MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Права людини в програмах кандидатів. Частина 8

04.03.2019   
Денис Волоха

Час для програм Андрія Новака, Юрія Кармазіна, Володимира Петрова, Юрія Тимошенка та Петра Порошенка.


Юрій Анатолійович Кармазін обіцяє скасувати фінансування парламентських партій із держбюджету, замінити Конституційний Суд конституційною палатою при Верховному Суді, а також ліквідувати посаду Президента через референдум. Але на цьому перелік новацій не закінчується. Пан Кармазін точить зуб ще й на Гімн, обіцяючи запропонувати заміну для слів «Ще не вмерла України». Яку саме заміну — не уточнюється.

В аграрній сфері планується «законодавчо захистити вітчизняний продовольчий ринок від товарів імпортного походження».

У сфері охорони здоров’я — не допустити скорочення мережі державних та комунальних закладів цієї сфери, а також  відновити «неконституційно ліквідовані». Адже в Конституції України так і написано: «забороняється закривати районні поліклініки, навіть якщо немає грошей, і, навіть якщо дуже хочеться». Зазвичай кандидати обіцяють у своїх програмах «зупинити закриття» не лише лікарень, а і шкіл, проте, справа не в тому, «що», а в тому, «як» ти обіцяєш. У Юрія Кармазіна написано: «забезпечу заборону закриття закладів освіти». Забезпечу заборону! Як по-диктаторськи мило це все таки звучить...

Абзац зі сфери «освіти, науки і культури» краще процитувати повністю:

«Припинення формування свідомості громадян України через засоби масової інформації на спотворення багатовікових традицій українського народу, ідей, цінностей та орієнтацій, пропагування війни, насильства, національної або релігійної неприязні, можливості розповсюдження порнографії».

Тут складно зрозуміти, що саме мав на увазі пан Кармазін, проте, судячи з усього, він хоче заборонити засоби масової інформації. Як казала одна моя вчителька: «по тєлєвізору только сєкс і убійства».

Андрій Яремович Новак, висунутий партією «Патріот», — перший із кандидатів, який написав у своїй програмі про те, що Президент, виявляється, має певні функції, і не повинен займатися тим, що відповідно до закону належить до компетенції інших органів влади. Із цікавого в програмі також обіцянка «Закріпити законодавчо процедуру прийняття державних рішень на основі всебічного наукового дослідження їхньої перспективи та наслідків». Але багатьох посадовців непогано було б спочатку законодавчо змусити у своїй професійній діяльності використовувати здоровий глузд.

Як і пан Новак, Юрій Володимирович Тимошенко є коломийчанином. Але на відміну від пана Новака (який написав книгу «Як підняти українську економіку»), пан Тимошенко не так багато уваги приділив розробці стратегії, адже його ім’я (яке в скороченому варіанті пишеться ніяк не інакше, як Ю. В. Тимошенко) здатне саме по собі притягувати голоси. Але у дві сторінки своєї передвиборної програми пан Юрій Тимошенко зумів уписати обіцянку «реалізувати масштабні заходи, спрямовані на укріплення духовних цінностей України». Загальновідомо, що визнаним лідером зі зміцнення духовних цінностей зараз є Росія. Вочевидь, кандидату буде непросто змагатися з таким потужним конкурентом.

Російський священик зміцнює духовні цінності ракети. © Владимир Астапкович / РИА Новости

Володимир Володимирович Петров, у своєму стилі, вирішив використати ці вибори для жарту. Його програма вміщується на одній сторінці й містить, зокрема, обіцянки запровадити право на щоденний безоплатний хліб кожному громадянину України, скасувати кримінальну та адміністративну відповідальність за крадіжку харчових продуктів на суму до 1 000 гривень, реструктуризувати пенітенціарну службу України, передати Православній церкві України функції Міністерства соціальної політики. Усе чудово, хоча, вкладаючи два з половиною мільйони в жарт, можна було скласти більш об’ємну програму. Але, звісно, кожен має право вільно розпоряджатися своїми двома з половиною мільйонами.

Чинний Президент України Петро Олексійович Порошенко у своїй програмі обіцяє продовжити свій курс і 2023-го року подати заявку на вступ до Європейського Союзу. Насправді, програма Порошенка більше присвячена його теперішнім здобуткам, що здається доволі логічним для людини, яка вже майже п’ять років стоїть за кермом держави. А зважаючи на поширеність його агітаційної кампанії, під час читання документа на сайті ЦВК часто виникає відчуття дежавю. Програма пана Порошенка не містить сильно неординарних тез, якими часто славляться інші кандидати. Проте, на відміну від останніх, діяльність Петра Порошенка на цій бажаній посаді вже можна оцінити.

 Поділитися