MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свобода совісті в Росії перетворилася на фікцію

08.02.2019   
ХПГ-інформ
Міжнародний Меморіал вважає Денніса Крістенсена, засудженого російським судом до шести років колонії, та інших послідовників учення «Свідків Єгови», заарештованих у Росії, за в’язнів сумління й вимагає їхнього негайного звільнення – ЗАЯВА МІЖНАРОДНОГО МЕМОРІАЛУ.

Заява Міжнародного Меморіалу

6 лютого 2019 року суд Залізничного району міста Орла засудив громадянина Данії Денніса Крістенсена до шести років колонії. Він засуджений за те, що «використовуючи свій авторитет духовного лідера» забезпечував роботу релігійної організації «Свідки Єгови» в Орлі.

Денніс Крістенсен у судовій залі (фото з сайту memohrc.org)

Майже два роки тому, 20 квітня 2017 року, Верховний суд Росії заборонив «Свідків Єгови» в Росії, як екстремістську організацію. Це ганебне та антиправове рішення поставило Росію в ряд країн з найодіознішими режимами. «Свідків Єгови» жорстоко переслідували в гітлерівській Німеччині. В усіх демократичних країнах «Свідки Єгови» діють вільно. Внаслідок постанови Верховного суду сьогодні в Росії вже заарештовані десятки прихильників цього вчення, а тепер ухвалено перший присуд до реального позбавлення волі.

Свобода совісті, проголошена російською Конституцією, стала в нашій країні такою ж фікцією, якою вона була в СРСР. Шість років, які отримав Крістенсен за здійснення конституційного права на свободу віровизнання, цілком порівнянні зі строками, які свідки Єгови отримували за радянської влади.

Абсурдною є ситуація, коли свідків Єгови, засуджених за радянської влади («Меморіалу відомі багато сотень таких зруйнованих доль), визнають жертвами політичних репресій згідно з Федеральним Законом про реабілітацію (1991 рік) – і одночасно відправляють до в’язниць теперішніх послідовників «Свідків Єгови».

Цей вирок знову підтверджує ущербність російського «антиекстремістського» законодавства, яке дозволяє залічувати до екстремістів майже всякого.

Ми вимагаємо скасування антиконституційної заборони «Свідків Єгови».

Ми вважаємо Денніса Крістенсена та інших заарештованих послідовників «Свідків Єгови» за в’язнів сумління й вимагаємо їхнього негайного звільнення.

Правління Міжнародного Меморіалу

8 лютого 2019 року


Детальніше про справу Денніса Крістенсена можна прочитати на сайті Правозахисного центру «Меморіал».

 Поділитися