MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у травні 2019 року

03.06.2019   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у травні 2019 року

3 травня
Повідомлення про пошкодження вікна будинку у н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові; 58 км на захід від Луганська) внаслідок вогню зі стрілецької зброї:

На вул. Лізи Чайкіної, 18, у західній частині н. п. Золоте-5 виявлено дві пробоїни (діаметром 1,5 см і 3,5 см відповідно) у пластиковій рамі вікна, розташованого у західній стіні двоповерхового житлового будинку. За оцінкою СММ, пошкодження утворилися внаслідок вогню зі стрілецької зброї. За словами власника (чоловіка 40–49 років) будинку, пошкодження утворилися 2 травня

5 травня
Повідомлення про свіжі вирви та пошкодження будинків внаслідок обстрілів у н.п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) та н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська):

4 травня приблизно за 1,5 м на південь від нежитлового будинку на вул. Лесі Українки, 13, у південно-західній частині н. п. Докучаєвськ, виявлено свіжу вирву, яка, за оцінкою СММ, утворилася в результаті розриву 120 мм мінометної міни (встановити напрямок вогню не вдалося). Металевий дах і кам’яні стіни південно-західної частини будинку обвалились і були зруйновані. Приблизно за 5 м на південний захід від будинку № 13 на вулиці Лесі Українки виявлені свіжі пошкодження (пробоїну діаметром близько 20 см, яка виникла, за оцінкою СММ, внаслідок влучення осколків або уламків від вибуху) у північно-західній частині даху житлового будинку № 11 на тій же вулиці.
На протилежній стороні вулиці виявлено другу свіжу вирву приблизно за 5 м на північний захід від жилого будинку № 14. Приблизно за 25 м на північний схід від цього будинку зафіксовано 2 вибитих вікна (за оцінкою СММ, у результаті влучання осколків або внаслідок дії ударної хвилі) на північному боці житлового будинку № 16 на вулиці Лесі Українки.
Приблизно за 25 м на північно-північний захід від вищезгаданого будинку, на вул. Лесі Українки, 15, виявлено пробоїну (діаметром близько 25 см) у південному куті стелі ванної кімнати, а також відповідну пробоїну в північній внутрішній стіні цієї кімнати. За оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно, однак встановити причину їхнього виникнення не вдалося. Приблизно за 30 м на північний схід від вищезазначеного будинку, на вул. Лесі Українки, 17, виявлено 40-см пробоїну на краю даху з південно-західного боку, а також 2 вибиті вікна з південної сторони (за оцінкою СММ, унаслідок дії ударної хвилі).
Приблизно за 40 м на західно-північний захід від будинку № 17 на вулиці Лесі Українки, на вул. Котовського, 26, виявлено третю свіжу вирву приблизно за 5 м на південний захід від нежитлового будинку. Заоцінкою СММ, ця вирва виникла внаслідок розриву 120 мм мінометної міни, проте встановити напрямок вогню не вдалося. Приблизно за 2 м на північний захід від вирви зафіксовано вивернуте з корінням дерево, а також велику пробоїну в південно-східній стороні гаража (за оцінкою СММ, унаслідок влучення осколків і дії ударної хвилі). П’ять мешканців пошкоджених будинків і сусідніх будинків порізно розповіли, що вони були вдома, коли вночі 3 травня почався обстріл, а також додали, що 3 травня члени збройних формувань прибрали осколки з місць вогневого ураження.

На південно-західній околиці н. п. Золоте-5, приблизно за 500 м на схід від західного краю ділянки розведення у районі н. п. Золоте (підконтрольний урядові, 60 км на захід від Луганська), виявлено 2 свіжі вирви (за оцінкою СММ, утворились в результаті розривів 82-мм мінометних мін, випущених із західно-південного заходу) на подвір’ї орієнтовно за 5 м на схід від двоповерхового житлового багатоквартирного будинку № 15 на вулиці Лізи Чайкіної. Спостерігачі бачили 2 хвостові стабілізатори мінометних мін (82 мм), осколки всередині цих двох вирв і навколо них, а також 7 вибитих вікон, що виходять на схід. Приблизно за 100 м на східно-південний схід від цього будинку зафіксовано 2 вибитих вікна на східній стороні іншого двоповерхового багатоквартирного житлового будинку на вул. Лізи Чайкіної, 8. Троє мешканців (чоловіки і жінки різного віку) порізно розповіли, що вони були вдома, коли рано-вранці 4 травня стався обстріл.

6 травня
Ситуація, у якій опинилося цивільне населення на контрольних пунктах в’їзду-виїзду:

Спостерігачі бачили щонайменше 50 осіб (чоловіки та жінки у віці 61–89 років) з тростинами, які з труднощами піднімалися на дерев’яні конструкції на мості біля Станиці Луганської при перетині лінії зіткнення. Троє пішоходів (у віці 41–49 років) повідомили спостерігачам про те, що їм знадобилося від 60 до 90 хвилин для того, щоб перетнути лінію зіткнення між контрольним пунктом в’їзду-виїзду (КПВВ) Збройних сил України на північ від мосту і блокпостом збройних формувань на південь від мосту. Кілька співрозмовників на інших КПВВ розповіли про те, що їм відомо про нові електроні дозволи без обмеження терміну дії. Деякі з них додали, що вже звернулися з заявами на отримання нових дозволів.


7 травня
Повідомлення про пошкодження житлових будинків унаслідок обстрілу в н.п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька):

На східній околиці н. п. Мар’їнка, на вул. Жовтневій, 128, зафіксовано свіжі осколкові пошкодження на північно-східній стороні металевої огорожі орієнтовно за 2 м від житлового одноповерхового будинку, а також свіжу вирву в асфальтованій дорозі приблизно за 4 м на північний схід від того ж будинку (й орієнтовно за 600 м на західно-південний захід від старого промислового об’єкта з червоно-золотим прапором, розташованого на західній околиці Петровського району н. п. Донецьк (непідконтрольного урядові). За оцінкою СММ, вирва утворилася в результаті розриву осколкової гранати (ВОГ-25 чи ВОГ-25П, 40 мм), випущеної з південно-західного напрямку
На вул. Жовтневій, 128а, зафіксовано тріснуте скло вікна, що виходило на північний захід, а також осколкові пошкодження на північно-західній стіні одноповерхового будинку. Зафіксовано тріснуте скло у вікні та дверях літньої кухні з південно-західної сторони (приблизно за 2 м на південний захід від того ж будинку), а також свіжі осколкові пошкодження на південно-західній стороні невеликої будівлі та на дереві на присадибній ділянці (орієнтовно за 3 м та 2 м на північний захід від того ж будинку відповідно). Приблизно за 2 м на північний схід від цього будинку зафіксовано нещодавно переміщений ґрунт, який, за словами власниці будинку (віком від 60 до 70 років), використали для засипання вирви у дворі. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.
На вул. Жовтневій, 144, (орієнтовно за 40 м від попереднього будинку) виявлено понад 80 пробоїн у південно-західній стороні металевої огорожі приблизно за 2 м на південний захід від житлового одноповерхового будинку, а також у двох припаркованих неподалік автомобілях. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося. Троє мешканців вищезазначеної вулиці (двоє чоловіків і жінка віком від 50 до 90 років) розповіли про те, що вони (деякі зі своїми сім’ями) перебували у своїх домівках, коли вранці 3 травня стався обстріл.
Орієнтовно за 1,5 км на східно-південний схід від вищезазначеного місця, на вул. Героїв Чорнобиля, 285, зафіксовано дві обвалені південно-східні стіни. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.
Приблизно за 70 м на захід від вищезгаданого будинку № 291 на вулиці Героїв Чорнобиля виявлено щонайменше 7 пробоїн у південно-східній і південно-західній стінах одноповерхового будинку (за оцінкою СММ, утворилися нещодавно від влучення осколків) та 3 розбиті вікна, що виходили на південний захід та були закриті дерев’яними панелями, а також свіжі осколкові пошкодження пластикової рами одного з вікон.
У цьому ж районі команда Місії бачила позицію Збройних сил України та відзначила, що військовослужбовці користувалися 2 будинками. Троє мешканок вищезазначеної вулиці (віком від 30 до 80 років) розповіли про те, що вони перебували вдома, коли вранці 3 травня стався обстріл.

9 травня
Повідомлення про пошкодження діючої школи у н.п. Троїцьке (підконтрольний урядові, 69 км на захід від Луганська) та житлових будинків у Золотому-4 (Родіна; підконтрольний урядові, 59 км на захід від Луганська) внаслідок стрілянини:

8 травня на північній околиці н. п. Троїцьке виявлено свіжу пробоїну в південному вікні другого поверху будівлі діючої школи, що на вулиці Квітковій. За оцінкою СММ, пробоїна була спричинена вогнем зі стрілецької зброї. Місцевий житель (30 років) розповів про те, що вранці 6 травня він перебував у цьому районі, коли почув обстріл.

На вул. 1-й Вільній, 52, на північній околиці н. п. Золоте-4, виявлено вирву, яка, за оцінкою СММ, утворилася від розриву 82-мм мінометної міни (напрямок вогню встановити не вдалося) на узбіччі дороги приблизно за 5–7 м на захід від передніх воріт нежитлового будинку. Приблизно за 5 м на захід від згаданого вище будинку, на вул. 1-й Вільній, 53, зафіксовано свіжі пробоїни та подряпини на даху одноповерхової будівлі літньої кухні, розташованої за 1 м на схід від головного будинку. Також зафіксовано понад 50 пробоїн у паркані зі східного боку будинку, у двох дверях із північного боку та в двох віконних рамах з північного боку — усі, за оцінкою СММ, виникли нещодавно від влучення осколків. Місцевий житель (40 років) розповів про те, що ввечері 7 травня він перебував у себе вдома, коли почув вибух у дворі.

10 травня
Повідомлення про свіжі пошкодження діючої школи в н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) унаслідок стрілянини:

8 травня на вул. Миру, 4, на південно-східній околиці н. п. Золоте-5, зафіксовано пошкодження будівлі діючої школи. На першому поверсі зафіксовано частково розбиті вікна, розташовані на двох стінах будівлі з північно-північного сходу (в одному з вікон у рештках скла також була пробоїна); пробоїну в віконній шибці на першому поверсі з північно-північного сходу; пробоїни в шибках двох вікон на першому поверсі з західно-північного заходу; а також пробоїну в шибці вікна на другому поверсі з західно-північного заходу і пробоїну в стінній штукатурці всередині віконної рами. За оцінкою СММ, усі пошкодження були свіжими й утворилися внаслідок влучення осколків або куль зі стрілецької зброї. Співробітниця школи (віком 40–49 років) повідомила про те, що пошкодження були виявлені вранці 8 травня, і на той момент в школі нікого не було. З грудня 2018 року ця школа зазнавала пошкоджень 9 разів.

Повідомлення про свіжу вирвау у н.п. Троїцьке (підконтрольний урядові, 69 км на захід від Луганська):
9 травня зафіксовано вирву на південно-східному боці вулиці Лермонтова в н.п. Троїцьке, приблизно за 160 м на південний схід від нещодавно пошкодженої шкільної будівлі на вулиці Квітковій. За оцінкою СММ, вирва утворилися нещодавно, ймовірно, від розриву снаряда калібру 82 мм, випущеного з південно-східного напрямку. Директор школи і жителька Троїцького (віком 50–59 років) порізно розповіли про те, що обстріл в цьому районі стався вранці 6 травня. За словами директора, на момент обстрілу в школі йшли заняття.

На контрольному пункті в’їзду-виїзду в Мар’їнці помер чоловік
10 травня на контрольному пункті в’їзду-виїзду в н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька) команда СММ бачила накрите ковдрою тіло померлого чоловіка. Раніше того дня у тому ж місці спостерігачі бачили, як фельдшери надавали допомогу чоловікові (віком 60–69 років), який лежав на землі. Офіцер Державної прикордонної служби України повідомив про те, що чоловік знепритомнів невдовзі після того, як вийшов з машини, на якій він разом із дружиною прямував до непідконтрольних урядові районів.

12 травня
Повідомлення про свіжі вирви та пошкодження будинків унаслідок обстрілів у житлових районах н.п. Пікузи (кол. Комінтернове; непідконтрольний урядові, 23 км на північний схід від Маріуполя) та в н.п Калинове:

11 травня на вул. Ахматової, 43, на північно-східній околиці н. п. Пікузи зафіксовано свіжі осколкові пошкодження (численні пробоїни) на західній зовнішній стіні одноповерхового будинку та металевих дверях будинку, що виходили на захід, а також розбите західне вікно. Також зафіксовано, що край західної сторони даху того ж будинку був зруйнований. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені розривами снарядів безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм), випущених із західного напрямку. Мешканка будинку (70–80 років) повідомила, що коли 7 травня, приблизно о 17:00, вона перебувала у себе вдома зі своєю сестрою, вона почула вибухи в цьому районі.

11 травня на східній околиці Калинового виявлено 4 свіжі вирви на ділянці автошляху протяжністю 50 м, що проходить паралельно до північно-північно-східного краю цвинтаря. Крім того, виявлено ще одну вирву приблизно за 50 м на південний захід, на території кладовища, а також осколкові пошкодження на 2 могильних плитах. За оцінкою СММ, усі зазначені пошкодження виникли недавно внаслідок влучення снарядів озброєння калібром щонайменше 120 мм (визначити напрям вогню не вдалося).
Приблизно за 100 м на схід від кладовища зафіксовано, що в 2 західних вікнах сараю, розташованого за 25 м від одноповерхового будинку на вул. Клубній, 3, немає шибок, і що вікна затягнуті пластиковою плівкою, а на землі під вікнами розкидані друзки скла. Мешканка будинку (50–60 років) розповіла, що, коли вранці 10 травня у цьому районі стався обстріл, вона була у квартирі.
На вул. Клубній, 4, зафіксовно свіжі осколкові пошкодження з північного боку металевої огорожі за 1 м на північ від одноповерхового будинку. На вул. Клубній, 5, виявлені свіжі осколкові пошкодження з північного боку огорожі з плит приблизно за 1 м на північ від одноповерхового будинку, а також 4 вибиті шибки у двох вікнах (по дві з північної та західної сторін). На вул. Клубній, 6, зафіксовано свіжі осколкові пошкодження з південної сторони металевих воріт, приблизно за 3 м на південь від одноповерхового будинку.
Орієнтовно за 100 м на північно-північний схід від згаданого вище будинку виявлено свіжу вирву на узбіччі дороги, а приблизно за 20 м на південний схід — ще одну свіжу вирву в полі та осколкові пошкодження дерев поряд із нею. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені розривами снарядів озброєння калібру щонайменше 120 мм (визначити напрямок вогню не вдалося). На відстані близько 90 м на схід від зазначених вирв виявлено свіжі осколкові пошкодження з західної сторони металевої огорожі приблизно за 1 м на захід від одноповерхового будинку на вул. Куйбишева, 2. На вул. Куйбишева, 8, зафіксовано вибиту шибку вікна, що виходить на південь, а також друзки скла на землі під вікном.

13 травня
Повідомлення про свіжі пошкодження цивільних об’єктів внаслідок обстрілів у н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська):

12 травня зафіксовані пошкодження, що виникли в результаті обстрілів кількох житлових будинків у північно-східній частині н. п. Золоте-5 За оцінкою СММ, більшість пошкоджень утворились внаслідок розривів 120 мм мінометних мін, випущених із західного напрямку.
На вул. Первомайській, 1, виявлено свіжу вирву (діаметром близько 1 м) приблизно за 3 м на захід від одноповерхового житлового будинку. Також зафіксовано вибиті шибки у двох вікнах, вибиту віконну раму та осколкові пошкодження на стіні із західно-північно-західного боку, а також 2 вибиті шибки з південного боку цього будинку.
На перехресті вулиць Первомайської та Поштової, приблизно за 30 м на північ від вищезазначеного будинку, зафіксовано ще одне місце вогневого ураження (діаметром 10 см) та згорілу траву на відстані 1–3 м на південь від нього. Приблизно за 5 м на південний схід від вирви зафіксовано пробоїни у газопроводі, у бетонному стовпі лінії електропередачі та у стовбурі дерева. Також виявлено 10-см пробоїну у капоті цивільного автомобіля, що був припаркований орієнтовно за 15 м на південь від вирви.
У дворі на вул. Поштовій, 9, приблизно за 20 м на південно-південний схід від одноповерхового житлового будинку, виявлено ще одну свіжу вирву (діаметром близько 1 м) та розбите вікно на південній стіні невеликої дерев’яної господарської будівлі орієнтовно за 20 м на північно-північний захід від вирви, а також частково відірвану кору на трьох деревах поблизу.
На вул. Поштовій, 10, приблизно за 20 м на південно-південний захід від одноповерхового житлового будинку виявлено ще одну свіжу вирву (діаметром приблизно 1 м) та розбите вікно, яке виходить на південний захід (затягнуте пластиковою плівкою), а також щонайменше 40 пробоїн у південно-західній стіні цього будинку.
Троє людей (чоловік віком 30–39 років, чоловік 50–59 років та жінка 80–89 років), які відрекомендувались мешканцями вищезгаданих будинків, розповіли, що ввечері 11 травня, коли вони були вдома, чули звуки обстрілів поблизу.

14 травня
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів унаслідок вогню зі стрілецької зброї в н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська) та обстрілу у н.п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька):

На південно-західній частині Золотого-5 на вул. Войкова, 1, виявлено 2 пробоїни у північному вікні другого поверху двоповерхового будинку, а також пробоїну на балконі з північного боку на другому поверсі та 2 пробоїни у віконній рамі на першому поверсі з північної сторони. Мешканець будинку (75 років) розповів, що чув вогонь зі стрілецької зброї ввечері 13 травня.
Усередині квартири на третьому поверсі чотириповерхового будинку № 8 на вулиці Войкова зафіксовано кульовий отвір у підвіконні з північної сторони, вм’ятину на дверях холодильника, що стоїть поруч із підвіконням, а також пробоїну у стіні навпроти вікна — усі пошкодження, за оцінкою СММ, виникли недавно внаслідок влучення кулі. Крім того, зафіксовано 2 розбитих вікна з північної сторони, а також кульовий отвір у ще одному вікні з північної сторони — усі пошкодження, за оцінкою СММ, виникли недавно внаслідок вогню зі стрілецької зброї. Мешканець (35 років) повідомив, що він чув стрілянину 11 травня.
На першому поверсі двоповерхового будинку №9 на вулиці Дундича, що приблизно за 300 м на північ від будинку № 8 на вулиці Войкова, виявлено 3 свіжі кульові отвори у вікні з північної сторони та 2 вікнах із західної сторони. Дві мешканки будинку (віком 60–70 років) повідомили, що вони чули стрілянину у другій половині дня 11 травня.
На вул. Дундича, 10, зафіксовано частково розбите вікно на першому поверсі двоповерхового будинку з північного боку, а також 2 кульові отвори в стіні над цим вікном (визначити, чи з’явилися ці пошкодження недавно, не вдалося). Троє мешканок (віком 50–60 років) повідомили, що вони чули стрілянину у другій половині дня 11 травня.

14 травня на південній околиці н. п. Докучаєвськ виявлено свіжу вирву на присадибній ділянці приблизно за 10 м на північний схід від нежитлового будинку (за оцінкою СММ, внаслідок розриву снаряда озброєння невстановленого типу, випущеного з південно-західного напрямку). Орієнтовно за 10 м на північний схід від вирви, на вул. Гагаріна, 26, зафіксовано розбите вікно на східній стороні господарської споруди, розташованої поблизу житлового будинку. Мешканка будинку (60 років) розповіла, що у другій половині дня 12 травня, коли вона разом із її чоловіком була біля будинку, вона почула гучний вибух.

17 травня
Повідомлення про жінку, яка отримала поранення в результаті обстрілу н.п Олександрівка (непідконтрольний урядові, 20 км на південний захід від Донецька):

У лікарні в Донецьку члени патруля Місії бачили жінку (53 роки) з пов’язкою в зоні черевної порожнини. Вона розповіла, що 13 квітня, перебуваючи в н. п. Олександрівка, приблизно о 05:00, вона почула обстріл та сховалась в сусідньому підвалі. Коли, приблизно о 07:00, вона поверталася до свого будинку, то почула свист і інший шум, а потім упала, відчувши різкий біль у животі. Жінка додала, що потім вона доповзла до свого будинку, звідки вантажівкою військового типу її доправили до лікарні, адже швидка допомога не могла приїхати через небезпеку снайперського вогню. Медперсонал лікарні повідомив СММ, що 13 квітня до них доправили жінку з осколковими пораненнями черевної порожнини та лівого боку тулуба, отриманими під час обстрілу.

19 травня
Повідомлення про пошкодження житлових будинків у н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові; 58 км на захід від Луганська):

17 травня на вул. Войкова, 12, у південно-західній частині н. п. Золоте-5 виявлено 2 пробоїни у двох вікнах із західного боку у квартирі на третьому поверсі житлового будинку. За словами власниці (віком 40–49 років), уночі 17 травня вона перебувала у себе вдома, коли будинок потрапив під обстріл. У тому самому будинку із західної сторони виявлено пробоїну у вікні квартири на другому поверсі. Мешканець (віком 60–69 років) розповів, що обстріл стався рано-вранці 14 травня, коли він разом з дружиною був вдома. За оцінкою СММ, в обох випадках пошкодження виникли нещодавно і були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. На вул. Войкова, 13, приблизно за 120 м на схід від згаданого вище будинку, виявлено пробоїну у південній стіні квартири на другому поверсі. За оцінкою СММ, пробоїна утворилася нещодавно від вогню зі стрілецької зброї. За словами мешканця (віком 60–69 років), він почув стрілянину пізно ввечері 16 травня, коли був вдома зі своєю родиною.
18 травня, на вул. Лізи Чайкіної, 5, також у південно-західній частині Золотого-5 (Михайлівки), виявлено пробоїну (діаметром 6 см) у західному вікні квартири на першому поверсі двоповерхового будинку. За оцінкою СММ, це пошкодження утворилося від вогню зі стрілецької зброї. Власники квартири (чоловік і жінка віком 50–59 років) розповіли, що обстріл стався вночі 4 травня, коли вони перебували у своїй квартирі. На вул. Лізи Чайкіної, 18, приблизно за 120 м на схід від згаданого вище будинку, виявлено пробоїну (діаметром 8 см) у вікні квартири на другому поверсі з північного боку. За оцінкою СММ, пробоїна утворилася нещодавно від вогню зі стрілецької зброї. Власниця (віком 60–69 років) квартири розповіла СММ, що обстріл стався ввечері 14 травня, коли вона ховалася в укритті цього будинку. Команда Місії зауважила, що позиції збройних формувань були розташовані за 300 м від зазначених вище житлових будинків.

20 травня
Повідомлення про чоловіка, який дістав поранення внаслідок вогню зі стрілецької зброї у мікрорайоні Трудівські:

У лікарні № 14 Петровського району Донецька (непідконтрольний урядові, 15 км на південний захід від центру міста) члени патруля Місії бачили чоловіка (віком 55 років) з перев’язаною лівою ногою та гематомами на лівій руці. Він повідомив, що в другій половині 8 травня дня він перебував біля свого будинку в південно-західній частині мікрорайону Трудівські Петровського району, коли у нього влучила куля, внаслідок чого він дістав травми лівої руки та лівої ноги, зокрема перелом нижньої частини ноги. Постраждалий додав, що карети швидкої допомоги не могли дістатися його будинку через міркування безпеки, тому першу медичну допомогу йому надали дружина та сусід, після чого сусід відвіз його у центр населеного пункту, звідки його машиною військового типу доправили до швидкої. Лікар медичної установи повідомив спостерігачам, що до лікарні було доправлено чоловіка кульовими пораненнями.

22 травня
На контрольному пункті в’їзду-виїзду в Мар’їнці з природних причин помер чоловік

Спостерігачі уточнювали інформацію, отриману від військовослужбовця Державної прикордонної служби України, про чоловіка (70–79 років), який помер із природних причин 22 травня у контрольному пункті в’їзду-виїзду у н. п. Мар’їнка (підконтрольний урядові, 23 км на південний захід від Донецька). Співробітник лікарні у н. п. Курахове (підконтрольний урядові, 40 км на захід від Донецька) повідомив членам патруля СММ, що того ж дня тіло чоловіка доправили у морг лікарні.

23 травня
Труднощі, з якими стикається цивільне населення на контрольному пункті в’їзду виїзду біля Майорська

Присутній на контрольному пункті в’їзду виїзду (КПВВ) біля н. п. Майорськ (підконтрольний урядові, 45 км на північний схід від Донецька) представник Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) повідомив спостерігачам про те, що у наметі ДСНС, установленому на території КПВВ, щоночі залишаються на ніч до 9 осіб. Всередині намету команда СММ бачила жінку з 10 річним сином, які, за словами представника ДСНС, протягом останніх трьох днів не могли перетнути лінію зіткнення через відсутність необхідних документів. Він також додав, що ще один чоловік не міг повернутися до себе додому в н. п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) через відсутність паспорта та ночував у наметі протягом попередніх двох тижнів. За спостереженнями СММ, нещодавно встановлені біля намету санвузли були зачинені. За словами присутнього на КПВВ співробітника Державної прикордонної служби України, 9 нових санвузлів досі не були підключені до комунікацій

27 травня
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів, спричинені вогнем зі стрілецької зброї у н.п. Докучаєвськ (непідконтрольний урядові, 30 км на південний захід від Донецька) та н.п. Золоте-5 (Михайлівка; непідконтрольний урядові, 58 км на захід від Луганська):

27 травня у квартирі, розташованій на першому поверсі багатоповерхового житлового будинку на вул. Леніна, 102, у північно-західній частині н. п. Докучаєвськ, виявлено пробоїну в нижній частині шибки південного вікна та ще одну пробоїну у верхній частині рами цього вікна. За оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно і були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. У квартирі жінка (віком від 60 до 69 років), яка відрекомендувалася родичкою власника квартири, повідомила, що вона виявила пошкодження увечері 26 травня, коли проходила повз цей будинок.

В магазині, розташованому на першому поверсі чотириповерхового житлового будинку на вул. Миру, 4, у н. п. Золоте-5 зафіксовано пробоїну в шибці північного вікна, а також 7,62-мм кулю на підлозі. За оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно і були спричинені вогнем зі стрілецької зброї. Жінка (віком від 50 до 59 років), яка відрекомендувалася продавцем магазину, повідомила, що виявила пошкодження уранці.

29 травня
Внаслідок обстрілу н.п. Горлівка (непідконтрольний урядові, 39 км на північний схід від Донецька) жінка й дитина зазнали поранень, а також пошкоджено житлові будинки:

На вул. Покидька, 13, у н. п. Горлівка зафіксовано свіжі осколкові пошкодження та сліди горіння на зовнішній північній стіні одноповерхового будинку та у тій же стіні одне вікно розбите, а в іншому, затягнутому пластиковою плівкою вікні бракує віконної рами. У вітальні будинку навколо тієї ж віконної рами були свіжі осколкові пошкодження та дерев’яні дошки замість відсутньої віконної рами, а також осколкові пошкодження на дерев’яній дверній рамі (двері були зняті). У спальні виявлено також тріщини у фільонках дверей і пробоїну в нижній частині фільонок. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені вибухом снаряда з озброєння невстановленого типу, випущеного з північного напрямку.
У будинку № 13 на вулиці Покидька спостерігачі бачили жінку (30 років) та дівчинку (5 років) із порізом над її лівою бровою. За словами жінки, пізно ввечері 27 травня вся сім’я була вдома, коли ззовні пролунав вибух. Вона розповіла, що на момент вибуху у вітальні перебувала її свекруха. Жінка додала, що її свекруха отримала поранення голови, плеча та руки і її того ж вечора доправили до лікарні у Горлівці; а її доньку, яка випадково порізалася друзками скла з дверей вітальні, доправили до лікарні наступного вечора через тривалий стресовий стан після інциденту.
За словами медпрацівників лікарні в Горлівці, пізно ввечері 27 травня до них доправили жінку (70 років) зі струсом мозку та зламаною ключицею, а також осколковими пораненнями голови, лівого плеча та руки, а ввечері 28 травня через шоковий стан до лікарні доправили дівчинку.

Повідомлення про пошкодження житлового будинку у н.п. Ясинувата (непідконтрольний урядові, 16 км на північний схід від Донецька) унаслідок обстрілу:
На північно-західній околиці н. п. Ясинувата, у частині міста, яка розташована менш ніж за 500 м від передових позицій збройних формувань, виявлено пробоїну (за оцінкою, виникла нещодавно) у північно-північно-західній стороні даху (з азбестовою крівлею) одноповерхового будинку на вул. Слов’янській, 7. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося. Власниця будинку (35 років) повідомила про те, що ввечері 28 травня вона чула обстріл.

30 травня
Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів унаслідок обстрілу у н.п. Сентянівка (кол. Фрунзе; непідконтрольний урядові, 44 км на захід від Луганська):

29 травня у н. п. Сентянівка зафіксовано пошкодження 6 будинків, з яких 3 розташовані на північній стороні вулиці Шевченка, а ще 3 — на південній стороні цієї вулиці.
На північній стороні зазначеної вулиці зафіксовано, що 2 віконні шибки з західної сторони літньої кухні, розташованої приблизно за 2 м на північ від одноповерхового житлового будинку № 18А, розбиті. Також виявлені сліди від влучення снарядів на західних стінах літньої кухні та будинку. У полі орієнтовно за 50 м на північ від будинку зафіксовано дві вирви. За оцінкою СММ, пошкодження були свіжими, однак визначити тип застосованого озброєння і напрямок вогню не вдалося. На вул. Шевченка, 18Б, зафіксовано, що дві віконні шибки зі східного боку одноповерхового житлового будинку розбиті. На вул. Шевченка, 14, виявлено 2 сліди від влучення снарядів і 7 розбитих зовнішніх шибок у двох вікнах на південній цегляній стіні одноповерхового житлового будинку.
Приблизно за 2 м на південь від будинку на вул. Шевченка, 16, виявлено зруйнований бетонний фундамент дерев’яної опори лінії електропередачі. За оцінкою СММ, пошкодження виникли нещодавно внаслідок обстрілу, однак встановити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося.
На південній стороні вулиці спостерігачі бачили 2 пробоїни з північного боку металевих воріт приблизно за 3 м на захід від одноповерхового житлового будинку № 5. Зафіксовано 2 сліди від влучення снарядів на північному боці бетонного паркану приблизно за 5 м на захід від одноповерхового житлового будинку № 7. На вул. Шевченка, 9 - 2 тріснуті віконні шибки з північного боку одноповерхового житлового будинку.
За оцінкою СММ, усі описані вище пошкодження будинків свіжі та спричинені влученням осколків. Чоловік і жінка (віком 30–39 і 40–49 років), які представилися мешканцями вулиці, повідомили про те, що рано-вранці того дня чули звуки обстрілу.

31 травня
Повідомлення про чоловіка, який зазнав осколкових поранень у н.п. Донецький (непідконтрольний урядові, 49 км на захід від Луганська):

31 травня в лікарні н. п. Голубівка (кол. Кіровськ, непідконтрольний урядові, 51 км на захід від Луганська) спостерігачі бачили чоловіка (віком 40–45 років) із пораненням лівої ноги. За словами чоловіка, 29 травня він був усередині свого будинку на вул. Пархоменка, 41, у н. п. Донецький коли почув вибух на подвір’ї. Медпрацівники повідомили про те, що вранці 30 травня чоловіка доправили до лікарні з осколковими пораненнями лівої ноги та спини.

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів унаслідок стрілянини у н.п. Веселе (непідконтрольний урядові, 9 км на північний захід від Донецька):
31 травня зафіксовано, що були знищені північна та східна сторони азбестового даху гаража на подвір’ї одноповерхового будинку на пров. Вільному, 49, у н. п. Веселе. Також виявлено подряпину (шириною 15 см і глибиною 1 см) та сліди горіння на північній стороні фасаду гаража, а також вирву (діаметром близько 15 см) у бетонній веранді біля гаража та залишки снаряда, зокрема мідні проводи наведення. За оцінкою СММ, зазначені пошкодження виникли недавно внаслідок розриву ракети протитанкового ракетного комплексу (9М113 «Конкурс»), випущеної з західного напрямку. Спостерігачі бачили чоловіка (63 років) із бинтовими пов’язками на лівій нозі, лівій руці та спині; він відрекомендувався мешканцем зазначеного будинку. За його словами, він зазнав поранень увечері 30 травня внаслідок вибуху на подвір’ї його будинку.

 

 Поділитися