MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Після деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Харків, Київ, Павлоград: Україна пережила черговий масований обстрілЛьвівські реабілітологи вилікували дворічну дитину з Маріуполя, яка втратила навички ходьби після пережитого стресу Анонс: Голоси війни. Дискусія у ‘ЯМаріуполь. Київ’‘Відсутність паліативної допомоги та нестача лікарів’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Львівської установи виконання покарань №19 Атаки на Київ і Харків, евакуація з Сумщини, повернення тіл загиблих полонених — підсумки тижняБратья Кличко, Тайра и Харьковская правозащитная группа получат премию Льва КопелеваМоніторинговий візит до Львівської багатопрофільної лікарні №19 ДУ ЦОЗ ДКВС УкраїниЗвіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Львівська установа виконання покарань (№19)’Перша підозра військовослужбовцю РФ за зґвалтування жінки на КиївщиніБила першачка головою об парту – на Київщині вчительку визнали винною у булінгуМоніторинговий візит до ДУ «Львівська установа виконання покарань № 19»На Львівщині медики оголосили голодуванняКиївському патрульному оголосили підозру через напад на журналістаУ псевдореабілітаційному центрі на Київщині катували людей – НацполіціяВидання Zaxid.Net виграло суд проти львівської нацспілки художниківМоніторинговий візит до Львівської багатопрофільної лікарні № 19 ДУ ЦОЗ ДКВС України«Довічно важливо». Науково-практична частина (Київ)Львівський суд зобов’язав Росію виплатити понад 4.7 млн ₴ переселенцям зі Станиці ЛуганськоїНа учасників «Київ Прайд» напали молодики в балаклавах

Вперше в Україні знесли багатоповерховий будинок – які справжні мотиви Львівської міськради?

29.04.2019   
Влад Боднар
Компанія-забудовник «Лідер Моноліт» розпочала будівництво житлового будинку з офісами на першому поверсі, не отримавши документи щодо містобудівних умов, обмеження забудови земельної ділянки, а також без належним чином затвердженого проекту. Демонтаж тривав близько місяця. Для цього використали великогабаритну 26-тонну техніку. Спершу зносили дах, потім руйнували несучі конструкції, далі будинок зносили секціями.

У кожному місті можна знайти недобудовану будівлю. Вони стоять роками або десятиліттями і у місцевої влади немає ніякої справи до цього. Такі будівлі зносять лише у тому випадку, коли нерухомість купляють приватні особи і на цьому місті зводять житлові багатоповерхівки або торгово-офісний центр. Але нещодавно Львівська міська рада показала всій Україні приклад – знесла семиповерхову будівлю. Це найбільша незаконна збудована будівля на теренах нашої держави, яка була демонтована.

Демонтаж тривав близько місяця. Для цього використали великогабаритну 26-тонну техніку. Спершу зносили дах, потім руйнували несучі конструкції, далі будинок зносили секціями. Компанія-забудовник «Лідер Моноліт» розпочала будівництво житлового будинку з офісами на першому поверсі, не отримавши документів щодо містобудівних умов, обмеження забудови земельної ділянки, а також без належним чином затвердженого проекту. Мешканці так і не заселилися, а в окремих квартирах мародери повиймали вікна і двері. У грудні 2018 року Апеляційний адміністративний суд Львова зобов’язав забудовника знести самобуд. Львівська міська рада надала 2,9 мільйона гривень на знесення самовільно збудованої багатоповерхівки. Ці кошти мерія Львова планує згодом стягнути з фірми-забудовника. Поганим у ситуації є те, що на знесення будинку пішли мільйони бюджетних гривень. Дуже малоймовірно, що ці кошти зможуть потім забрати у забудовника.

Дії зі знесення багатоповерхової будівлі у теперішніх українських реаліях викликають неоднозначну реакцію населення.

– Забудовник вирішив зайнятися свавіллям та не домовлятися з місцевою владою. Андрій Садовій «розсердився» і три роки витратив на суди, щоб влаштувати показове покарання. Раніше також зносили будинки, це залежить від кількості поверхів. На рівні початку третього, то в Києві зносили взагалі без судів. Відомий забудовник Анатолій Войцеховський навіть не ризикнув виступити проти і подати в суд про незаконність знесення його нерухомості. Був випадок, коли Київському Патріархату знесли пару поверхів патріаршої резиденції, коли вони побудували більше, ніж їм дозволили. Всі ці знесення будинків завжди бувають в один і той же час – під час передвиборної компанії. У Києві зносили перед місцевими виборами у 2015 році, – каже експерт у сфері будівництва Георгій Могильний.

Андрій Садовий зі своєю партією планують знову потрапити до Верховної Ради України. Цілком можливо припустити, що це було показове знесення, щоб показати ефективність місцевої влади.

 Поділитися