MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вулична акція-інсталяція «Стоп стаття 391 Кримінального кодексу – радянщина в українських тюрмах» (ПРЕС-АНОНС)

24.10.2018   
26.10.2018, о 10:00 біля головного управління Державної кримінально-виконавчої служби України (Київ, вул. Мельникова, 81).

26 жовтня о 10:00 біля приміщення головного управління Державної кримінально-виконавчої служби України за адресою: Київ, вул. Мельникова, 81 відбудеться театралізована вулична акція-інсталяція «Стоп стаття 391 Кримінального кодексу – радянщина в українських тюрмах».

Провідні адвокати і правозахисники продемонструють у вигляді театралізованої інсталяції, як за непоголене обличчя, або нетактовну поведінку, а фактично за скарги на дії (бездіяльність) персоналу пенітенціарних закладів засудженому за рішенням суду до основного покарання додається до 3 років позбавлення волі відповідно до статті 391 КК України.

Ця норма невідомо в який спосіб перекочувала з радянського Кримінального закону.

Європейський комітет з питань запобігання катуванням вже двічі в своїх доповідях після візитів в Україну (параграф 46 доповіді за 2017 рік і параграф 103 доповіді за 2018 рік) наголошував на необхідності скасування статті 391 КК України.

19 жовтня 2018 року в парламенті зареєстрований законопроект № 9228 про скасування ганебної, радянської статті 391 Кримінального кодексу України

Це вже третя спроба в законодавчий спосіб позбутися каральної радянської практики кримінального переслідування засуджених за ст. 391. Проте Державна кримінально-виконавча служба України попри декларування проєвропейських реформаторських змін у системі виконання покарань, категорично відмовляється позбутися ганебної радянської норми, обґрунтовуючи порушення прав людини заходами безпеки.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Анндрія Діденка, ХПГ: [email protected].

 Поділитися