MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Фізичних осіб можуть визнавати банкрутами: що має знати про новий Кодекс з процедур банкрутства кожен українець

16.04.2019   
Марко Сировой
У не найстабільнішій державі, яка до того ж знаходиться у стані геополітичної бурі, стовідсоткову впевненість у завтрашньому дні має або провидець, або радикальний оптиміст. Звичайні ж смертні від суми не зарікаються. Борги можуть тягнутися за ними роками, перетворюючи життя на фільм жахів, в якому дзвінки колекторів та порожній холодильник є страшною картиною повсякдення.  

(Ілюстрація: ForoBeta)

Україна не може похвалитися неймовірними економічними досягненнями. Сподіваємось, так буде не завжди. Але факт залишається фактом: у не найстабільнішій державі, яка до того ж знаходиться у стані геополітичної бурі, стовідсоткову впевненість у завтрашньому дні має або провидець, або радикальний оптиміст. Звичайні ж смертні від суми не зарікаються. Проблеми зі здоров’ям, втрата роботи, утримання непрацездатних родичів – подібні ситуації здатні відправити пересічного українця у фінансовий нокдаун. А борги можуть тягнутися за ним роками, перетворюючи життя на фільм жахів, в якому дзвінки колекторів та порожній холодильник є страшною картиною повсякдення.  

Допомогти чесному, але невдалому боржнику при одночасному забезпеченні вимог кредиторів має інститут банкрутства фізичних осіб. Він є новелою Книги ІІ Кодексу України з процедур банкрутства, підписаного Президентом 15 квітня. До цього можливість збанкрутитися мали лише юридичні особи та ФОПи. Практика застосування процедури банкрутства до фізичних осіб вже показала свою ефективність у розвинених державах – невдовзі її має бути імплементовано в українські реалії.

Рятівна паличка стане доступною вітчизняним боржникам восени 2019 року, із набуттям Кодексу чинності, через півроку з моменту опублікування. Ми хочемо, щоб наші читачі були заздалегідь готовими до нових економічних реалій, та переклали норми регулювання процедури банкрутства фізичних осіб із юридичної мови на загальнолюдську.

Хто може ініціювати процедуру банкрутства фізичної особи?

Як кредитор, так і сам боржник.

Як ініціювати процедуру банкрутства фізичної особи?

Звернутися до господарського суду за місцем проживання боржника із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство. Вимоги до змісту заяви можна знайти у ст. 128 Кодексу.

Окрім того, разом із заявою ініціатором провадження обов’язково мають бути подані пропозиції щодо реструктуризації боргів, оформлені у вигляді конкретного плану.

Які є підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство?

Кредитором:

Кредитор повинен мати судове рішення, яке підтверджує сукупну заборгованість у розмірі не менше 100 мінімальних зарплат (зараз 417 300 грн). Він може подати заяву про відкриття провадження, якщо боржник не задовольнив його вимоги протягом 2 місяців після завершення встановленого для їх погашення строку.

Боржником:

Боржник має право звернутися до суду із заявою про відкриття провадження, якщо:

  1. Він не менше 2 місяців не погашає кредити чи не здійснює інші планові платежі у розмірі більше як 50% щомісячних платежів по кожному із зобов’язань;
  2. Розмір його боргів перевищує вартість його майна більше як на 50%;
  3. Його сукупний дохід за останні 6 місяців чи сукупна вартість майна зменшилися на 50% за наявності непогашеної заборгованості;
  4. Він не має майна, на яке можна звернути стягнення. Цей факт має бути підтверджено постановою у виконавчому провадженні;
  5. Наявні інші обставини, які можуть свідчити про те, що у найближчий час боржник не зможе виконати грошові зобов’язання чи здійснювати звичайні поточні платежі.

Боржник зобов’язаний звернутися до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство, якщо:

  1. Сукупний розмір його боргів перевищує 300 мінімальних зарплат (зараз 1 251 900 грн);
  2. Ним було втрачено єдине джерело доходу внаслідок тяжкого захворювання, яке перешкоджає виконанню професійної діяльності.
  3. Задоволення вимог одного кредитора призведе до неможливості виконання зобов’язань перед іншими кредиторами.

У разі невиконання боржником цього обов'язку до нього не застосовуватимуться положення Кодексу щодо звільнення від боргів.

Провадження відкрито – що далі?

Можливими варіантами розвитку подій є: мирова угода, реструктуризація чи погашення боргів.

Мирова угода:

Мирова угода є домовленістю сторін про врегулювання заборгованості на основі взаємних поступок. Її може бути укладено на будь-якій стадії провадження, а сама вона є підставою для його закриття. Наслідком закриття провадження є винесення судом відповідної ухвали, а також ухвалення ним рішення про звільнення боржника від боргів. Однак, його не може бути звільнено від боргів зі сплати аліментів; відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров’ю громадян; а також інших вимог, які нерозривно пов’язані з його особистістю.

Реструктуризація:

Протягом 120 днів із дня відкриття провадження боржник може дійти згоди із кредитором щодо зміни строків виплат (кінцевий строк не має перевищувати 10 років) чи продажу частини майна задля задоволення вимог кредитора. План реструктуризації має бути затверджений судом у порядку, визначеному ст. 139 Кодексу.

Не підлягають реструктуризації такі категорії боргів:

  1. Зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування;
  2. Податковий борг, який виник за 3 роки до винесення ухвали про відкриття провадження. Такий борг визнається безнадійним та списується;
  3. Борги за кредитами, отриманими на відпочинок, розваги, придбання предметів розкоші тощо;
  4. Борги, які виникли з участі боржника у азартних іграх, парі тощо.

Погашення боргів:

Дана процедура застосовується у разі визнання особи неплатоспроможною, тобто банкрутом. Погашення відбуватиметься за рахунок коштів, виручених від реалізації ліквідаційної маси боржника. Поняття «ліквідаційна маса» охоплює усе майно боржника, окрім єдиного соціального житла (квартири, загальна площа якої не перевищує 60 кв. метрів, або житлова площа якої не перевищує 13.65 кв. метрів на кожного члена сім’ї боржника, місце проживання якого зареєстроване у цій квартирі; житлового будинку, загальна площа якого не перевищує 120 кв. метрів). Отже, боржники та члени їхніх родин у будь-якому випадку не залишаться на вулиці. Окрім того, не включаються до ліквідаційної маси кошти, які перебувають на рахунках боржника у пенсійних фондах та спеціальних фондах соціального страхування.  

Після реалізації ліквідаційної маси вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Банкрутство - можливий спосіб звільнення від боргів (Ілюстрація: imagenesmy)

Чим інститут банкрутства корисний для боржника?

Із моменту відкриття провадження сума боргу фіксується – припиняється нарахування відсотків, пені та штрафів. Окрім того, кожна із трьох процедур пропонує особі реальні можливості позбутися боргів, а не тягнути їх за собою протягом життя. Це, своєю чергою, має посприяти поверненню життя особи та членів її родини у нормальне русло, зміцненню відносин між ними, поліпшенню умов їхнього проживання та навіть покращенню стану їхнього здоров’я.

Однак, не варто забувати про інші сторону медалі.

Так, боржникові доведеться пожертвувати правом на приватність особистого та сімейного життя – і надати в суді інформацію про майно власне, а також майно членів своєї родини. Окрім того, під час провадження арбітражні керуючі можуть отримувати конфіденційну інформацію про боржника та його майно.

Іншою проблемою є певні обмеження, які діють, щодо особи протягом 5 років після визнання її банкрутом. По-перше, вона не має права знову ініціювати провадження із визнання її банкрутом. По-друге, вона має повідомляти контрагента про своє банкрутство при укладанні договору позики, застави, поруки чи кредиту. По-третє, вона має вказувати факт свого банкрутства при реєстрації ФОП. І, в-четверте, протягом визначеного строку вона не може займатися незалежною професійною діяльністю, в якості адвоката, приватного нотаріуса, арбітражного керуючого, приватного виконавця.

Чим інститут банкрутства корисний для кредитора?

«Як свідчить практика застосування таких юридичних процедур у розвинених країнах, банки хоча і можуть щось втрачати у разі їх погодження на списання частини боргу, однак, в цілому вони виграють за рахунок очищення їх балансів від мертвих боргів та збереження їх клієнтів серед активних учасників споживчого кредитування», – так у пояснювальній записці обґрунтували користь інституту банкрутства фізичної особи для кредиторів автори Кодексу.

Чим інститут банкрутства корисний для держави?

Автори Кодексу розраховують, що особа після звільнення від боргових кайданів почне повноцінно реалізовувати свій трудовий потенціал та повернеться до активного соціального життя. Отже, держава отримає додаткову економічну одиницю: працівника, споживача та платника податків.

 Поділитися