MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Для голосування в 2-му турі не за місцем перебування необхідно повторно подати відповідну заяву

10.04.2019   
Георгій Кобзар
21 квітня 2019 року відбудеться повторне голосування на виборах Президента України (яке зазвичай називають «2-м туром» виборів»). Громадянам України, які мешкають не за місцем реєстрації, необхідно ПОВТОРНО подати заяву про тимчасову зміну місця голосування! Інакше вони не зможуть взяти участь у повторному голосуванні.

21 квітня 2019 року відбудеться повторне голосування на виборах Президента України (яке зазвичай називають «2-м туром» виборів»). Громадянам України, які мешкають не за місцем реєстрації, необхідно ПОВТОРНО* подати заяву про тимчасову зміну місця голосування! Інакше вони не зможуть взяти участь у повторному голосуванні.

Процедура зміни місця голосування залишається такою самою. Відповідно до постанови ЦВК №893 «Про забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси», потрібно взяти з собою паспорт та звернутися до найближчого до фактичного місця проживання відділу ведення Державного реєстру виборців і написати (заповнити) відповідну заяву.

Адреси органів ведення Державного реєстру виборців в Харкові та області:

https://drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&pid100=63&prejim=3

При цьому, якщо більшості громадян України до заяви необхідно ще додати документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (довідку з місця роботи чи навчання, документ, про право власності на квартиру/дім, договір оренди житла тощо), то внутрішньо переміщеним особам та мешканцям окупованих територій достатньо пред’явити лише паспорт. Довідка переселенця або інші додаткові документи – не потрібні!

Важливо! Звернутися з заявою до органу ведення Держреєстру виборців потрібно до 15 квітня включно.

Для того, аби забезпечити виборцям їх право голосу, відділи ведення Державного реєстру виборців зараз працюють і в вихідні дні. Але графіки можуть бути різні, тому слід уточнити в самому Держреєстрі, які години роботи – за телефоном або на сайті ДРВ.

Після цього виборець отримає відповідне посвідчення про тимчасову зміну місця голосування. І 21 квітня, взявши посвідчення й паспорт громадянина України, та прийшовши на визначену виборчу дільницю, зможе проголосувати.

Отже, щоб не втратити своє право голосу під час повторного голосування на виборах Президента України, радимо всім переселенцям поквапитися з подачею заяв про тимчасову зміну місця голосування. Адже часу вже лишилося зовсім обмаль!

*Звісно, якщо напередодні виборів Президента України 31 березня громадянин, що мешкає не за місцем реєстрації, не звертався з заявою щодо тимчасової зміни місця голосування, йому теж необхідно це зробити перед повторним голосуванням 21 квітня.

Ольга Аверіна, радниця з питань внутрішньо переміщених осіб Міністерства соціальної політики України в Харківській області

Юрій Чумак, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області

 Поділитися