MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Як поновити виплати пенсій ВПО – поради юриста

20.11.2018   
Володимир Глущенко, адвокат
В цій статті автор дає покрокову інструкцію, як діяти у випадку припинення виплати пенсій та куди звертатися у першу чергу.

Останнім часом до Харківської правозахисної групи надходить чимало звернень вимушених переселенців стосовно невиплати пенсії. Припинення виплати пенсійного забезпечення має місце навіть у тих випадках, коли пенсіонери фізично нікуди не виїжджали та весь час перебували за місцем своєї реєстрації як внутрішньо переміщена особа. В цій статті автор намагається дати покрокову інструкцію, як діяти в такій ситуації та куди звертатися у першу чергу.

Так, Україну проголошено соціальною, правовою державою, в якій визнається і діє принцип верховенства права; Конституція України має найвищу юридичну силу; закони та інші нормативно-правові акти ухвалюються на основі Конституції України і повинні відповідати їй; органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 1, частини перша, друга статті 8; частина друга статті 19 Конституції України).

Кожному громадянину України на рівні Конституції і законів гарантовано право на отримання пенсії.

Та незважаючи на це, повсякденною практикою стало припинення виплат пенсії як пенсіонерам, що проживають на непідконтрольній Уряду України території, так і переселенцям. Підставою для цього слугує постанова Кабінету Міністрів України № 365 «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» від 8 червня 2016 року, відбуваються масові порушення права на пенсійне забезпечення.

Нажаль, на сьогодні відновлення виплати пенсії можливе лише у судовому порядку.

І надалі, якщо Ви – переселенець і Вам, посилаючись на Постанову КМУ № 365, припинили виплату пенсії, для захисту порушених прав автор рекомендує керуватися наступним алгоритмом дій.

У разі неотримання пенсії або виплати заборгованості з недоотриманої пенсії, в першу чергу слід звернутися з письмовою заявою до Управління пенсійного фонду того району, де пенсіонер отримував пенсію. Зразок заяви до ПФУ можна скачати за цим посиланням.

Якщо виплату пенсії було припинено з причини анулювання довідки ВПО, то до моменту звернення до суду бажано отримати нову довідку ВПО і додати її копію до позовної заяви.

Отримавши відповідь з пенсійного фонду, пенсіонер, виплати якому були призупинені, дістає право на звернення до суду. Нагадаю, що 3 травня 2018 року Верховний Суд завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії і її поновлення внутрішньо переміщеній особі. Суд ухвалив рішення, яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі й зобов’язав поновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року. 4 вересня Велика Палата Верховного Суду відхилила подану апеляційну скаргу й залишила рішення Верховного Суду від 3 травня 2018 року без змін, отже рішення набуло законної сили.

Зразок адміністративного позову до суду можна скачати за цим посиланням.

У наданому позові міститься прохання до суду про звільнення від сплати судового збору, що є правом суду, а не його обов’язком. Зазвичай, з практики автора, прохання про звільнення від сплати судового збору судами у більшості випадків задовольняється. В разі відмови суд виносить ухвалу і надає строк для усунення недоліків адміністративного позову для сплати судового збору.

Щоб не заплутатися в процесуальних нормах, бажано звернутися за юридичною допомогою до правозахисників.

Громадська приймальня ГО «Харківська правозахисна група» не тільки проводить юридичні консультації, але й забезпечує супроводження судових справ.

Статтю створено в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців.

#NorwegianRefugeeCouncil #NRC #ПрямуємоРазом

 Поділитися