MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим: Суд заарештував Едема Бекирова

14.12.2018   
ХПГ-інформ
На думку адвоката, це може призвести до найсумніших наслідків, аж до смерті підзахисного, адже активіст є інвалідом першої групи, має цукровий діабет і масу інших хвороб.

Підконтрольний московській владі районний суд Сімферополя вчора, 13 грудня, заарештував на два місяці Едема Бекирова – кримськотатарського активіста, затриманого російськими силовиками на в’їзді до Криму вранці 12 грудня. Про це повідомив сайт «Крым.Реалии».

Бекиров, житель селища Новоолексіївка Херсонської області, їхав до Криму, щоби відвідати 78-річну матір і родичів.

Едем Бекиров (фото з сайту atr.ua)

Адвокат Олексій Ладін раніше повідомив, що Бекирова підозрюють у скоєнні злочину за ст. 222 ч. 2 та ст. 222.1 ч. 2 КК РФ (зберігання і передання вибухових речовин і боєприпасів). Юрист Ліля Гемеджі зазначила, що активістові ставлять за вину розповсюдження і транспортування більше 10 кілограмів тротилу та 190 бойових набоїв.

Активіст перебуватиме за ґратами до 11 лютого 2019 року.

Коментуючи арешт Бекирова, адвокат Ладін зазначив, що це може призвести до найсумніших наслідків, аж до смерті підзахисного.

«Бекиров є інвалідом першої групи. У нього цукровий діабет, ампутована нога, і є ще маса хвороб. Він потребує постійного догляду, який неможливо забезпечити в рамках слідчого ізолятора. Є відчуття, що це рішення може призвести до найсумніших наслідків, аж до смерті підзахисного. Усі ми знаємо, що в СІЗО Сімферополя – катівні умови», – сказав адвокат.

Олексій Ладін (фото: Антон Наумлюк, RFE/RL)

За словами Ладіна, на думку слідчого ФСБ та за результатами опитування таємного свідка, Бекиров зберігав і передавав боєприпаси в торбі, загальна вага якої складає 14 кілограмів.

«На суді ми з’ясували, що Бекиров за станом здоров’я не може піднімати вагу більше півторалітрової пляшки. Якщо він підніме вагу більше трьох кілограмів, то будуть катастрофічні наслідки. Усі ці нестикування не завадили суду визнати клопотання слідства про арешт обґрунтованим», – підкреслив Олексій Ладін.

 Поділитися