MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Родини загиблих на Майдані звернуться до ЄСПЛ

19.02.2019    джерело: www.unian.ua
Ірина Скачко

Родичі загиблих з Небесної Сотні планують звернутися до Європейського суду з прав людини: держава, кажуть вони, не виконує їхні права на швидке та ефективне розслідування та судовий захист, повідомляє УНІАН.

«Адвокати, які представляють інтереси потерпілих, думають про зміну тактики. Якщо раніше ми були на стороні обвинувачення і мали надію на забезпечення розслідування та судовий розгляд, то сьогодні ми констатуємо невиконання державою вимог конвенції з прав людини, зокрема щодо забезпечення права на швидке та ефективне розслідування і судовий розгляд. Тому ми будемо думати щодо звернення до ЄСПЛ для встановлення факту цього порушення», – розповів під час брифінгу правозахисник Віталій Титич, що представляє інтереси родичів загиблих під час подій на Майдані.

Координатор громадської ініціативи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук наголосила: «На жаль, ми змушені констатувати незацікавленість вищих осіб держави до цих розслідувань, попри всі декларації і запевнення. Більше того, ми фіксуємо протидії та перешкоди зі сторони органів влади». Вона пояснила, що штат Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України постійно скорочується, МВС та СБУ не співпрацююють із його слідчими, а також приховують документи. Крім того, незабаром Управління спецрозслідувань ГПУ передасть справи щодо злочинів, вчинених проти активістів Майдану, до Державного бюро розслідувань. «Це означатиме, що все розпочнеться заново, і ми маємо „обнулити“ всі ці 5 років розслідувань», – вважає Матвійчук.

«Над родинами просто знущаються: суди переносяться, затягуються, люди вже морально стомлені. Ми стикаємося з відписками чиновників, не вирішено питання з експертизами, які були призначені ще у 2016 році і не проведені досі, а ми отримали лише відписку від Міністерства юстиції», – заявив Володимир Бондарчук, чий батько, Сергій Бондарчук, загинув на Майдані.

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила журналістам, що в рамках цієї справи необхідні «десятки, а може й тисячі або десятки тисяч допитів». «Такі справи в інших країнах розслідуються десятки років», – додала вона.

 Поділитися