MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Довічне позбавлення волі – світовий та український досвід

27.04.2019   
ХПГ-інформ
26 квітня 2019 року в приміщенні Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого спільно з Європейською мережею захисту прав в’язнів та Харківською правозахисною групою відбулася міжнародна конференція «Довічне позбавлення волі: перспективи реформування української системи і міжнародний досвід».

26 квітня 2019 року в приміщенні Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого спільно з Європейською мережею захисту прав в’язнів та Харківською правозахисною групою відбулася міжнародна конференція «Довічне позбавлення волі: перспективи реформування української системи і міжнародний досвід».

У конференції взяли участь найдосвідченіші закордонні експерти, серед яких: 

  • Хьюго де Сюреман, координатор проектів European Prison Litigation Network (EPLN);
  • професор Дірк Ван Зіл Сміт, Ноттінгемський університет;
  • Саймон Крейтон, Віце-президент EPLN, адвокат у справі Вінтер проти проти Сполученого Королівства Великобританії;
  •  Луїза Декампс, докторант Брюссельського університету;
  •  Жан-Марі Деляре, Президент Французького національної установи з прав людини, суддя ad hoc Європейського суду з прав людини, колишній глава французького превентивного механізму та колишній суддя Верховного адміністративного суду Франції;
  • Давид Бенуа, адвокат Паризької колегії адвокатів, голова громадської організації «Ban Public» і член ради директорів французької мережі адвокатів з питань тюремного права.

Свій погляд на проблему висловили й українські юристи:

  • Михайло Романов, к. ю. н, доцент кафедри кримінології Університету;
  • Костянтин Автухов, к. ю. н., доцент кафедри кримінології Університету;
  • Геннадій Токарев, адвокат, керівник Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи;
  • Юрій Пономаренко, к. ю. н, доцент кафедри кримінального права № 1 Університету;
  • Михайло Тарахкало, адвокат, керівник Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини, представник Пєтухова в Європейському суді з прав людини, та інші.

Про стан права і практики довічного ув’язнення у світі розповіли європейські гості. Зокрема, проф. Дірк Ван Зіл Сміт окреслив основні висновки всесвітнього дослідження з питання довічного покарання. Саймон Крейтон ознайомив учасників конференції з практикою ЄСПЛ щодо доступу до умовного звільнення та її недоліки. Жан-Марі Деляре розповів про умови надання умовно-дострокового звільнення засуджених до довічного ув’язнення у Франції.

Керівник Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи Геннадій Токарев висвітлив проблеми надання медичної допомоги засудженим, які перебувають у виправних установах Міністерства юстиції України. Михайло Тарахкало поділився думками щодо квазіпілотного рішення ЄСПЛ у справі Пєтухов проти України (№ 2) та його можливими наслідками.

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини при розгляді справи «Пєтухов проти України (№2)» дійшов висновків, що в Україні довічне позбавлення волі порушує третю статтю Європейської конвенції, яка забороняє катування та погане поводження: адже довічно ув’язнені не мають реальної перспективи звільнення, а інститут президентського помилування не є ані прозорим, ані передбачуваним.

Україна посідає одне з перших місць серед 50 європейських країн за кількістю довічно ув’язнених людей, які не мають перспективи звільнення. У країні таких налічується більше, ніж півтори тисячі осіб. Ситуацію мав би виправити закон, який би запроваджував механізм перегляду справ довічників. Відповідний законопроект (№2033а) вже третій рік не може ухвалити Верховна Рада.


Проект ЄС «Боротьба проти катувань, поганого поводження та безкарності в Україні»
 Поділитися