MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рішення ЄСПЛ у справі Малого проти УкраїниООН: за три місяці росіяни стратили 32 українських військовополоненихUN records 32 summary executions by Russia of Ukrainian prisoners of war since December Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка Real terrorists free to act while Russian FSB tortures political prisoners for 'good statistics' Russia sentences poet Aleksandr Byvshev to 7 years for writing of its war crimes in Ukraine ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Renowned Crimean Solidarity journalist convicted of 'abusing' freedom of mass information in Russian-occupied Crimea Обмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Russia's youngest Ukrainian political prisoner convicted of ‘justifying terrorism’ in social media posts written by Russia’s FSB Crimean blogger sentenced to 2.5 years for 'showing disrespect for Russia's military glory' ‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїSentenced to 17 years in Siberia for opposing Russia's invasion and affirming that Crimea is Ukraine Понад 113 тисяч воєнних злочинів від початку повномасштабного вторгнення РФRussia abducts, tortures and ‘sentences’ disabled Ukrainian to 16 years on legally absurd charges Russia's armed terror against independent Crimean Tatar Muslim community hits resistance Правоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Russia imports its own citizens, drives out Crimean Tatars, other Ukrainians to claim its 'right' to CrimeaУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворювання

Шанс на справедливість – вперше з 2004 року

12.04.2019   
ХПГ-інформ
Вітаємо наших юристів – Ганну Овдієнко та Наталію Охотнікову з перемогою!

Історія заявника у справі Malyy v. Ukraine розпочалася більше ніж п’ятнадцять років тому. Тоді його, лікаря за професією, неочікувано затримали співробітники міліції за підозрою у вчиненні низки страшних злочинів – вбивств та грабежів «ювелірок». Оскільки заявник цих злочинів не скоював, то й зізнання у них правоохоронцям довелося «вибивати». Не витримавши катувань, заявник підписав усі документи.

Звичайна історія для тих часів, чи не так? Заявник ще й не мав адвоката на початковому етапі справи, тож захистити себе від свавілля співробітників міліції не міг.

Заявник неодноразово скаржився на порушення своїх прав, але марно – прокуратура не вважала за можливе розпочати кримінальну справу. Медичні докази побиття були втрачені назавжди.

Потім у житті заявника було ще багато чого. Це й страшні, непридатні для відбування покарання, камери у Дніпропетровському СІЗО, і тримання його у «клітці» під час судових засідань всупереч практиці Європейського суду у низці справ (наприклад, «Свинаренко та Сляднев проти Росії»), і використання доказів, отриманих незаконних шляхом, для винесення обвинувального вироку, і, нарешті, перешкоджання адміністрації колонії його спробам подати заяву до Європейського суду з прав людини.

У 2007 році відправити заяву до ЄСПЛ заявнику все ж вдалося. Після цього довгих десять років він чекав, коли ж заява буде передана на комунікацію українському уряду. І коли це, нарешті, сталося, він звернувся до юристів Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи – Ганни Овдієнко та Наталії Охотнікової.

Юристи підготували відповідь на зауваження уряду і ось, 11 квітня 2019 року, Європейський суд з прав людини виніс рішення, визнавши поводження із заявником – жорстоким, а судовий розгляд у його справі – несправедливим.

На заявника ще чекає декілька місяців, а може, й років повторного розгляду справи у національних судах. Але, головне – тепер він має шанс на свободу.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»

 Поділитися