MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сьогодні Георгію Ґонґадзе виповнилося б 50 років

21.05.2019   
ХПГ-інформ

Замовники вбивства українського журналіста, засновника і першого головного редактора «Української правди» і досі невідомі.

Ґонґадзе народився у Грузії. Восени 1989 року став студентом факультету іноземних мов Львівського університету ім. Івана Франка. Був активним громадським діячем, членом партії «Народний Рух України» та Студентського Братства. Брав участь у громадянській війні проти Звіада Ґамсахурдіа. Дістав поранень. Повернувшись в Україну, Ґонґадзе працював журналістом, знімав документальне кіно.

У квітні 2000 року Георгій заснував інтернет-видання «Українська правда». У ньому нерідко з’являлися критичні матеріали щодо Леоніда Кучми та його оточення. Влітку того ж року за журналістом почали стежити невідомі.

Ґонґадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді в Таращанському лісі було знайдено обезголовлений труп. За слідами від давніх поранень дружина і друзі впізнали у ньому Георгія. Незабаром було оприлюднено записи, нібито зроблені екс-майором держохорони Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього президента Леоніда Кучми. На записі чути, як хтось із голосом, схожим на голос Кучми, наказує  «розібратися» із журналістом. 29 січня 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винним у вбивстві Георгія Ґонґадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі. Пукач зізнався, що власноруч задушив журналіста і порадив запитати про мотиви вбивства Леоніда Кучму та екс-голову Верховної Ради Володимира Литвина.

Кучма спростовує свою причетність до загибелі журналіста. Навесні 2011 року проти колишнього Президента було порушено кримінальну справу за звинуваченням у перевищенні влади і службових повноважень, що призвели до вбивства Ґонґадзе. Згодом Печерський районний суд Києва визнав порушення справи незаконним. Записи Мельниченка суд  доказом не визнав.

У Національному музеї Тараса Шевченка сьогодні відбудеться церемонія нагородження лауреатів Премії імені Георгія Ґонґадзе.  Премію засновано цього року громадською організацією Український ПЕН у партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи та виданням «Українська правда».

Критеріями для висунення претендентів є:

– відданість принципам та цінностям незалежної журналістики,

– професійність і компетентність,

– інноваційність,

– суттєвий внесок у розвиток окремого жанру чи медіасередовища в цілому,

– створення матеріалів, що призвели до вирішення або розуміння певних проблем у суспільстві та змін у країні.

 Поділитися