MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Диканівська виправна колонія (№ 12)»Моніторинговий візит без попередження до «Покровського виправного центру № 79»Моніторинговий візит без попередження до Криворізької ВК № 80Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи «Первомайська виправна колонія (№117)»Моніторинговий візит до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту до Державної установи “Сумська виправна колонія № 116”Моніторинговий візит до Качанівської виправної колонії № 54Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії № 17Моніторинговий візит до Ігреньського виправного центру № 133Моніторинговий візит до БВК-85Звіт за результатами моніторинґового візиту 11.05.2017 до Бучанської виправної колонії № 85Звіт за результатами моніторинґового візиту 03.05.2017 до Чернігівської виправної колонії № 44Звіт за результатами моніторинґового візиту 04.04.2017 р. до Житомирської установи виконання покарань № 8Звіт за результатами візиту 04.04.2017 р. до Житомирської виправної колонії № 4Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11Звіт за результатами моніторинґового візиту 01.03.2017 р. до Софіївської виправної колонії № 45Звіт за результатами моніторингового візиту 21.02.2107 р. до Вільнянської виправної колонії № 20Жахливі умови тримання в Жовтоводській ВК № 26Моніторинговий візит до Жовтоводської виправної колонії № 26

Повернення у минуле, або "маски-шоу" у виправній колонії

15.03.2019   
Володимир Глущенко, Ганна Овдієнко, Максим Ревякін
Масове побиття засуджених у Жовтоводській виправній колонії № 26

13 березня 2019 року моніторингова група у складі Володимира Глущенка, Максима Ревякіна та Ганни Овдієнко відвідала Жовтоводську виправну колонію №26. Підставою для візиту стало звернення засуджених про їх масове побиття групою швидкого реагування.
Зі слів засуджених, 6 березня 2019 року в колонії проводився загальний обшук. Близько десятої години ранку на територію установи зайшли озброєні люди в чорних костюмах із закритими балаклавами обличчями. До якого саме спеціального підрозділу відносилися ці особи, невідомо, адже на шевронах зазначався лише напис “ГШР”.

Побиті та викрадені в ДІЗО

Спочатку обшуки провели у дисциплінарному ізоляторі (ДІЗО), потім - і в житловій зоні установи. В ДІЗО всіх засуджених в прямому сенсі викинули з камер та поклали обличчями на асфальт. Практично всіх почали бити, нікому не дозволяли навіть підняти голову. Удари наносили ногами по різних частинах тіла, били і по голові. Переляканим людям надягли на голову капюшони, змотали скотчем так, щоб закрити очі, в рот засунули ганчірні кляпи, щоб не кричали. Не дозволяючи піднятися, закинули до “воронка” та відвезли до Криворізької установи виконання покарань №3 (СІЗО). Там у такий же спосіб їх викинули з автомобіля, протягли по коридору до камер, при цьому постійно били та ображали.

Засудженим не дозволили взяти із собою жодних речей. Тож більшість із них залишилися роздягнуті та босі, оскільки загубили взуття, коли їх тягнули по асфальту. Одинадцять етапованих засуджених отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Так, наприклад, в одного вибито зуб, в іншого - пошкоджено ребра. Практично всі стверджують, що мали синці та садни на голові, тулубі та на інших частинах тіла. За тиждень їх перебування у СІЗО, лікар так і не оглянули засуджених, можливо, чекаючи, поки тілесні ушкодження зійдуть та стане неможливо хоч щось довести.

 

Обшук із спецефектами у житловій зоні колонії

У житлових приміщеннях засуджених вигнали в локальні дільниці та поставили обличчями до стіни. Переполошені засуджені чекали розправи в той час, коли невідомі люди в масках ламали і трощили все, що потрапляло їм на очі. За собою “ГШР” залишив безлад, поламані шафи, потрощене майно засуджених. Не обійшлося і без побиття палицями. Як стверджують потерпілі, їх били по ногах, тулубу, голові. Навіть через тиждень тілесні ушкодження все ще помітні. На вкладених фотографіях добре видно результати обшуку.


Версія адміністрації

Адміністрація колонії категорично заперечує нанесення тілесних ушкоджень. Скарги засуджених пояснює тим, що вони намагаються усунути діюче керівництво у такий спосіб. Адміністрація підкреслює, що сама повідомила про скарги засуджених до поліції, і за їх заявами внесено відмості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 125 КК України (легке тілесне ушкодження). Також був запрошений судово-медичний експерт, який зафіксував усі тілесні ушкодження.

Проте, заяви про злочин прийнято лише у чотирьох засуджених, коли як постраждали, як мінімум, сім осіб. Однак решту потерпілих ніхто не опитав, хоча вони чекали своєї черги біля кабінету, де слідчий приймав заяви. Їм у грубій формі повідомили, що вони можуть йти до житлової зони, бо достатньо і тих, з ким вже поспілкувалися.

До того ж, є підстави вважати, що це розслідування не буде ретельним та ефективним, адже неправильно кваліфіковано злочин, тілесні ушкодження засуджені отримали від працівників державної кримінально-виконавчої служби, під час так званого «маски-шоу», що має кваліфікуватися як службовий злочин, та розслідуватися не поліцією, а Державним бюро розслідувань (ДБР), або прокуратурою.
В рішенні Європейського суду з прав людини «Давидов та інші проти України» Суд визнав порушення Україною статті 3 Європейської Конвенції щодо масового побиття засуджених в Ізяслівській виправній колонії № 58 у 2001–2002 роках. Попри рішучі висновки Європейського суду щодо неприпустимості застосування військових формувань для залякування й побиття в’язнів, знову відроджується практика продовження залучення озброєних військових в камуфляжних костюмахі з закритими масками обличчями для обшуків в установах виконання покарань і СІЗО з метою залякування засуджених і незаконного насильства.

Самогубство і знущання

Крім того, засуджені повідомили моніторингову групу, що 5 березня 2019 року (напередодні візиту “ГШР”) у колонії сталося самогубство. Померлий мав “золоті руки”, виготовляв різні деталі на вимогу адміністрації установи та сподівався на умовно-дострокове звільнення. Незважаючи на його зразкову поведінку та роботу, в умовно-достроковому звільненні йому нещодавно було відмовлено. Повідомляючи про чергову відмову, співробітники адміністрації насміхалися над ним.

Поліція наразі проводить розслідування і за цим фактом, але навряд чи варто чекати ефективного розслідування.


За вказаними подіями помічником народного депутата Глущенко В. сьогодні була направлена заява про злочин до Генеральної прокуратури України, з проханням внести відомості до ЄРДР, та розпочати досудове слідство

 Поділитися