MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права людини в програмах кандидатів. Частина 2

22.01.2019   
Денис Волоха
Протягом минулого тижня ЦВК зареєструвала ще п’ятьох кандидатів у Президенти України, про передвиборні програми яких і піде мова далі.

Протягом минулого тижня ЦВК зареєструвала ще п’ятьох кандидатів у Президенти України, про передвиборні програми яких і піде мова далі.


Євгеній Володимирович Мураєв – висунутий партією «НАШІ», починає свою програму розділом під назвою «Мир для України». Кандидат декламує припинення війни як курсу зовнішньої і внутрішньої політики. Україна має повернути свій нейтральний, позаблоковий статус, назавжди звільнившись від зовнішнього управління. Достеменно невідомо, що саме пан Мураєв розуміє під «зовнішнім управлінням», але, з огляду на його персону та політичні переконання, можемо припустити, що йдеться про управління Сполученими Штатами Америки, про що часто говорять на федеральних каналах Російської Федерації. І чи не варто на тих же підставах слова про «звільнення від зовнішнього управління» та «позаблоковий статус» читати як «відмова від демократії» та «перехід під протекторат Росії»?

Ще одним із «рівнів миру» кандидат вважає припинення культурної війни всередині України і відновлення порушеного політичного балансу між західними регіонами і Південним Сходом. Викорінення мови ненависті, витіснення умов і протиріч, які привели до протистояння, недопущення подібних ситуацій. Цікавим є те, що «західні регіони» кандидат пише з маленької літери, в той час як «Південний Схід» – з великої. Знову ж таки, не зазначено, що саме кандидат розуміє під «умовами і протиріччями» та «подібними ситуаціями», тож залишається лише «додумувати», зважаючи на його дії та слова.

У програмі пропонується переглянути асоціацію з ЄС на користь України або взагалі відмовитися від неї: «країна знаходиться в такому стані, що нам потрібно заробляти скрізь і якомога більше». Іншими словами, йдеться про чергову підміну політичних прав і свобод соціально-економічними.

Ми маємо відмовитися від боргів, накопичених корумпованими чиновниками, – йдеться у програмі. Відмова від виплат відповідно до зобов’язань має назву дефолт і може мати, як наслідок, фінансову ізоляцію країни, відчуження іноземних активів на користь кредиторів, що негативно відіб’ється на економіці країни.

Особливу увагу в програмі приділено інституту референдумів, зокрема, на місцевих референдумах планується вирішувати, «якою мовою спілкуватися». Але, відповідно до десятої статті Конституції України, в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України; (...) Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. Крім цього, згідно зі статтею 34, кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Тобто, питання використання мови не може бути предметом голосування на місцевому референдумі, а право на свободу думки, незалежно від мови, закріплене Основним законом України. Державну мову у своїй програмі пан Мураєв називає «мовою насильства».

Пенсійний вік прив’язати до середньої тривалості життя в країні і знизити. Чи свідчать ці слова про те, що кандидат планує знизити середню тривалість життя в країні?

Самовисуванець Віталій Миколайович Купрій пропонує (таки) впровадити інститут префектури, в рамках якого префектів наділити, зокрема, правом вступу у будь-яку судову справу для захисту прав та інтересів людини, громади або держави з правом оскарження. Для зупинення корупції вступ у кримінальне провадження на стороні держави або громади з правами потерпілого.

У програмі кандидата запропоновано вважати державною зрадою і карати довічним позбавленням волі правоохоронця за наявності десяти рішень суду, що свідчать про невиконання ним його обов’язків, а також суддю, рішення якого були не менш ніж 10 разів скасовані вищими судовими інстанціями. Планується забезпечити презумпцію невинуватості щодо особи, яка застосувала зброю проти грабіжника, нападника, ґвалтівника на території свого офіційного проживання (квартири, будинку, на подвір’ї).

Запровадити воєнний стан на тимчасово окупованих та прилеглих до лінії фронту територіях.

Заборонити поїздки державних службовців, військовослужбовців та прирівняних до них осіб, а також членів їхніх сімей на тимчасово окуповані території, до ворожої країни. – досить незрозуміле твердження, враховуючи, що військовослужбовці можуть перебувати на тимчасово окупованій територію у ході виконання бойового завдання. Незрозумілими є також правові підстави для заборони на виїзд для членів сімей.

Анатолій Степанович Гриценко, висунутий партією «Громадянська позиція», обіцяє, що за його президентства буде захист прав і свобод усіх громадян, незалежно від того, голосували вони за президента чи за іншого кандидата. Дивно, що у кандидата взагалі виникає думка про дискримінацію за ознакою голосування на виборах, адже Конституція закріплює таємність голосування, отже, встановити, за кого віддав голос конкретний громадянин, неможливо з практичної точки зору.

Цей кандидат також обіцяє легалізувати зброю, проте, враховуючи формулювання, не виключено, що це тимчасовий захід: зброя буде легалізована і взята на облік, а держава, якій люди довірятимуть, відновить монополію на застосування сили згідно Закону.

Чиновників планується перевіряти на поліграфі та провокувати на хабар.

За хабарництво суддя отримає пожиттєво тюрму, без права амністії з конфіскацією майна. Компенсацію за хибне судове рішення, зафіксоване ЄСПЛ, сплачуватиме персонально суддя, який це рішення виніс. Проте, Європейський суд з прав людини не займається фіксацією «хибних» рішень, а виносить рішення стосовно стверджуваних порушень цивільних та політичних прав.

Програма пана Гриценка містить обіцянку державної гарантії першого робочого місця для кожного, хто отримує освіту за державним замовленням, аналогічну програмній обіцянці соціал-демократа Капліна.

Перша жінка-кандидат на президентських виборах 2019-го року, Ольга Вадимівна Богомолець,планує розгорнути миротворчу місію ООН в Окремих районах Донецької та Луганської областей.

«Вождь», як він сам себе називає, за сумісництвом – керівник політичної партії «5.10» Геннадій Вікторович Балашов уважає, що гроші здатні вирішити 99 % проблем України. Словосполучення «Податковий рай» у його програмі трапляється десять разів (включно з назвою). Кандидат планує досягти пенсій на рівні $200–500, проте сам зазначає, що для цього необхідний ВВП в сумі принаймні $1,2 трлн. Це число перевищує ВВП України (2017) у 10,7 разів. Пан Балашов належить до прихильників вільної купівлі зброї, а також обіцяє продати всі держпідприємства на голландському аукціоні протягом одного року.

Остання обіцянка не стосується прав людини, проте, чим це не найкраще закінчення для статті?

 Поділитися