MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чернівецьке сміття спочатку потрапляє до Харкова, а потім ми його купуємо по всій Україні

08.02.2019   
Влад Боднар
Наш журналістський запит Чернівецька міська рада проігнорувала, чим порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації». Це передбачає адмінвідповідальність, і ми маємо право звернутися до Уповноваженої з прав людини та до суду, щоб Чернівецька міська рада надала запитувану журналістами інформацію.

Розташоване чернівецьке сміттєзвалище у лісовій зоні між п’ятьма селами: Чорнівкою, Горішніми Шерівцями, Садгорою, Рідківцями, Топорівцями.

Наш журналістський запит Чернівецька міська рада проігнорувала, чим порушила Закон України «Про доступ до публічної інформації». Це передбачає адмінвідповідальність, і ми маємо право  звернутися до Уповноваженої з прав людини та до суду, щоб Чернівецька міська рада надала запитувану журналістами інформацію.

Загальний стан речей на сміттєзвалищі досить непоганий, що добре описали наші колеги з Чернівців. Головним здобутком є наявність сортувальної лінії, яка працює за принципом конвеєра: сировину з машини засипають у барабан, де вона прокручується, на такий спосіб розривається сміттєвий пакет і відходи без глини та піску потрапляють на сортувальну лінію. Вона працює у режимі ручного сортування: з обох боків лінії стоять захищені рукавицями та масками люди, які власноруч відбирають скло, метал та пластик. Широка лінія рухається уздовж сортувального столу, працівники швидко хапають пластик та вкидають донизу у сміттєві люки. Так відбирають пляшки, які сортують за кольором, надалі це дозволяє швидше їх утилізувати. Інша придатна сировина передається на прес, який спресовує її в тюки – великі згортки квадратної форми. Все, що не підлягає сортуванню, повертають на полігон, де відбувається захоронення. Відходи, які вдалося відсортувати, відправляють до Харкова на сміттєпереробний завод. Там чернівецьке сміття подрібнюють у гранули, які згодом у складі синтепонових речей продають по всій Україні.

Екологічний вплив сміттєзвалища на довкілля

Державна екологічна інспекція в Чернівецькій області надала нам таку відповідь:

«Департамент ЖКГ Чернівецької міської ради, за межами житлової забудови з 1995 року облаштовано та експлуатується полігон твердих побутових відходів (полігон ТПВ). Для облаштування полігону ТПВ використовується за цільовим призначенням земельна ділянка площею 47,3911 га. На території полігону розташовуються два котловани (секції) складування ТПВ, перший з яких – закритий, другий котлован площею 5,3 га експлуатується з 2012 року. Відповідно до рішення Виконавчого комітету Чернівецької міської ради № 677/21 від 23.10.12 року роботи по захороненню відходів та експлуатації другого котловану полігону ТПВ, виконує Міське комунальне підприємство „Чернівціспецкомунтранс“.

Так, протягом 2018 року Державною екологічною інспекцією у Чернівецькій області було проведено 2 позапланові перевірки МКП „Чернівціспецкомунтранс“ по виконанню попередньо виданих приписів. За результатами проведених перевірок внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністативної відповідальності притягнуто 2 осіб».

По нашому питанню екологічна інспекція, майже, нічого не відповіла. З цих відповідей на наші журналістські запити можна зробити висновок, що у Чернівцях журналістів «не дуже люблять».

 Поділитися