальних закладів вищої освіти, наукових установ, отриманих від плати за послуги, що надаються згідно з освітньою, науковою та навчально-виробничою діяльністю.

 

Питання сільського господарства та земельних справ

 

Проект 6527-д від 25.06.2018 (Бакуменко О. Б.) про сільськогосподарську кооперацію.

Як зазначається у висновку Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, даний доопрацьований проект підготовлено Комітетом на основі проекту Закону України про сільськогосподарську кооперацію реєстр. № 6527 та з урахуванням положень проекту реєстр. № 6527-1, зокрема щодо запровадження у сільськогосподарських кооперативах, які діють без мети одержання прибутку, основного фонду, який формується за рахунок поворотних внесків членів кооперативу; внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» стосовно виплати компенсації єдиного соціального внеску, сплаченого сільськогосподарським кооперативом у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України за окремим напрямом бюджетної програми фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників; а також врахування положень Податкового кодексу України щодо вимог до неприбуткових організацій при визначенні статусу сільськогосподарських кооперативів, які не мають на меті одержання прибутку (зауваження Міністерства фінансів України); уточнення редакції положень законопроекту реєстр. № 6527, що стосуються обчислення і розподілу доходу і прибутку сільськогосподарського кооперативу з урахуванням вимог національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку та Податкового кодексу України (зауваження Міністерства фінансів України).

 

Проекти з інших питань

 

Проект 8449-7 від 25.06.2018 (Рябчин О. М.) про внесення змін до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо зміни коефіцієнту «зеленого» тарифу для електроенергії, виробленої з використанням альтернативних джерел енергії та створення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.

Альтернативний сімом проектам, розглянутим у Бюлетенях №179 та 181. Найлаконічніший з усіх і пропонує внести зміни лише до частини дванадцятої статті 9-1 Законі України «Про альтернативні джерела енергії», якими визначити коефіцієнт «зеленого» тарифу для різних категорій об’єктів енергетики.

Проект цілком може бути врахований у подальшій роботі.

Проект 8462-1 від 26.06.2018 (Семенуха Р. С.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Альтернативний проекту 8462 від 08.06.2018 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (див. Бюлетень № 179). Альтернативний проект відрізняється лише тим, що вносить ті самі зміни, що й основний, також і до абзацу сьомого частини сьомої статті 16 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та частини третьої статті 22 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність». В іншому проекти ідентичні.

Уточнення заслуговують на увагу.

Проект 8487-1 від 27.06.2018 (Острікова Т. Г.) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку ринку транспортних засобів.

Альтернативний проекту 8487 від 15.06.2018 (Южаніна Н. П.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів (див. Бюлетень № 180). Порівняння між головними позиціями основного та альтернативного проектів було здійснено у Висновку Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 12.07.2018, до якого і відсилаємо читачів. Проект втратив своє значення у зв’язку з прийняття 13.07.2018 основного проекту.

Проект 8532 від 27.06.2018 (Сидорович Р. М.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення ефективності процедур відновлення платоспроможності.

Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є підвищення захищеності та рівності прав кредиторів у процедурах банкрутства, удосконалення процедури продажу майна банкрута з точки зору оподаткування, з метою забезпечення найбільш сприятливих умов для здійснення такого роду операцій. Для досягнення цієї мети проектом пропонується внесення змін до Податкового кодексу України, які спрямовані на звільнення від сплати податків на прибуток та на додану вартість доходів від продажу активів боржника у процедурі відновлення його платоспроможності або ліквідації. Це дасть змогу залучити більшу кількість потенційних покупців і сприятиме задоволенню вимог кредиторів. Також уточнюється положення про те, що анулювання реєстрації платника податку відбувається у разі, коли господарським судом винесено постанову про визнання боржника банкрутом і відкрито ліквідаційну процедуру.

 Поділитися