MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права людини в програмах кандидатів. Частина 1

15.01.2019   
Денис Волоха
Ми розпочинаємо цикл публікацій, у яких будемо звертати увагу на спірні з погляду прав людини аспекти передвиборних програм на пост Президента України.

Останні місяці 2018-го та початок 2019-го років характерні стартом передвиборчих перегонів за посадою глави Української держави. Їдучи міськими автошляхами, складно не помітити кількість політичної реклами на білбордах та сітілайтах найрізноманітніших (в умовах України) політичних сил. Проте, станом на 14-е січня, ЦВК зареєструвала п’ятьох кандидатів на цю бажану посаду. Саме з них ми розпочинаємо цикл публікацій, у яких будемо звертати увагу на спірні з погляду прав людини аспекти передвиборних програм на пост Президента України.


Більша частина програм кожного з кандидатів присвячена соціально-економічним правам. Двоє з п’яти кандидатів, а саме Сергій Каплін і Віталій Скоцик, обіцяють не допустити закриття шкіл, а пан Скоцик, до того ж – провести бюджетну децентралізацію, забуваючи про те, що питання утримання шкіл належить до компетенції місцевого самоврядування, а не Президента.

Сергій Миколайович Каплін представляє Соціал-Демократичну партію. Знайомлячись із його передвиборною програмою, автор статті отримав підвищену дозу опромінення божевільним соціалізмом та нарахував дев’ять обіцянок підвищити зарплати та пенсії (не рахуючи збільшення питомої ваги з/п у ВВП, собівартості продукції; підвищених коефіцієнтів заробітної плати тощо). Зазначимо, що підвищити заробітні плати та пенсії без економічного обґрунтування у своїх програмах обіцяють також Віталій Скоцик, Валентин Наливайченко та Ігор Шевченко.

Кандидат планує встановити гарантію першого робочого місця для молоді. Слід зауважити, що відповідно до ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. У програмі кандидата відсутні уточнення про те, яким чином буде впроваджена згадана гарантія та чи буде таке робоче місце обов’язковим. Аналогічну обіцянку містить програма Ігоря Шевченка.

Один з пунктів програми – скасування всіх форм імунітету та недоторканності. Але скасування, зокрема, дипломатичного імунітету – крок, який навряд чи буде позитивно сприйнятий світовою демократією.

«Націоналізація та вилучення майна державою у соціально-неефективних власників на користь народу та пенсійного фонду», – грубе порушення права на власність та на підприємницьку діяльність.

Самовисуванець Ігор Анатолійович Шевченко обіцяє запровадити презумпцію винності для корупціонерів. Але така норма прямо суперечить статті 62 Конституції України, яка говорить про те, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину.

Валентин Олександрович Наливайченко як Президент планує надати громадянам право на збройний захист (вочевидь, йдеться про право володіння, носіння та застосування вогнепальної зброї).

У програмі Андрія Садового вартих уваги тез про права людини помічено не було.

 Поділитися