MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ліки через лінію зіткнень возити можна

20.03.2019   
Ірина Скачко
Так вирішив Окружний адміністративний суд Києва, розглядаючи позов переселенця з Луганська Владислава Кузнецова проти Кабміну.

Згідно з рішенням Окружного адміністративного суду Києва пункт 9 «Порядку переміщення товарів до району або з району проведення АТО», а також Наказ Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб «Про затвердження Переліку та обсягів товарів, дозволених для переміщення до/з гуманітарно-логістичних центрів та через лінію зіткнення» визнано протиправними та нечинними.  

Ці постанови з’явилися у 2017 році. Вони визначали перелік дозволених та заборонених речей, які можна перевозити через лінію розмежування. Наприклад, з окупованих територій дозволялося ввозити товари, ціна яких не перевищує десяти тисяч гривень, а вага становить не більше 75 кг на особу. І навпаки: до зони ОРДЛО можна було доправити товарів на суму двадцять тисяч і вагою до 150 кг на особу.

Крім того, в пункті 9 Порядку переміщення товарів в зоні АТО зазначено: «Фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), що затверджуються МТОТ». Перелік цей був досить дивним. В ньому були, наприклад, такі пункти:

  • товари особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки;

  • одяг, білизна, взуття, що призначені виключно для власного користування і мають ознаки таких, що були у користуванні.

Лікарських засобів було дозволено провозити не більше п’яти упаковок або п’яти одиниць кожного найменування. Такі норми гостро позначалися на хворих, які потребують постійного і довготривалого лікування.

Правозахисники вже давно визнавали ці документи дискримінаційними, адже вони обмежують права внутрішньо переміщених осіб. Відповідачі аргументували свою позицію повноваженнями, спрямованими на боротьбу з тероризмом.

Інтереси позивача в суді представляв Роман Лихачов, юрист Чугуївської правозахисної групи за підтримки Української гельсінської спілки з прав людини.

 

 Поділитися