MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сміттєзвалище Одеси обслуговує підприємство, що заборгувало податковій 4,5 млн грн

10.04.2019   
Влад Боднар
ТОВ «Союз» є фігурантом кримінального провадження, за яким підозрюється у несплаті податків – підприємство відображало у бухгалтерському та податковому обліку проведення фіктивних операцій з іншими підприємствами.

Загальна кількість полігонів для захоронення ТПВ, що утворюються в процесі життєдіяльності міста Одеси – 2, у тому числі:

  • Полігон ТПВ-1 «Дальницькі кар’єри» – робочий. Місце розташування – Бєляївський та Овідіопольський райони;

  • Полігон ТПВ-2 «Цементний завод» – закритий. Місце розташування – місто Одеса, вулиця Хуторська, 70.

Полігон ТПВ-1 експлуатується з 1968 року, розрахунковий термін експлуатації – 30 років. Полігон ТПВ-2 експлуатувався з 1976 року, розрахунковий термін експлуатації – 20–30 років. З 2005 року полігон закритий. Площа земельних ділянок полігонв: ТПВ-1 – 96,2 га; ТПВ-2 – 6 га.

На полігоні ТПВ-1 наразі діє спрощена система утилізації побутових відходів: відходи ховаються на полігоні відкритим способом, ущільнюються бульдозерами, шари сміття пересипаються ґрунтом. Закриття даного полігону зараз не планується. Звалище розташоване на схилі, у колишніх вапнякових кар’єрах; на звалищі приблизно містичться більш ніж 3 мільйони кубічних метрів ущільненого сміття. Довжина ділянки звалища приблизно 1 500 метрів, ширина від 200 до 400 метрів. У 2013, 2015 та 2018 роках зафіксовані штучні підпали нижньої частини схилу звалища, що були ліквідовані працівниками ТОВ «Союз». Дане підприємство експлуатує міський полігон Одеси. ТОВ «Союз» надає послуги населенню із збору, вивезення та складування твердих побутових відходів та промислових відходів 3–4 класу небезпеки, а також будівельних відходів та сміття з території Одеси, Іллічівського порту та прилеглих населених пунктів.

Під час проведення в IV кварталі 2017 року планової перевірки ТОВ «Союз» виявлені порушення вимог природоохоронного законодавства. Підприємству надано припис щодо усунення виявлених порушень. Під час здійснення позапланової перевірки встановлено, що припис виконаний частково, а саме:

  1. Застосовувати паливороздавальне обладнання, яке забеспечує уловлювання, відведення та рекуперацію випарів, що утворюються під час заправки – виконано.

  2. Отримати документи, що посвідчують право власності чи право користування на земельну ділянку – виконано частково – надані 2 договори оренди земельних ділянок з додатковими угодами на територію автобази.

  3. На встановленому щиті при в’їзді на полігон вказати повну інформацію про звалище ТПВ – виконано.

  4. Вести на полігоні наступні журнали обліку відходів: для твердих побутових відходів, для будівельних відходів, для промислових відходів 3 і 4 класу небезпеки – не виконано.

  5. Кількість ввезених відходів на полігон контролювати з використанням вагового обладнання – не виконано.

  6. Здійснювати проїзд транспортних засобів через контрольно-дезінфікуючу зону – не виконано.

  7. Облаштувати місця для тимчасового  зберігання люмінесцентних ламп – виконано.

  8. Скласти договори на утилізацію люмінесцентних ламп, на відкачку розчину з дезбар’єру – виконано частково: люмінесцентні замінені на безпечні, на відкачку розчину з дезбар’єру договір відсутній.

  9. Локальні мережі спостережуваних свердловин для контролю за якісним станом підземних вод не обладнані – не виконано.

  10. Контроль за станом підземних вод проводити через спостережні свердловини – не виконано.

  11. Здійснювати моніторинг впливу полігону на навколишнє середовище – виконано частково.

  12. Дослідження ґрунта на території полігона побутових відходів та у межах санітарно-захисної зони проводити не рідше ніж 2 рази на рік – виконано.

  13. Відкоригувати інвентаризацію відходів, врахувати люмінесцентні лампи, розчин  з дезбар’єру – виконано частково.

За невиконання припису посадова особа ТОВ «Союз» притянута до адміністративної відповідальності за ст. 188-5 КУпАП.

ТОВ «Союз»

Засновник цієї компанії підприємство з міста Відень «VT FOISON» GMBH. Статутний капітал ТОВ «Союз» – 13 мільйонів гривень. ТОВ «Союз» є фігурантом кримінального провадження, за яким підозрюється у несплаті податків. У кримінальному провадженні зазначено, що ТОВ «Союз» у період 2016–2017 років, шляхом відображення у бухгалтерському та податковому обліку проведення недійсних (фіктивних) операцій з ПП «Промтехсервіс», ТОВ «Алето Союз», ТОВ «Прімавера Груп», а також з ТОВ «ТСК Груп Україна», ухилилось від сплати податку на додану вартість у сумі 4 530 297,78 гривень, що є коштами в особливо великих розмірах.

 Поділитися