MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Московський міськсуд залишив під вартою усіх захоплених українських моряків

28.05.2019   
ХПГ-інформ
Згідно з рішенням Міжнародного трибуналу ООН з морського права, Російська Федерація має звільнити 24-х захоплених українців і 3 кораблі. Проте, Росія не має наміру виконувати це рішення.

Московський міський суд залишив усіх українських моряків, захоплених російськими військовими восени минулого року в полон, під вартою до кінця липня. Учора, 27 травня, суд розглянув апеляційні скарги адвокатів п’ятої та шостої четвірок з 24-х військовополонених. Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов у Facebook.

«Ухвали Лефортівського районного суду, якими морякам були продовжені терміни тримання під вартою до кінця липня, залишені без зміни, скарги захисту без задоволення. // Тепер стосовно всіх 24 військовополонених українських моряків Мосміськсуд відхилив апеляції», – написав адвокат.

Нагадаємо, 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права оприлюднив рішення щодо позову України про захоплення українських кораблів із моряками в Керченській протоці, зобов’язавши Російську Федерацію звільнити три українських кораблі – «Бердянськ», «Яни Капу» та «Нікополь» – і 24-х утримуваних українських моряків і повернути їх під юрисдикцію України.

Проте, як повідомив учора портал BBC Україна, Росія не має наміру виконувати рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Прес-секретар президента РФ Дмитрій Пєсков у коментарі російському виданню «Ведомости» заявив, що рішення суду не змінить позицію Російської Федерації.

«Позиція не може змінитись. Має завершитись слідство у зв’язку з порушенням закону про кордон і відбутися суд», – передає слова Пєскова BBC Україна.

«Термін надання владою РФ звіту перед Міжнародним трибуналом ООН з морського права про виконання його рішення спливає 25 червня 2019 року», – нагадує адвокат Полозов у Facebook.

Трибунал не став вимагати від Росії припинення кримінального переслідування моряків, про що Україна просила у позові. Проти такого рішення голосував тільки суддя трибуналу Роман Колодкін від Росії.


Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські військові обстріляли та захопили українські військові катери «Бердянськ» і «Нікополь», а також буксир «Яни Капу», які йшли з Одеси до Маріуполя. ФСБ РФ підтвердила застосування зброї проти українських кораблів з тої причини, що вони «незаконно перетнули держкордон Росії». Підконтрольні московській владі кримські суди заарештували 24-х українських моряків, обвинувативши їх за ч. 3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин кордону), потім військовополонених перевезли до Москви. Українцям загрожує до 6 років позбавлення волі.

Фото з сайту BBC Україна

 Поділитися