MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

РФ: У черговому засіданні у справі Павла Гриба виступив професор Василь ПритулаРФ: Суд відмовив професору Притулі в огляді Павла ГрибаРФ: Павло Гриб у суді поскаржився на самопочуттяРФ: Павлу Грибу терміново необхідна складна операціяРФ: Павло Гриб розповів у суді про побиттяРФ: Павлу Грибу у судовому засіданні викликали швидкуРФ: Суд відмовив Павлу Грибу в перенесенні засідання через погане самопочуттяРФ: Засідання у справі Павла Гриба перенесли через різке погіршення стану здоров’я підсудногоРФ: під час етапування Павла Гриба зникли лікиРФ: Павло Гриб не може купити ліки та продукти (ОНОВЛЕНО)РФ: Колегія суддів повернули справу Павла Гриба на доопрацюванняПавла Гриба жорстоко побили інші російські в’язніРФ: стан здоров’я Павла Гриба погіршуєтьсяРФ: На Павла Гриба психологічно тиснутьРФ: У краснодарському СІЗО відмовляються приймати продукти для Павла ГрибаСтан здоров’я Павла Гриба дуже поганийРосійський суд залишив Павла Гриба під вартоюПавлу Грибу продовжили арештУкраїнський консул зустрівся з Павлом ГрибомСтан здоров’я Павла Гриба вкрай небезпечний

У Криму переслідують українського священнослужителя

05.03.2019    джерело: www.radiosvoboda.org
Марко Сировой
Третього березня на автовокзалі Сімферополя представниками поліції окупаційного режиму було затримано архієпископа Сімферопольського і Кримського ПЦУ Климента. У МЗС стоять на позиції визнання неправомірності дій кримських поліцейських та вже висловили протест Росії. Українські дипломати висунули до окупантів вимогу негайно припинити будь-які переслідування релігійних діячів, членів конфесій та українських активістів в цілому.

Третього березня на автовокзалі Сімферополя представниками поліції окупаційного режиму було затримано архієпископа Сімферопольського і Кримського ПЦУ Климента. Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Уповноважений з прав людини ВРУ Людмила Денісова. Правоохоронці вивели священника з автобусу та доставили його до райвідділу поліції. Свої дії вони пояснили тим, що у сумці Климента можуть знаходитися речі, які він нібито викрав зі своєї ж церкви. Однак, після того, як така теза не підтвердилася, поліцейські швидко змінили причину затримання. Вони заявили священникові, що він нібито нецензурно лаявся на автовокзалі, про що правоохоронці отримали повідомлення та відповідну заяву. За декілька годин архієпископа все ж таки відпустили, однак при цьому так і не було ані висунуто офіційних обвинувачень, ані складено протоколу про факт затримання.

Навряд чи кримські поліцейські затримують кожного, хто вживає нецензурну лексику на автовокзалі – їм би фізично не вистачило місця у райвідділах. Серед справжніх же мотивів затримання Денісова назвала намір архієпископа відвідати та благословити українського політв‘язня Павла Гриба напередодні судового засідання. Таким чином, вважає Омбудсмен, росіяни хотіли зберегти у таємниці незадовільний стан здоров‘я Гриба, про який міг би публічно розповісти священник. Через затримання архієпископ не встиг на засідання, яке відбулося 4 березня у Ростові-на-Дону. На щастя, про стан здоров‘я політв‘язня зміг розповісти лікар Притула, який мав змогу перебувати на процесі. Проте, все одно у результаті затримання архієпископа обмеження зазнали права Павла Гриба. Першою чергою, релігійні, оскільки він не зміг отримати благословення перед судом. 

Судове засідання по справі Павла Гриба (архівне фото: Костянтин Волгін для порталу «Кавказский Узел»)

Сам же Климент після звільнення заявив, що притягнення до адміністративної відповідальності через нібито публічну лайку є частим методом обмеження прав опозиційних активістів з боку окупаційної влади півострова. Окрім того, за його словами, інкримінування подібних правопорушень нерідко стає першим кроком перед відкриттям більш серйозних справ. Він також озвучив свою версію причин інциденту й висловив побоювання, що переслідування можуть продовжуватися. «Мета – очорнити моє ім’я. Мовляв, подивіться, хто їздить до українців у в’язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить вулицями і матюкається на людей. Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в силах передбачити, що вони придумають надалі, аби знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму», – передає слова священника «Радіо Свобода».

Такі дії поліцейських суперечать загальним принципам права, які визнані цивілізованими націями. Зокрема, було порушено принцип справедливості, що включає у себе принцип пропорційності. Він означає, що будь-які обмеження прав і засадничих свобод мають бути об‘єктивно обґрунтованими, виправданими та співрозмірними із цілями, задля яких такі обмеження встановлюються. Чи можна заяву третьої особи вважати достатньою підставою для того, щоб перешкоджати літній людині у реалізації її права на вільне пересування, завдавати їй матеріальної й, цілком вірогідно, моральної шкоди – питання риторичне. Підсилюють позицію щодо неправомірності дій поліцейських і вимоги внутрішнього законодавства Росії, якими де-факто регулювався процес затримання. Так, у ст. 27.3 Кодексу РФ Про адміністративні правопорушення закріплено, що адміністративне затримання має застосовуватися лише у виключних випадках і тільки з метою забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи або ж у разі виконання постанови суду про адміністративне правопорушення. Вказує на те, що ситуація вийшла за рамки правового поля, й відсутність протоколу про факт затримання.

У МЗС також стоять на позиції визнання неправомірності дій кримських поліцейських та вже висловили протест Росії. Українські дипломати висунули до окупантів вимогу негайно припинити будь-які переслідування релігійних діячів, членів конфесій та українських активістів в цілому. Окремо було наголошено, що через тиск, який чиниться на Климента, можуть постраждати права та засадничі свободи інших людей. Адже, у разі переслідування з боку окупаційної влади, діяльність архієпископа як голови «Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі» буде значно ускладнено або унеможливлено. На заклик МЗС до іноземних партнерів з приводу безпідставного затримання священника вже відреагувало Посольство США в Україні. На офіційній сторінці представництва у Twitter було висловлено занепокоєння ситуацією, а дії окупаційної влади – визнані неправомірними навіть попри звільнення архієпископа. Також у посольстві Сполучених Штатів закликали Росію поважати релігійні права населення півострову та негайно припинити безпідставні затримання українців.

 Поділитися