MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у листопаді 2018 року

30.11.2018   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у листопаді 2018 року

31 жовтня

Повідомлення щодо ситуації з цивільними особами на контрольних пунктах в’їзду‑виїзду. На блокпості збройних формувань, розташованому на південь від мосту в Станиці Луганській, спостерігачі бачили тіло літнього чоловіка на землі поруч із контейнером міжнародної організації. Представник цієї організації розповів спостерігачам про те, що, як повідомлялося, вранці того ж дня чоловік (приблизно 70 років) помер унаслідок серцевого нападу, коли йшов дерев’яним трапом, що з’єднує зруйновані частини мосту.

4 листопада

Повідомлення щодо ситуації, в якій перебуває цивільне населення, що проживає поблизу лінії зіткнення. 3 листопада дві жінки (віком 60–69 років) у Золотому-4 (Родіні) повідомили, що безпекова ситуація в населеному пункті дуже напружена і там щодня відбуваються інтенсивні обстріли з важкого та легкого озброєння. За словами жінок, у хуторі Вільному, що в Золотому-4 (Родіні) поряд із лінією зіткнення, залишається приблизно 40 осіб. За їхніми словами, населений пункт залишається повністю без електрики.

5 листопада

Повідомлення щодо ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольному пункті в’їзду-виїзду в Станиці Луганській. Спостерігачі бачили, як команда швидкої медичної допомоги несла чоловіка (45 років), який, за їхніми словами, знепритомнів, коли очікував у черзі на прохід через контрольний пункт в'їзду-виїзду (КПВВ) Збройних сил України. Медпрацівники додали, що його доправлено до лікарні в Станиці Луганській і що з огляду на симптоми в пацієнта стався інсульт. На КПВВ 5 осіб окремо розповіли спостерігачам, що прохід через блокпост збройних формувань зайняв у них одну годину, а ще три години зайняв прохід до підконтрольних урядові районів через КПВВ Збройних сил України.

8 листопада

Повідомлення про смерть цивільної особи в н. п. Золоте‑5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на північний захід від Луганська). О 10:35, перебуваючи в Золотому‑5 (Михайлівці), команда СММ бачила, як четверо озброєних членів збройних формувань несли пораненого чоловіка (63 років) від будинку на вул. Чапаєва, 5, у Маріївці, що у Золотому‑5 (Михайлівці), до місця поруч з автобусною зупинкою на вулиці Поштовій. Згодом біля автобусної зупинки спостерігачі помітили, що під'їхала машина швидкої допомоги, та чули, як лікарі констатували, що чоловік вже помер від осколкових поранень. Сусідка (приблизно 65 років) загиблого розповіла, що близько 10:10, після того, як вона почула, що дружина чоловіка кликала на допомогу, вона підійшла до будинку № 5 на вул. Чапаєва і побачила чоловіка, який лежав на землі в подвір’ї та тяжко дихав.

9 листопада

Повідомлення про обстріл поблизу н. п. Новолуганське(підконтрольний урядові, 53 км на північний схід від Донецька). На автостоянці свиноферми «Бахмутського Аграрного Союзу», розташованої біля Новолуганського, приблизно за 10 м на південь від північно-західного в'їзду, зафіксовано 5 свіжих місць вогневого ураження — невеликі вирви та обпалений асфальт на площі близько 100 квадратних метрів. Приблизно за 5–10 м на південь від цих місць вогневого ураження зафіксовано орієнтовно 30–50 свіжих слідів осколкового ураження на північній стіні будівлі ферми на висоті 2–3 м над землею. На відстані близько 150 м на захід від вирв виявлено, що на великому дубі була обдерта кора та невеликі гілки, а також приблизно 20 свіжих подряпин, оцінених як сліди розльоту осколків, на висоті 5 м над землею з південного боку стовбура. Військовослужбовець Збройних сил України повідомив про те, що вони очистили місце події після обстрілу. За оцінкою СММ, пошкодження спричинено розривами мінометних мін міни калібру 82 мм, випущених із південного напрямку. Чоловік (60–70 років) розповів, що він працював на фермі та був присутній там, коли, за його словами, 6 листопада в період із 16:30 до 17:45 відбувся обстріл.

12 листопада

Повідомлення про жертву серед цивільного населення у н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька). У лікарні в н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) чоловік (50–59 років) з перев’язаним правим стегном, повідомив, що 10 листопада, близько 18:00, він перебував у своїй господарській споруді на вулиці Прокоф’єва в Мар’їнці, коли почув вогонь зі стрілецької зброї і відчув гострий біль у правому стегні. За словами лікаря, у чоловіка влучила 5,45-мм куля, яка пробила його праве стегно і спричинила гематому на лівому стегні.

16 листопада

Повідомлення щодо ситуації, з якою стикається цивільне населення на блокпостах. 15 листопада на блокпості, розташованому на автодорозі Н15 недалеко від комбінату «Каргілл» в н. п. Кременець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька), спостерігачі бачили, що дорога була перекрита через велику кількість цивільних транспортних засобів і черги пішоходів. Чоловік (віком від 50 до 60 років) повідомив, що пасажири приблизно 50 автомобілів заночували (з 14 на 15 листопада) у своїх транспортних засобах після того, як весь попередній день вони чекали проїзду через блокпост, однак не змогли цього зробити до кінця дня.

18 листопада

Повідомлення про пошкодження, спричинені обстрілами в житлових районах:

У н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) на вул. Дундича, 15/1 зафіксовано свіжі осколки, які застрягли у двоповерховому багатоквартирному будинку з західного боку, а також розбите вікно з того самого боку. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з північного заходу. За словами одного із сусідів, обстріл стався поблизу будинку о 18:00 14 листопада.

У н. п. Крута Балка (непідконтрольний урядові, 16 км на північ від Донецька) виявлено два свіжі місця вогневого ураження (сліди горіння) на північному боці одноповерхового будинку, а також розбите вікно з того самого боку. За оцінкою СММ, ці пошкодження виникли внаслідок влучання снаряда(-ів) озброєння невстановленого типу. Команді Місії не вдалося визначити напрямок вогню. Мешканець будинку розповів, що 17 листопада близько 14:00 він, перебуваючи у себе вдома, почув вибухи і побачив зазначені вище пошкодження.

Ситуація з цивільним населенням на контрольних пунктах в’їзду-виїзду

16 листопада команда СММ бачила 2 укриття (одне у процесі будівництва), намет для обігріву і 7 санітарно-технічних споруд на КПВВ у н. п. Пищевик (підконтрольний урядові, 25 км на північний схід від Маріуполя). Одна жінка (віком 60–69 років) розповіла спостерігачам, що вона очікує на прохід вже годину, та висловила занепокоєння тим, що там бракує накриття для захисту пішоходів від несприятливих погодних умов.

17 листопада на блокпості збройних формувань на південь від мосту команда СММ бачила близько 400 осіб, які чекали на автобус до непідконтрольного урядові Луганська. Спостерігачі також бачили, що на місце приїхала машина швидкої допомоги. За словами фельдшера зі швидкої, чоловік (75 років) потребував медичної допомоги через проблеми з серцем і його було доправлено до лікарні в Луганську.

19 листопада

Повідомлення щодо цивільних осіб які зазнали поранень унаслідок обстрілу та вогню з легкого озброєння:

17 листопада медпрацівники лікарні в н. п. Первомайськ (непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) повідомили, що 14 листопада до них доправили 29-річного чоловіка з великим порізом на лівій стороні голови біля вуха. Постраждалий телефоном розповів, що близько 14:00 14 листопада він перебував у вантажівці неподалік від н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові; 58 км на захід від Луганська), коли куля влучила у вікно з водійського боку, розбивши це вікно та ще одне вікно в кабіні вантажівки та залишивши поріз на лівій стороні його голови біля вуха. Два представники електроенергетичної компанії окремо повідомили, що 14 листопада постраждалий керував вантажівкою в рамках ремонтних робіт на електропідстанції неподалік від Золотого-5 (Михайлівки), а після інциденту один із цих представників компанії доправив постраждалого до лікарні в Первомайську.

15 листопада медперсонал тієї ж лікарні в Первомайську повідомив, що ввечері 12 листопада з Золотого-5 (Михайлівки) до них доправили 62-річного чоловіка з пораненнями лівої сторони грудної клітки, які відповідали осколковим пораненням, і що він лікується в цій лікарні. 15 листопада в Золотому-5 (Михайлівці) троє жителів (жінки віком 50, 65 і 71 рік) окремо розповіли, що 12 листопада стався обстріл і що внаслідок цього обстрілу постраждав чоловік. 19 листопада в цьому ж населеному пункті 39-річна дочка постраждалого повідомила спостерігачам про те, що її батько отримав поранення грудної клітки 12 листопада між 17:00 і 18:00, коли перебував на подвір'ї свого будинку на вул. Первомайській, 20.

22 листопада

Повідомлення про цивільну особу , яка зазнала поранення внаслідок вогню зі стрілецької зброї в н. п. Оленівка (непідконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька). У лікарні н. п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили 62-річного чоловіка з бинтовою пов'язкою на верхній частині правої ноги. За словами чоловіка, 21 листопада він повертався з магазину на вулиці Чапаєва додому, коли відчув біль у правому стегні і знепритомнів після того, як почув вогонь зі стрілецької зброї. Медперсонал лікарні повідомив, що 21 листопада до них доправили чоловіка із пораненням правого стегна, яке, за їхньою оцінкою, було спричинене 7,62-мм кулею.

Повідомлення про пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі у н. п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) на вул. Лізи Чайкіної, 8, зафіксовано розбите вікно з північної сторони і щонайменше 4 пробоїни (діаметром приблизно 10–15 см) у трьох інших вікнах з північної сторони на другому поверсі двоповерхового багатоквартирного будинку. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися нещодавно внаслідок обстрілу. 2 місцеві жителі (чоловік віком приблизно 30 років і жінка віком близько 50 років) розповіли, що обстріл у цьому районі стався ввечері 19 листопада і що внаслідок обстрілу був пошкоджений вищезазначений об’єкт.

Моніторинг ситуації з цивільним населенням на блокпостах уздовж лінії зіткнення

На КПВВ на північ від мосту в Станиці Луганській 6 жінок (віком 65–80 років) повідомили команді СММ, що на перехід до підконтрольних урядові районів доводиться чекати до 4 годин. На блокпості збройних формувань на південь від мосту спостерігачі бачили велику кількість осіб (приблизно 1 000), які чекали у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів. Команда Місії, як і раніше, зауважила наявність снігу і криги на мосту і його дерев'яних конструкціях, що становить загрозу.

На блокпості, розташованому на автодорозі Н15 на схід від н. п. Кремінець (непідконтрольний урядові, 16 км на південний захід від Донецька) група з 5 жінок (віком 30–80 років) повідомила команді СММ, що їм довелося чекати майже 10 годин на перетин блокпосту до підконтрольних урядові районів. Член збройних формувань повідомив патрулю Місії, що пропускна спроможність блокпосту становить 20 транспортних засобів на годину. На блокпості спостерігачі бачили близько 150 цивільних транспортних засобів у черзі на перетин до підконтрольних урядові районів.

23 листопада

Повідомлення щодо ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольному пункті в’їзду-виїзду в Станиці Луганській О 10:00 на блокпості збройних формувань на південь від мосту в Станиці Луганській спостерігачі бачили близько 550 осіб у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів, а також приблизно 100 осіб у черзі в зворотному напрямку. Об 11:40 команда СММ бачила орієнтовно 500 осіб у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів і приблизно 100 осіб у черзі в зворотному напрямку. Спостерігачі також бачили близько 200 осіб, які чекали на автобус до непідконтрольного урядові Луганська.

О 12:20 на контрольному пункті в'їзду-виїзду на північ від мосту в Станиці Луганській команда Місії бачила приблизно 100 осіб у черзі на вихід із підконтрольних урядові районів, а також близько 80 осіб у черзі в зворотному напрямку. Орієнтовно три години потому спостерігачі бачили 160 осіб у черзі на вихід із підконтрольних урядові районів і 180 осіб у черзі в зворотному напрямку. Команда СММ і далі фіксувала наявність снігу і криги на мосту і дерев'яних конструкціях.

28 листопада

Повідомлення щодо ситуації, в якій опинилося цивільне населення на контрольному пункті в’їзду-виїзду в Станиці Луганській на північ від мосту у Станиці Луганській спостерігачі бачили двох осіб у цивільному одязі, які на ношах несли тіло померлого чоловіка з укриття до прилеглої автостоянки в підконтрольному урядові районі. Лікар із міжнародної організації, присутній на зазначеному КПВВ, повідомив команді СММ, що вранці 28 листопада чоловікові (60–69 років), який разом із дружиною очікував на перехід до підконтрольних урядові райони, стало погано

 Поділитися