MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Amnesty International закликає ратифікувати Стамбульську конвенцію

15.05.2019   
Ірина Скачко

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликає українців підписати звернення до депутатів Верховної Ради з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

Designed by Dragana_Gordic / Freepik

Стамбульську конвенцію Україна підписала ще в 2011 році, але й досі не ратифікувала. Це перший законодавчо закріплений інструмент, що створює вичерпний законодавчий підхід до боротьби з гендерно-обумовленим насильством. «Гендер», згідно з Конвенцією, означає соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність і характерні ознаки, які певне суспільство вважає належними для жінок та чоловіків. Саме цей термін є однією з причин, чому міжнародний документ не подобається українським депутатам.

Свого часу Рада церков і релігійних організацій висловилася проти ратифікації Стамбульської конвенції: «Ці побоювання підкріплюються тим, що конвенція гарантує захист від дискримінації за ознакою „гендерної ідентичності“ та „сексуальної орієнтації“, що робить поняття „гендер“ залежним не від природних статевих ознак, а від самоідентифікації особи. У підсумку, наявні в законодавстві України поняття „гендеру“, „гендерної рівності“, „гендерної політики“, „гендерно-правової експертизи“ через Стамбульську Конвенцію можуть бути витлумачені не в розумінні рівності жінок і чоловіків, а в інтересах осіб, які ідентифікують себе як жінки або чоловіки». Такий підхід, на думку Ради Церков, може зробити Стамбульську Конвенцію інструментом для популяризації в українських школах і університетах нових „гендерних ролей“ та одностатевих стосунків.

Втім, терміни «гендерної ідентичності», «гендерної рівності» вже і так є в українському законодавстві, зокрема, в Кодексі законів про працю. А Стамбульська конвенція захищає від насильства і жінок, і чоловіків, і людей будь-якої сексуальної орієнтації.  

«...Звертаюся до Вас з нагальним закликом щодо невідкладної ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству, – йдеться у тексті, оприлюдненому Amnesty International. – Прийняття Законів України „Про запобігання та протидію домашньому насильству“ та «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» є безперечно великим кроком для початку побудови ефективної державної системи боротьби з насильством щодо жінок. Разом з тим, такі форми загрозливої поведінки, як сталкінг (переслідування) та сексуальні домагання, досі лишаються поза увагою держави і не визначені у законодавстві як злочини».

Ті, хто бажає приєднатися до звернення Amnesty International, може зробити це за посиланням. Листи надішлють усім без виключення депутатам ВР України, зі списком осіб, що його підписали.

 Поділитися