MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Росія готується до війни

14.02.2019   
Денис Волоха
Саме таку назву має звіт Шведської агенції оборонних досліджень (FOI), яка, на замовлення міністерства оборони Швеції, підготувала звіт про стратегічні військові навчання Росії з 2009-го до 2017-го року. Мова йде не про локальні військові конфлікти, як то в Грузії, Україні та Сирії. Росія проводить підготовку до стратегічної воєнної операції регіонального масштабу. Потенційні суперники в такого роду конфліктах — не поодинокі держави з населенням до 50 мільйонів, а потужні військово-політичні блоки й великі країни. Власне, йдеться про НАТО та Китай.

Військові під час навчань «Восток 2018» © Vadim Savitsky/Getty Images
Саме таку назву має звіт Шведської агенції оборонних досліджень (FOI), яка, на замовлення міністерства оборони Швеції, підготувала звіт про стратегічні військові навчання Росії з 2009-го до 2017-го року. Мова йде не про локальні військові конфлікти, як то в Грузії, Україні та Сирії. Росія проводить підготовку до стратегічної воєнної операції регіонального масштабу. Потенційні суперники в такого роду конфліктах — не поодинокі держави з населенням до 50 мільйонів, а потужні військово-політичні блоки й великі країни. Власне, йдеться про НАТО та Китай.

У російській військовій доктрині 2014-го року (п. 14) «демонстрація воєнної сили під час проведення навчань на територіях держав, суміжних із Російською Федерацією та її союзниками» визначена однією з основних воєнних загроз. У цій доктрині розрізняються чотири типи конфліктів: військовий конфлікт, локальна війна, регіональна війна та крупномасштабна війна. Зазначено про зменшення ризиків початку світової війни, проте сказано дещо про конфлікти регіонального та локального масштабів, а збільшення інтенсивності навчань слугують підтвердженням намірів розпочати саме такого роду військові операції. На першому місці в переліку основних зовнішніх загроз для Росії — нарощування силового потенціалу НАТО. наближення військової інфраструктури альянсу до російських кордонів, зокрема через прийняття нових країн до блоку.

Зведена таблиця навчань регулярних військ Росії 2009–2017 демонструє екстремальне збільшення задіяного в навчаннях особового складу з 2013-го року.

Щорічні Російські військові навчання 2009-2017

Саме через це шведські дослідники розмежовують періоди 2009–2012 та 2013–2017. Перший не передбачав підготовку до стратегічних операцій. Другий — має всі ознаки для цього.

Кількість несподіваних бойових перевірок готовності російських ЗС збільшилася від однієї на рік у 2013-му до трьох-чотирьох у 2016–му та 2017-му роках. Винятковість таких навчань перетворилася на буденність.

Те, що організація російських збройних сил тепер включає підготовку як звичайних, так і ядерних озброєнь, демонструє, що вони готуються до чогось більшого, ніж військові конфлікти та локальні війни, які Росія бачила з 1991-го року. У 2013-у році Росія, окрім спільних із Білоруссю навчань під назвою «Запад 2013», провела комбіновані навчання північного флоту, які, ймовірно, відображають сценарій, за якого Росія готується до переростання звичайного конфлікту в ядерний.

У сучасних російських військових вправах беруть участь, наприклад, субмарини, що здатні наносити ядерний удар, а також ракети далекої дії. Такі види озброєнь актуальні для регіональних війн, наприклад, з НАТО.

STRATEX (стратегічні вправи) свідчать про політичні амбіції російського керівництва підготувати регулярні сили до раптового та інтенсивного регіонального конфлікту з іншими державами та коаліціями держав, з можливим переростанням у ядерну війну. SCRI (несподівані бойові перевірки) демонструють, що розгортання військової операції із залученням одного військового округу займає 1–2 тижні. На розгортання повномасштабної війни в регіоні, ймовірно, знадобляться 2–4 тижні. Інші держави можуть не помітити підготовку до операції, оскільки SCRI широко не афішуються, і, як уже зазначалося, стали звичайним явищем для російської армії в останні роки. До того ж, SCRI тепер часто передують STRATEX, що лише підтверджує те, що збройні сили готують до можливої реальної операції. Росія готова вести війну на чотирьох театрах, вздовж усього кордону.

Військові округи Російської Федерації

Зважаючи на розміри Росії та її сприйняття загроз («навколо одні вороги»), розгортання війни на кілька театрів проти кількох держав — у її інтересах. Російське невдоволення в дев’яностих роках не змогло зупинити операцій НАТО в тогочасній Югославії, але військові інтервенції в Криму, Донбасі та Сирії підсилили її світовий вплив, а також користувалися значною популярністю всередині країни, принаймні спочатку.

«Радіо Свобода» підготувала короткий інформативний відеоролик про звіт: www.radiosvoboda.org/a/video/29764140.

Звіт FOI завершується такими словами:

«Деякі оглядачі розмірковують, що саме кожне навчання говорить про те, коли, де та проти кого Росія може застосувати свою військову міць. Це дослідження демонструє, що Росія готується розпочати військові операції стратегічного рівня будь-коли (як заманеться), у межах будь-якого театру воєнних дій навколо неї та проти рівних їй супротивників. Інакше кажучи, росіяни планують і розпочати війну, і вести її у великих масштабах».

Завантажити повну версію звіту (англійською): files/docs/1550101759.pdf.

 Поділитися