MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківщина напередодні виборів: дочасна агітація, «джинса» та депутатська «благодійність»

27.12.2018   
Георгій Кобзар
Офіційно чергова президентська виборча кампанія має розпочатись 31 грудня 2018 року, але потенційні кандидати в Президенти та політичні партії фактично вже розпочали її. Спостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА» фіксують елементи дочасної агітації кандидатів, масову «джинсу» у місцевих ЗМІ, а також використання бюджетного ресурсу для власного піару.

Офіційно чергова президентська виборча кампанія має розпочатись 31 грудня 2018 року, але потенційні кандидати в Президенти та політичні партії фактично вже розпочали її. Спостерігачі Громадянської мережі «ОПОРА» фіксують елементи дочасної агітації кандидатів, масову «джинсу» у місцевих ЗМІ, а також використання бюджетного ресурсу для власного піару.

Про це розповіли 27 грудня у прес-центрі «Накипіло» координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Харківській області Микола Зінченко та представниця ОПОРИ в Харкові Катерина Мінкіна

Зокрема, з початку осені Харківщину відвідало більше десяти потенційних кандидатів у Президенти України. Найбільш активними у своїх візитах є Олег Ляшко, Андрій Білецький та Валентин Наливайченко, які відвідали Харківську область по 2 рази. По одному візиту до Харківщини здійснили Петро Порошенко, Юрій Бойко, Андрій Садовий, Святослав Вакарчук, Олександр Шевченко, Анатолій Гриценко, Арсеній Яценюк і Володимир Зеленський. Також 30 листопада у Харкові відбулися праймеріз партії «Сила людей», під час яких п’ятеро потенційних кандидатів від партії розповіли про своє бачення розвитку країни.

З осені на території Харківщини активізувалося розповсюдження інформаційних видань, що мають агітаційний характер. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували безоплатну роздачу на вулицях Харкова газети «Вісник Харкова», в якій описуються позитивні досягнення Харкова – будівництво нових станцій метро і комплексу з переробки сміття, відкриття центрів надання адміністративних послуг і реконструкція Саржиного Яру. У публікаціях неодноразово вказується на те, що ці здобутки стали можливими через діяльність мера Харкова Геннадія Кернеса та за підтримки чинного Президента Петра Порошенка. При цьому під жодним з матеріалів не вказано авторство. Також спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили у Харкові у двох центрах надання адміністративних послуг газети, які позитивно висвітлюють діяльність міського голови Харкова Геннадія Кернеса та народного депутата від «БПП «Солідарність» Олександра Грановського. І тут жоден з матеріалів не маркований як політична реклама і під жодним з них не вказано авторство.

Подібні відомості, але з іншими дійовими особами, розповсюджуються і в Ізюмі. Контент газет зосереджений на критиці діючої влади і висловлюваннях представників «Оппозиційного блоку» Вадима Новинського та Дмитра Шенцева. Матеріали також розміщені без зазначення авторів.

Яскравим прикладом дочасної агітації є велика кількість публікацій, які містять ознаки прихованої реклами, адже створюють позитивний імідж потенційним кандидатам. Матеріали з ознаками «джинси» в місцевих ЗМІ з’явились на користь Олега Ляшка, Петра Порошенка, Юрія Бойка, Юлії Тимошенко, Олександра Фельдмана та Олександра Грановського.

З початком новорічних свят почались і привітання для харків’ян від політичних діячів. Так, у місті з’явились відповідні білборди Юлії Тимошенко, Володимира Скоробагача, Геннадія Кернеса, Олександра Грановського. Особисто з Днем святого Миколая дітей привітали подарунками місцеві посадовці та представники політичних партій: міський голова Геннадій Кернес, голова фракції «Відродження» в Харківській обласній раді Володимир Скоробагач, голова Харківської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Міненко разом з депутатами Лозівської міської ради та районної ради, а також із депутатами Дергачівської районної ради, депутат Харківської обласної ради від БПП Віталій Кошеленко, депутат Харківської обласної ради від «Опозиційного Блоку» Микита Шенцев, голова Харківської обласної організації партії «Опозиційний блок» народний депутат Дмитро Шенцев. Також дітей вітали районні партійні організації «ВО «Батьківщина» в Харкові та області.

«Активна благодійна діяльність представників партій перед стартом виборчої кампанії сприяє нерівній присутності політичних сил у інформаційному просторі, що порушує принцип рівності можливостей», – відзначив координатор громадського спостереження за виборами у Харківській області Микола Зінченко.

Поширеною практикою серед народних депутатів України є створення іменних благодійних фондів, які часто використовуються як інструмент прихованої агітації. Одразу 6 мажоритарників Харківщини мають зареєстровані благодійні фонди – це Дмитро Шенцев, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Олександр Фельдман, Анатолій Гіршфельд і Дмитро Добкін, а благодійна діяльність Віктора Остапчука здійснюється через громадську спілку. На початку листопада 2018 зареєстровано і благодійний фонд Олександра Грановського. Фонди організовують свята, влаштовують екскурсії та концерти, роздають подарунки. В той час, коли одні потенційні кандидати відверто задарюють мешканців своїх округів, інші можуть лише змиритись з даним фактом. Діяльність благодійних фондів не суперечить виборчому законодавству, проте, через надмірну «благодійність» нівелюються уявлення виборців про основні обов’язки депутатів. А під час виборчого процесу така діяльність може бути оцінена як непрямий підкуп виборців.

Представниця Громадянської мережі ОПОРА у Харкові Катерина Мінкіна розповіла про використання мажоритарниками субвенцій для піару: «Протягом червня-листопада 8 народних депутатів Харківщини ймовірно використовували бюджетні ресурси для власного «піару». Нардепи нерідко наголошують на особистій ролі у процесі «залучення» грошей. Такі дії можуть бути розцінені як дочасна передвиборча агітація, що де-факто здійснюється за рахунок піару на коштах платників податків та державного бюджету».

Найбільше на залученні державних субвенцій на спортивні майданчики, будинки культури, парки, ліцеї піарився Анатолій Гіршфельд. Активно про власний внесок в розподіл субвенцій за останнє півріччя також інформували Олександр Фельдман, Анатолій Денисенко, Віктор Остапчук, Олександр Біловол. Поодинокі випадки подібного піару були зафіксовані з боку нардепів Дмитра Святаша, Віталія Хомутинніка та Дмитра Шенцева.

«Частина потенційних кандидатів на пост Президента України та народних депутатів розпочали дочасну агітацію у різних формах – починаючи від розміщення білбордів і замовлення прихованої реклами у медіа і закінчуючи благодійною діяльністю, яка може вплинути на виборців. Це створює нерівні умови для інших кандидатів, які розпочнуть свою агітаційну діяльність після офіційного старту виборчої кампанії», – узагальнив Микола Зінченко.

Фото Юрія Чумака

 Поділитися