MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Перемога над бюрократичною машиною – юристи ХПГ захистили права матері померлого військовослужбовця

27.08.2018   
Ігор Сосонський
Найскладніше вирішити бюрократичні проблеми, коли в тебе є купа інших, доволі складних, життєвих проблем.

Кожен з нас у своєму житті стикається з проблемами. Це можуть бути проблеми різного роду. Однією з найпоширеніших проблем є бюрократія в наших державних органах. Але найскладніше вирішувати бюрократичні проблеми, коли в тебе є купа інших, доволі складних, життєвих проблем (здоров’я, смерть рідних або інше). У травні 2018 року до нашої приймальні звернулася пенсіонерка пані Т. Вона розповіла, що під час виконанні службових обов’язків загинула її донька, яка була військовослужбовцем ЗСУ за контрактом. Після смерті доньки залишилося троє малолітніх дітей, які на теперішній час проживають з нею, бабусею, та з їхнім батьком.

«Все це сталося в одну мить… Не стало моєї доньки. Внуки залишилися без матері. Це серйозно вплинуло на мене, на моє життя, – каже пані Т. – За життя, донька утримувала дітей і допомагала мені, бо я отримувала мінімальну пенсію».

Маючи ці проблеми, пані Т. вимушена була вирішувати й супутні проблеми: звертатися до військових комісаріатів із заявами про надання пільг та посвідчень для онуків, оформлення пенсій для онуків і себе за втратою годувальника, постановки на різного роду обліки тощо.

В той час як онукам всі пільги, пенсії та статуси оформлювалися без будь-яких питань, при оформленні статусу «член сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби» та видача відповідного посвідчення пані Т. виникали труднощі. Вказаний статус встановлюється Обласним військовим комісаріатом.

Пані Т. звернулася до Харківського обласного військового комісаріату із заявою про надання статусу й посвідчення та додала пакет документів. Про необхідний пакет документів пані Т. дізналася від робітників місцевого військового комісаріату.

Харківський обласний військовий комісаріат розглянув заяву та документи пані Т. та відмовив, мотивуючи це тим, що пані Т. не надала документ відповідного зразку про перебування її на утриманні у своєї померлої доньки. Усно працівники Харківського обласного військового комісаріату повідомили пані Т. про необхідність надати довідку, яка б підтверджувала факт її перебування на утриманні у померлої доньки та пояснили, що вказану довідку можна отримати у місцевій раді. При цьому в Харківському обласному військовому комісаріаті оформили пані Т. пенсію за втратою годувальника, яку вона почала отримувати раніше, ніж звернулася за статусом.

Пані Т. повторно зібрала весь необхідний пакет документів і домоглася отримання вищезазначеної довідки у місцевого депутата. Але Харківський обласний військовий комісаріат повторно відмовив у наданні статусу та посвідчення, мотивуючи свою відмову тим, що довідка не має ніякої юридичної сили та її видача не була підтверджена робітниками місцевої ради, тож особа не підпадає під вимоги статті 18 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

При цьому Харківський обласний військовий комісаріат не врахував той факт, що пані Т. вже є пенсіонером Міністерства оборони України та отримує пенсію за втратою годувальника.

Тож, розглянувши документи, юристи приймальні ГО «ХПГ» надали консультацію пані Т. та розпочали підготовку адміністративного позову.

У травні 2018 року пані Т. подала адміністративний позов у Харківський окружний адміністративний суд до Харківського обласного військового комісаріату про визнання його дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії. У суді пані Т. представляв юрист Громадської приймальні Харківської правозахисної групи Ігор Сосонський.

12 липня 2018 року юрист Ігор Сосонський разом з пані Т. у справі № 820/4039/18 отримав перемогу. Харківський окружний адміністративний суд задовільнив позовні вимоги в повному обсязі. Дії Харківського обласного військового комісаріату визнано протиправними та зобов’язано встановити статус «член сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби» й видати відповідне посвідчення.

При цьому суд дійшов до висновку та зазначив, що Харківський обласний військовий комісаріат необґрунтовано, тобто без врахування та з’ясування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішень, та упереджено відмовив пані Т. у встановлені статусу «члена сім’ї військовослужбовців, які загинули (померли) чи пропали безвісти під час проходження військової служби».

 Поділитися