MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні – День кримського спротиву російській окупації

26.02.2019   
ХПГ-інформ
П’ять років тому, 26 лютого 2014 року, під стінами Верховної Ради Криму в Сімферополі відбувся масштабний мітинг-протистояння між прихильниками відокремлення Криму – проросійськими силами, – і тими, хто виступав за єдність України.

П’ять років тому, 26 лютого 2014 року, під стінами Верховної Ради Криму в Сімферополі відбувся масштабний мітинг-протистояння між прихильниками відокремлення Криму – проросійськими силами, – і тими, хто виступав за єдність України, основну масу яких представляли кримські татари.

Проукраїнська акція була організована Меджлісом кримськотатарського народу й зібрала близько 10 тис. людей, проросійську організувало так зване «Русское единство», зібравши близько 700 людей. Тоді правоохоронці не забезпечили необхідних заходів безпеки, через що внаслідок сутичок двоє людей загинули.

У ніч проти 27 лютого 2018 року кілька десятків озброєних людей без розпізнавальних знаків захопили будівлі кримського парламенту та уряду.

Тоді ВР Криму на вимогу окупантів оголосила про проведення референдуму про приєднання до Російської Федерації, який і відбувся 16 березня.

Кремль стверджував, що урядові будівлі в Криму захопили члени місцевої «самооборони». Проте пізніше президент РФ В. Путін визнав, що «за спиною сил самооборони стояли наші військовослужбовці».

«Наша задача полягала в забезпеченні вільного волевиявлення кримчан на референдумі, щоб не було подій, які ми бачимо на Сході України, щоб там не було підрозділів націоналістів. За спиною сил самооборони стояли наші військовослужбовці. Інакше провести референдум в Криму відкрито та чесно було неможливо», – процитував Путіна сайт BBC Україна 17.04.2014.

 Поділитися