MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові відбудеться забіг до Дня біженця ‘2 млрд км до безпеки’

29.05.2019   
Денис Волоха
22-го червня, у Всесвітній день біженця, у Харкові відбудеться забіг у межах освітньої кампанії «Два мільярди кілометрів до безпеки». Організатори шукають волонтерів для проведення заходу.

Київський «Пробіг під каштанами» раніше теж підтримав ініціативу. © Інна Загорулько / Фотошкола "VIVAT"
22-го червня, у Всесвітній день біженця, у Харкові відбудеться забіг у межах освітньої кампанії «Два мільярди кілометрів до безпеки».

Захід має на меті показати підтримку біженцям, адже це найменше, що ми можемо зробити — продемонструвати свою громадянську позицію, проявити солідарність та висловити всебічну підтримку, відзначивши всі ті дії, які вони вчиняють, щоби дістатися безпеки, — розповіла на прес-конференції в прес-центрі «Накипіло» спеціаліст із правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Харкові Аніта Рудик. «Вони біжать, щоб утекти від небезпеки, а ми побіжимо, щоби продемонструвати солідарність із ними».

2 млрд кілометрів — це приблизно та дистанція, яку щорічно долають біженці в усьому світі, щоби знайти безпечний прихисток.

За словами організаторів забігу, в Україні зараз перебуває 6 із половиною тисяч людей, які подали до Державної міграційної служби запит щодо міжнародного захисту й зараз або чекають відповідь, або, отримавши відмову, намагаються її оскаржити. У Харкові таких людей близько двохсот. Уже мають статус біженця 3 600 людей, у Харкові — 165.

Організатори забігу. © Накипіло

Це люди із Сирії, Іраку, Нігерії, Афганістану та інших країн. Вони мають чимало юридичних та соціальних проблем, бо, навіть отримавши посвідку на тимчасове проживання, через якийсь час змушені знову її поновлювати. Хоча вони й можуть теоретично отримати дозвіл на працевлаштування в Україні, фактично він коштує надто дорого, тому мало роботодавців готові їх наймати, боючись, що вони не будуть працювати протягом тривалого періоду часу, — розповідає молодший польовий офіцер УВКБ ООН у Харкові Вартан Мурадян.

Раніше підтримку цій акції висловила київська міська влада: традиційний «Пробіг під каштанами» на День Києва цього року відбувався в рамках «Двох мільярдів кілометрів».

У Харкові забіг розпочнеться 22-го червня о 9:00 (реєстрація з 8:30, але зареєструватися можна також онлайн) від Меморіалу слави біля Лісопарку. Можна обрати одну з доступних дистанцій — 5 чи 10 кілометрів. Запрошуються дорослі, діти, підлітки, особи з інвалідністю, представники різних країн, національностей, віросповідань тощо. Переможці забігів отримають символічні призи.

Організатори також шукають волонтерів для проведення заходу.

Приєднатися до кампанії «Два мільярди» можна також під’єднавши свій біговий застосунок на сайті stepwithrefugees.org.

 Поділитися