MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експерт ООН з прав ЛГБТ відвідав Україну

13.05.2019   
Марко Сировой
У ході візиту експерт відвідав Київ, Харків та Львів, адже саме ці міста протягом останніх років були осередками скандалів, пов’язаних з ЛГБТ-спільнотою. Мадрігаль-Борлоз зустрічався із представниками місцевого самоврядування, правоохоронцями, членами недержавних організацій та громадськими активістами. Висновки візиту були оголошені ним 10 травня на прес-конференції у Києві. Ми коротко резюмували їх.

(Іллюстрація: Hanami (@kurukuru_arts) via Twitter)

Незалежний експерт ООН з прав ЛГБТ, Вітор Мадрігаль-Борлоз, відвідав Україну із робочим візитом за півтора місяці до Київпрайду. Із 30 по 10 травня правозахисник перевіряв стан забезпечення норм міжнародного права щодо представників сексуальних меншин у нашій державі. У ході візиту експерт відвідав Київ, Харків та Львів, адже саме ці міста протягом останніх років були осередками скандалів, пов’язаних із ЛГБТ-спільнотою. Мадрігаль-Борлоз зустрічався із представниками місцевого самоврядування, правоохоронцями, членами недержавних організацій та громадськими активістами. Висновки візиту були оголошені ним 10 травня на прес-конференції у Києві. Ми коротко резюмували їх.

Серйозних порушень не виявлено

Протягом одинадцятиденної поїздки експерт ООН не виявив ознак грубого чи масового насильства над представниками ЛГБТ-спільноти. Він заявив, що владою було зроблено ряд кроків, які посприяли кращому захисту лесбійок, геїв, бісексуалів чи транссексуалів.

У той же час, він відзначив, що значною проблемою залишається наявність у суспільстві негативних стереотипів щодо людей нетрадиційної орієнтації. Саме через страх втратити підтримку широких мас населення у представників влади часто не вистачає політичної волі зробити більш рішучі кроки у боротьбі за захист прав ЛГБТ-спільноти. Чиновники, за словами Мадрігала-Борлоза, не припиняють дискримінацію і не намагаються покінчити зі стигмою та розвіяти небезпечні стереотипи. У результаті, в українському соціумі склалася дивна ситуація: як таких, серйозних порушень немає, однак, свою нетрадиційну орієнтацію люди продовжують приховувати. Експерт пояснює, що приховування своєї ідентичності вони вважають «умовою виживання». 

Праворадикали та представники церкви створюють перешкоди для забезпечення прав ЛГБТ-спільноти

Напад на Марш рівності у Харкові у травні 2017 (ФОТО: акція рівності в Харкові)

Мадрігаль-Борлоз висловив серйозне занепокоєння тим, що ультраправі неформальні групування вдаються до насильства, а також підбурюють інших людей до ненависті до представників сексуальних меншин. Він також наголосив, що окрім власне осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації, жертвами радикально налаштованих націоналістів часто стають ліві громадські активісти, митці та ті, хто просто публічно закликає поважати і захищати права ЛГБТ-спільноти. На жаль, дана проблема не є новою для України. Більш детально про тиск з боку праворадикалів на культурних та громадських діячів ви можете дізнатися із матеріалів нашої окремої статті.

Окрім членів ультраправих угрупувань, створюють перешкоди для належного забезпечення прав осіб нетрадиційної сексуальної орієнтації і консервативно налаштовані представники релігійних організацій. Так як священнослужителі користуються значним авторитетом серед прихожан, розповсюдження ними соціальних стереотипів про членів ЛГБТ-спільноти становить особливу небезпеку. Більше того, експерт відзначив, що хоча Україна і є світською державою, представники церков все одно здатні впливати на вітчизняну правотворчу сферу. «На превеликий жаль, я вимушений констатувати, що релігійні діячі активно намагалися блокувати законодавство, спрямоване на захист прав ЛГБТ», – заявив він.

Владі слід комплексно боротися із соціальними стереотипами

(ФОТО: Amnesty International)

Саме упередженість населення щодо людей із нетрадиційною сексуальною орієнтацією Мадрігаль-Борлоз називає головною перешкодою на шляху до повноцінного забезпечення прав членів ЛГБТ-спільноти. Багато людей не бажають із ними контактувати та навіть працювати в одному офісі, оскільки вважають їх неприродними, неповноцінними чи навіть гидкими. Такий висновок експерта ще один раз підтверджує тезу про циклічність розвитку суспільства. Адже колись подібне дискримінаційне ставлення мало місце стосовно темношкірого населення та жінок. Однак, сьогодні у будь-якому цивілізованому суспільстві його прояв вважається ганебним та неприпустимим. Коли подібний сценарій стане реальністю й в історії з ЛГБТ-спільнотою? Відповідь надасть хіба що провидець. Експерт же ООН закликає владу діяти негайно. Загальнонаціональна просвітницька кампанія, яка сприятиме утвердженню взаємопорозуміння і толерантності на противагу ненависті та упередженості – має стати ефективним кроком задля комплексного подолання проблеми, а не боротьби із її поверхневими симптомами.   

«Українське суспільство підійшло до переламного моменту, коли воно може досягти величезних перетворень для того, щоб визнати і прийняти сексуальне та гендерне різноманіття. Люди з числа ЛГБТ – вони не «інші», вони не «чужі» для України, вони – ваші брати і сестри, ваші діти і ваші сусіди. Серед них є ваші друзі, ваші лікарі і обрані представники влади», – завершив звітування на оптимістичній ноті експерт ООН.

 Поділитися