MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рак за ґратами — система знову вбиваєСистема вбиває двічі. Помер Сергій ТроцькоДворівнева система тортур: катування українців у Харківській області під час окупаціїЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровЗвіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Сокирянська виправна колонія №67’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Райківецька виправна колонія №78’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Замкова виправна колонія (№58)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська виправна колонія (№4)’‘Концтабори для українців’: росіяни систематично вдаються до тортур Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Маневицька виправна колонія (№42)’Моніторинговий візит до ДУ “Кам’янська виправна колонія №34”Моніторинговий візит до ДУ “Біленьківська виправна колонія №99”Моніторинговий візит до ДУ “Казанківська виправна колонія №93”Моніторинговий візит до ДУ “Петрівська виправна колонія №49”Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ “Софіївська виправна колонія (№45)” та Софіївської багатопрофільної лікарні №45 філії ДУ “Центр охорони здоров’я ДКВСУ” в Дніпропетровській та Донецькій областяхМоніторинговий візит до ДУ “Cинельниківська виправна колонія (№94)”Моніторинговий візит до ДУ “Солонянська виправна колонія (№21)”Моніторинговий візит до ДУ “Криворізька виправна колонія (№80)”Моніторинговий візит до ДУ «Шепетівська виправна колонія (№98)»Моніторинговий візит до ДУ «Стрижавська виправна колонія (№81)»

Колонія-привид

21.09.2018   
Володимир Глущенко, Ганна Овдієнко, Олена Річко
Візит моніторингової групи до Шостківської виправної колонії зірвався

19 вересня 2018 року наша моніторингова група у складі Володимира Глущенка, Ганни Овдієнко та Олени Річко за планом прибула до чергової установи виконання покарань - Шосткінської виправної колонії № 66. Метою візиту був моніторинг умов тримання під вартою засуджених.

На жаль, візит моніторингової групи зірвався. За вказаною адресою Шосткінської виправної колонії № 66 не виявилося.

Територія установи зустріла моніторів тишею та пустотою. Замість чергового на посту - закрите віконце прийому. Замість гомону у коридорах - порожні кабінети. Замість засуджених - вільні приміщення.

Це перший випадок в історії моніторингу установ виконання покарань, коли монітори приїхали, а колонії - нема. Згодом виявилося, що у порядку так званої “оптимізації” Міністерство юстиції прийняло рішення про консервацію Шосткінської виправної колонії № 66. Усіх засуджених вивезли ще у квітні 2018 року, про що, однак забули повідомити на офіційному сайті.

Що ж таке, ця оптимізація? Оптимізація установ виконання покарань здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 року, якою було затверджено “Порядок оптимізації діяльності слідчих ізоляторів, установ виконання покарань та підприємств установ виконання покарань” (надалі - Порядок).

Оптимізація може здійснюватися у формі консервації - тобто тимчасового припинення роботи установи на невизначений час із збереженням частини кадрового складу, охорони території та приміщень.

Відповідно до п.п. 7, 8 Порядку, для прийняття Мін’юстом рішення про консервацію (розконсервацію) або ліквідацію слідчого ізолятора, установи виконання покарань комісією готується техніко-економічне обґрунтування щодо необхідності консервації (розконсервації) або ліквідації слідчого ізолятора, установи виконання покарань. У разі коли наповнення слідчого ізолятора, установи виконання покарань становить менш як 50 відсотків лімітного наповнення, Мін’юстом може бути прийнято рішення про консервацію слідчого ізолятора, установи виконання покарань.

Тобто, для консервації установи основним критерієм є її наповнення, а ніяк не технічний стан приміщень

У Шосткінській виправній колонії № 66 до консервації відбували покарання близько 300 осіб, планове наповнення - 900 осіб. За словами начальника Шотскінської ВК № 66, засуджених перевели до інших установ виконання покарань - за бажанням. Більшість співробтіників колонії звільнили: із 208 співробітників залишилися працювати 28 осіб. Начебто усе вірно?

Як сказати. Установа виконання покарань розташовувалася у с. Гамаліївка - невеликому населеному пункті, де більшість робочих місць давала саме колонія. Тепер людям працювати просто ніде. Пустують тепер і величезні приміщення колонії. За словами начальника установи, у ній було 14 відділень. У всіх без виключення відділеннях (що велика рідкість!) був зроблений ремонт. Перші відділення почали ремонтувати у 2011 році, останні закінчували перед оптимізацією. А потім, наприкінці 2017 року дізналися, що чомусь було обрано саме їхню установу для консервації.

Моніторингова група підкреслює, що за час своїх візитів по Україні вони бачили установи у набагато гіршому стані, де ремонт не проводився по 10 - 20 років. Тим не менш, вони продовжують функціонувати.

Навіть якщо через декілька років Шосткінську ВК № 66 знову відкриють, її приміщення вже будуть знаходиться у жахливому стані. Адже опалюівати жилі корпуси не планують - на це держава просто не виділила кошти. Зрозуміло, в якому стані буде знаходитися приміщення будівель після декількох років холодної зими без опалення.

Чи не краще б було обирати установи виконання покарань для консервації за відповідністю європейським стандартам тримання під вартою, а не за наповненням?

 

 Поділитися