MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

І знову про паспорт

08.04.2019   
Ірина Скачко
Університетська залікова книжка не є документом, що посвідчує особу. На відміну від... довідки зі школи. Продовження історії Даяни Залевської: дівчину без громадянства, що позивається проти міграційних служб, все-таки пустили до участі у розгляді її позову в суді. Нагадаємо, минулого разу причиною відмови стала відсутність паспорту. Заліковку тоді суддя в якості документа не визнала.

Університетська залікова книжка не є документом, що посвідчує особу. На відміну від... довідки зі школи. Продовження історії Даяни Залевської: дівчину без громадянства, що позивається проти міграційних служб, все-таки пустили на засідання суду. Нагадаємо, минулого разу причиною відмови стала відсутність паспорту. Заліковку тоді суддя в якості документа не визнала.

Ми вже писали про Даяну Залевську.  Її батьки приїхали в Україну на початку дев’яностих із Казахстану. Даяна народилася і все життя живе в Україні. Доки дівчині не виповнилося вісімнадцять років, до міграційної служби (тоді ще ГІРФО) із заявами про надання її дитині українського громадянства зверталася мама. Дарма. З вісімнадцяти років Даяна вже самостійно бореться із системою. Чиновники багато років під різними формальними приводами відмовляють їй у праві бути громадянкою нашої країни. Тому дівчина позивається до суду проти міграційної служби. Без громадянства і паспорта дівчина не може отримати диплом, влаштуватися на роботу, оформити банківську картку і навіть придбати залізничний квиток.

Наприкінці березня відбулося судове засідання, на яке Даяну не допустили через відсутність документу, що посвідчує її особу. На наступне слухання, п’ятого квітня, Даяна та  Микола Соболь, юрист ХПГ, що захищає її інтереси в суді, прийшли з журналістами та небайдужими громадянами. І це, вочевидь, допомогло: особу Даяни негайно визначили за... довідкою зі школи, яку дівчина закінчила більше шести років тому. Проте перейти до розгляду справи знову не вдалося: суд відмовив у задоволенні клопотання Даяни Залевської про залучення до справи у якості її представника Миколи Соболя. Причина – у юриста немає посвідчення адвоката.

– Кодекс адміністративного судочинства, дійсно, допускає до участі адвокатів. Але є і виключення. При розгляді справ невисокої складності це можуть бути й особи без  адвокатського посвідчення, – розповідає Микола Соболь. – В інших справах подібної складності мене завжди допускали, в тому числі й судді Харківського окружного адміністративного суду. Чому зараз суд виніс таке рішення, мені важко сказати, але я вважаю, що це порушення Кодексу адміністративного судочинства і прав Даяни Віталіївни.  Харківська правозахисна група вже вирішує питання про надання Даяні Залевській адвоката.

Слід зазначити, що на судове засідання прийшли висловити підтримку люди зі схожими проблемами. Деякі з них відстоюють своє право на українське громадянство від початку дев’яностих.

 

 Поділитися