MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні у Страсбургу премію ім. Сахарова вручили Олегу Сенцову

12.12.2018   
ХПГ-інформ
Оскільки політв’язень не міг сам бути присутнім на врученні, премію прийняли сестра режисера Наталя Каплан і його адвокат Дмитро Дінзе.

Сьогодні, 12 грудня, у Страсбургу відбулося вручення премії Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова, лавреатом якої цього року став український режисер Олег Сенцов, ув’язнений у Росії, – повідомляють ЗМІ, зокрема сайт «Крым.Реалии».

Премію за Сенцова прийняли двоюрідна сестра режисера Наталя Каплан та його адвокат Дмитро Дінзе. Нагороду вручав голова Європарламенту Антоні Таяні.

Наталія Каплан зачитала в Європарламенті звернення Олега Сенцова.

«Шановні пані та панове! Я не можу зараз бути присутнім у цій залі. Але ви можете почути мої слова, навіть якщо їх промовить хтось інший. Слово – це головний інструмент людини, а часто його єдиний. Особливо, коли в нього відібране все інше. Словом можна зцілити, а можна скалічити, можна врятувати, а можна вбити, скомандувавши вогонь», – мовиться у зверненні.

Наталя Каплан у Європарламені

У зверненні Сенцова мовиться також, що для нього це «надто велика честь стояти поруч з Сахаровим».

«Він дуже високо підніс планку освіченості й таланту, інтелігентності та вихованості, гідності й гуманізму. Але я сподіваюся,що я ще зможу, встигну щось зробити для того, аби відчути, що я заслуговую на цю нагороду», – також мовиться у зверненні.

Нагадаємо, 25 жовтня стало відомо, що Олег Сенцов став цьогорічним лауреатом премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова. Премія започаткована Європейським Парламентом 1988 року.


Нагадаємо, у серпні 2015 року Північнокавказький окружний військовий суд визнав кінорежисера Олега Сенцова та анархіста Олександра Кольченка винними у справі про створення терористичної спільноти, вчиненні та плануванні терактів. За версією слідства, в 2014 році Сенцов створив «терористичну спільноту» (ч. 1 ст. 205.4 КК РФ), учасники якої підпалили двері «Російської громади Криму» та вікна відділення «Єдиної Росії» в Сімферополі (п. «а» ч. 2 ст. 205), а також готувалися підірвати пам’ятник Леніну та Вічний вогонь (ч. 1 ст. 30, п. «а» ч. 2 ст. 205). Крім того, їм поставили обвинувачення в незаконному обороті зброї та вибухівки в складі групи (ч. 3 ст. 222). Сенцов отримав 20 років колонії суворого режиму, Кольченко – 10 років колонії. На судовому процесі обидва провину не визнали.

Верховний суд РФ залишив вирок Сенцову без змін, а потім відмовився його переглядати. У березні 2016 року Сенцова етапували до колонії в Якутії, а в 2017 році перевезли звідти до виправної колонії № 8 «Білий ведмідь» у місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ) РФ.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова та Олександра Кольченка політв’язнями.

У 2016 році РФ двічі – наприкінці жовтня та на початку грудня – відмовилась видати засуджених у справі «кримських терористів» Сенцова й Кольченка. Визнаний ПЦ «Меморіал» політв’язнем Геннадій Афанасьєв, який також проходив по цій справі, був звільнений у ході обміну в середині червня 2016 року.

Олег Сенцов тримав голодування з 14 травня до 5 жовтня цього року (145 днів) з вимогою звільнити з російських в’язниць усіх українських політв’язнів. 5 жовтня Сенцов заявив, що змушений припинити голодування, бо у противному разі його годуватимуть примусово.

Олег Сенцов попросив опублікувати заповіт, який він склав на початку вересня цього року, коли ще тримав голодування.

 Поділитися