MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Вода під прицілом» – звіт Unicef

27.03.2019   
ХПГ-інформ
3,6 мільйона людей на Сході Україні потерпають від пошкоджень водної інфраструктури, 500 000 дітей потребують доступу до чистої питної води – глобальний звіт Дитячого Фонду ООН.

3,6 мільйона людей на Сході Україні потерпають від пошкоджень водної інфраструктури, 500 000 дітей потребують доступу до чистої питної води – такі дані оприлюднив у глобальному звіті «Вода під прицілом» Дитячий Фонд ООН.

У своєму звіті Unicef привертає увагу до загроз, які виникають у країнах із тривалими конфліктами через військові атаки на на об’єкти водної інфраструктури. Серед країн, в яких проблема стоїть найбільш гостро, – Афганістан, Ємен, Ірак, Буркіна-Фасо, Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Камерун, Лівія, Малі, М’янма, Південний Судан, Сирійська Арабська Республіка, Сомалі, Судан, Центральноафриканська Республіка та Чад. В цьому році до переліку вперше увійшла Україна.

 – У дітей, які живуть в умовах тривалих конфліктів, ситуація і без цього непроста, але вона ще більше ускладнюється тим, що багато з них не мають доступу до чистої питної води, – підкреслила виконавча директорка Unicef Генрієтта Фор. – Реальність така, що більше дітей помирають через відсутність доступу до чистої води, ніж від куль.

Минулого року в зоні конфлікту було зафіксовано 89 атак на об’єкти водної інфраструктури, а з початку цього року  – вже 19. «Часті перебої у постачанні води в поєднанні з недостатнім рівнем вакцинації дітей підвищують ризик розповсюдження інфекційних захворювань. Відсутність чистої води та належної санітарії є серйозною загрозою для майбутнього дітей,»– йдеться в доповіді. В умовах тривалих конфліктів діти молодше 15 років мають у три рази вищий ризик померти від захворювань, пов’язаних з відсутністю чистої води, санітарії та гігієни, ніж від прямого насильства. У дітей до п’яти років такий ризик ще вищий.

– Сплановані атаки на систему водопостачання та санітарії – це атаки на вразливих дітей, – наголосила пані Фор. – Доступ до води – це основоположне право людини. Вода необхідна для життя.

 

 Поділитися