MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення ООС: обстріли, жертви серед цивільного населення. Листопад 2018 року

29.11.2018   
медіа група ХПГ
Ситуація в зоні проведення ООС: обстріли, жертви серед цивільного населення. Листопад 2018 року

5 листопада

2 листопада у Краматорську відбувся брифінг представників Об’єднаних сил за підсумками діяльності протягом жовтня з питань запобігання незаконному переміщенню товарів та вантажів через лінію розмежування і посилення правоохоронної діяльності.

Заступник Командувача ООС полковник Олександр Доманський презентував Розпорядження Командувача Об’єднаних сил №р-3634 від 30.10.2018 (далі — Розпорядження).

Розпорядження передбачає заборону «переміщення через контрольні пункти в’їзду-виїзду товарів (вантажів), ручної поклажі та супроводжувального багажу в межах визначеної кількості (вартості) понад один раз на добу». Цей документ встановлює обмеження на переміщення через лінію зіткнення товарів у межах кількості та вартості, визначеної Постановою КМУ № 99 від 1.03.2017 «Про затвердження Порядку переміщення товарів до району або з району проведення антитерористичної операції» (далі — Постанова № 99) та Наказу МТОТ № 39 «Про затвердження Переліку та обсягів товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів та через лінію зіткнення» (далі — Наказ № 39), прийнятого на виконання Постанови № 99.

Тобто з 1 листопада перетнути лінію зіткнення з товаром можна лише раз на добу. Водночас, як запевнив Олександр Доманський, обмеження не стосуються осіб, що переміщуються через лінію зіткнення з особистими речами.

Втім, 5 листопада монітори БФ «Право на захист» зафіксували випадок, коли особі, що намагалася перетнути КПВВ «Майорське» вдруге впродовж дня й жодного разу не мала при собі товару чи навіть багажу, співробітники Держприкордонслужби (ДПСУ) відмовили в повторному пропуску, посилаючись на Розпорядження.

У правозахисників викликає занепокоєння відсутність будь-яких офіційних роз’яснень щодо практичної реалізації Розпорядження й порядку контролю за переміщенням.

За словами Володимира Бондаря, начальника Донецько-Луганського регіонального управління ДПСУ, для виконання Розпорядження, співробітники Державної фіскальної служби під час перевірки багажу ставитимуть спеціальну позначку в контрольному талоні особи, яка переміщується з товарами. Якщо за даними бази даних ДПСУ така особа перетинатиме лінію зіткнення вдруге, у неї запитають контрольний талон для встановлення того, чи перевозила вона товари під час першого переміщення.

Водночас незрозуміло, чи враховуватиметься кількість та вартість товарів, що переміщуються. Наприклад, чи буде надано дозвіл на переміщення особі, яка бажає провезти двічі за день по 30 кг товару, вартість якого не перевищує встановлені Постановою 10 тис. грн.
Єдиним документом, який регулює переміщення товарів через лінію зіткнення, є Постанова КМУ № 99. Ані вона, ані Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей № 222 — ог, не передбачають обмеження кількості перетинів лінії зіткнення фізичними особами. Отже, Розпорядження Командувача ОС фактично вносить зміни до Постанови КМУ, які обмежують права громадян та звужують дію нормативного акту.

За словами полковника Доманського, Розпорядження прийняли для реалізації заходів, спрямованих на боротьбу з контрабандою та незаконним переміщенням товарів через лінію зіткнення. Відповідно до тексту Розпорядження, воно прийняте на виконання ст. 9 Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» № 2268–VIII від 18.01.2018, яка зазначає: «Повноваження Командувача об’єднаних сил визначаються Положенням про Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України, яке розробляється Генеральним штабом Збройних Сил України та затверджується Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України за поданням Міністра оборони України».

На відповідне Положення, доступне для службового користування, посилається в преамбулі Розпорядження й Командувач ОС. Втім, зважаючи на те, що документу немає у відкритому доступі, перевірити, чи надає він командуванню ОС повноваження на внесення змін до Постанов КМУ, на жаль, неможливо. Втім, можна припустити, що секретні документи не можуть надавати силовим структурам повноважень на внесення змін до законів та підзаконних нормативних актів, виданих іншими органами державної влади.

7 листопада

Під обстріл потрапило сільськогосподарське підприємство «Бахмутський аграрний союз» у Новолуганському. Свинофермі вкотре завдано значних матеріальних збитків.

На території «БАС» пошкоджено металеву огорожу, повітряний конденсатор та фреонопровід холодильної установки, металеві двері, скляні вікна та електричні проводи цеху санітарного забою, стіни паркану та стіни поста охорони, пластикове вікно та стіну кабінету начальника транспортного цеху, вхідні двері на другий поверх будівлі, стіни коридору другого поверху будівлі транспортного цеху, пристрій для збирання соняшника, автомобіль ГАЗ (молоковоз), автомобілі «Газель» і КамАЗ, а також трактор «Бєларусь».

10 листопада

Вночі під обстріл потрапив КПВВ «Мар’їнка». В результаті обстрілу ніхто не постраждав.

11 листопада

50-річний житель Мар’їнки отримав вогнепальне поранення, на території власного домоволодіння по вулиці Прокоф’єва. У чоловіка потрапила куля, яка пробила праве стегно і викликала гематому на лівому стегні.

13 листопада

За матеріалами Служби безпеки України заочно оголошено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України, дванадцятьом очільникам так званого управління виконання покарань терористичної організації «ЛНР».

Загалом по даним СБУ було встановлено майже півтори тисячі осіб, причетних до функціонування пенітенціарної системи незаконних збройних формувань «ЛНР».

За інформацією спецслужби, на тимчасово окупованій території Луганської області декілька тисяч людей утримуються у захоплених бойовиками виправних закладах у нелюдських умовах. Вони позбавлені медичної та правової допомоги, піддаються фізичним та моральним знущанням.

До СБ України, зокрема, звернувся колишній в’язень, який прибув на підконтрольну українській владі територію після відбування покарання у виправних колоніях на тимчасово окупованій території Слов’яносербського району.

За його свідченнями, засуджені одразу після початку окупації території відчули «стиль роботи» представників «руського міра» у вигляді принижень, фізичних та моральних знущань, безправ’я.

До колонії регулярно приїжджав так званий спецназ «ЛНР» для відпрацювання на засуджених насильницьких методів придушення непокори. В’язнів били, стріляли з автоматів над головами. На знак протесту засуджені кілька разів зривали прапор так званої «ЛНР» і піднімали над колонією національний прапор України.

За свідченнями ще одного колишнього в’язня, до виправного закладу приїжджали бойовики різних угруповань. На територію «зони», зокрема, заходили «козаки», які закликали разом з ними йти воювати «за отамана Козицина» проти сил антитерористичної операції.

15 листопада

Вночі під інтенсивний вогонь потрапили житлові будинки Південного. Вщент знищені два будинки місцевих жителів.

11-16 листопада

У період з 11 по 15 листопада, в ході обстрілів району "Хутір Вольний" Золотого-4 ушкодження отримали 6 приватних домоволодінь, в яких проживали місцеві жителі.

Один будинок по вул.2-а Вільна, в ході попадання мін був зруйнований, ще 5 домоволодінь отримали пошкодження покрівлі та скління. 

16 листопада, в ході обстрілу, пошкодження отримав ще один будинок місцевих жителів, розташований по ул.Студентська в Золотому-4. Два снаряди потрапили в дах будинку, один не розірвався.

21 листопада

За матеріалами Служби безпеки України до семи років позбавлення волі заочно засуджено організатора антиконституційного «референдуму про державну самостійність ЛНР».

Оперативники спецслужби встановили, що у травні 2014 року мешканка міста Щастя була призначена сепаратистами на посаду «заступника голови тервиборчкому» та очолила «територіальну виборчу комісію» у Троїцькому районі області.

Жінка брала активну участь в організації та проведенні фейкового волевиявлення. Потім підозрювана стала «депутатом» сепаратистського «парламенту». Наразі вона переховується від українського правосуддя на тимчасово окупованій території Луганщини, де займається антиукраїнською пропагандою.

Новоайдарський районний суд визнав правопорушницю винною в умисному вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території та державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб.

Початок терміну відбування покарання обчислюватиметься з дня затримання злочинниці та приведення вироку до виконання.
За останні три роки за матеріалами СБУ в Луганській і Донецькій областях до різних термінів позбавлення волі засуджено понад сто організаторів фейкових виборів та членів виборчих комісій, а також осіб, які займалися агітацією та розповсюдженням матеріалів із закликами до зміни меж території України.

Ще п’ятдесят шість кримінальних проваджень знаходяться на розгляді у судових інстанціях. Зловмисникам оголошено про підозру у скоєнні злочину передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України. Всім їм загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

25 листопада

Внаслідок обстрілу селища Троїцьке, пошкеджено вікна будинку місцевої мешканки

27 листопада

Увечері під обстріл потрапив контрольно-перепускний пункт в’їзду/виїзду «Майорськ». Пошкодженно модуль паспортного контролю

28 листопада

В черзі перед КПВВ «Станиця Луганська» помер чоловік 1952 року народження.

28 листопада

На Донеччині і Луганщині, згідно з Указом Президента, вводиться правовий режим воєнного стану.

Командувач об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва, зауважив, що він фактично не вплине на життя цивільного населення, адже Донецька і Луганська області майже в такому режимі живуть останні кілька років.

Більшість заходів, які будуть реалізовані в рамках воєнного стану, стосуються військових частин Збройних сил України та інших складових сектору безпеки і оборони, які включені до складу Об’єднаних сил. 
У штатному режимі працюють і працюватимуть підприємства та установи, школи, дитсадки, лікарні, об’єкти соціальної сфери, КПВВ тощо.

Також залишається без змін порядок перетину блокпостів.

 Поділитися