MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Росії хочуть зобов’язати Tinder ділитися даними з ФСБ

03.06.2019   
Денис Волоха
Російський «Роскомнагляд» уніс сервіс для знайомств Tinder до реєстру організаторів розповсюдження інформації. Це зобов’язуватиме компанію надавати російським спецслужбам дані про користувачів, зокрема, їхні приватні листування.

Російський «Роскомнагляд» уніс сервіс для знайомств Tinder до реєстру організаторів розповсюдження інформації. Це зобов’язуватиме компанію надавати російським спецслужбам дані про користувачів, зокрема, їхні приватні листування.


Про перебування платформи в реєстрі дізналася російська організація «Роскомсвобода» під час моніторингу. Цю інформацію підтвердило й саме російське відомство, повідомивши, що компанію Match Group, LLC внесли до реєстру ще 31-го травня. Згідно з процедурою, включення сайтів ініціює ФСБ, після чого «Роскомнагляд» надсилає компаніям-власникам звернення, яким зобов’язує їх надати контакти та основну інформацію про себе протягом п'яти діб.

«Роскомнагляд» повідомив, що Match Group, LLC такі дані надіслала, отже, була внесена до реєстру. Проте у 2017-му році за аналогічним принципом до реєстру внесли месенджер Snapchat, хоча його власник згодом заявив, що «Роскомнагляд» зробив це без відома компанії, запросивши контактні дані, але не уточнивши, для чого.

Відповідно до російських федеральних законів 97-ФЗ та 374-ФЗ (так звані «Закон про блогерів» і «Закон Ярової» відповідно), інтернет-сервіси, внесені до згаданого реєстру «Роскомнагляду», зобов’язані зокрема надавати спецслужбам особисту інформацію про своїх користувачів, а також їхні листування, фото, відео, геолокацію тощо. До того ж, сервери з такими даними мають розташовуватися на території Російської Федерації. Відповідно до російського закону «Про інформацію», до переліку організаторів розповсюдження інформації може потрапити будь-який сервіс, на якому здійснюються листування між користувачами.

Це вже не вперше, коли в Росії вимагають «зливати» дані від сервісів онлайн-знайомств. У 2014-му до реєстру «Роскомнагляду» було внесено російські сайти знайомств Mamba й Wamba, а у 2017-му туди потрапив найбільший у світі сервіс знайомств Badoo.

За відмову надавати ключі шифрування від користувацьких даних на території Росії, починаючи з квітня минулого року, під приводом боротьби з тероризмом заблокований доступ до месенджера Telegram. Чи спіткає Tinder така ж доля — залежить від бажання компанії в подальшому співпрацювати з російською владою, водночас нехтуючи подекуди інтимними даними своїх користувачів.

Принцип роботи «Тіндера» передбачає, що користувачі утворюють пари, гортаючи профілі людей неподалік. Якщо двоє користувачів «свайпнули праворуч» (тобто позначили профіль таким, що сподобався) — відкривається можливість писати одне одному повідомлення та надсилати медіа (GIF-анімації та вбудовані стікери). Відповідно, сервіс має доступ до геолокації, особистих листувань, фото та «патернів поведінки» його користувачів.

У 2017-му році французька журналістка Джудіт Дюпорталь, відповідно до законодавства ЄС, запросила в Tinder дані про себе. У відповідь вона отримала документ із 800 сторінок, який містив дані про всіх чоловіків, які їй сподобалися, усі її повідомлення, дати входів у акаунт, а також інформацію про рівень її освіти, її уподобання з Фейсбуку та фото з Instagram (зокрема ті, які вона вже видалила).

Місяць тому президент Путін підписав закон про так званий «суверенний інтернет», який зобов’язує інтернет-провайдерів встановлювати державним коштом обладнання для блокування «небажаних веб-сайтів», використовуючи технологію докладного аналізу пакетів (deep packet inspection), на відміну від теперішнього способу блокування за IP-адресою, який нескладно обійти з допомогою сервісів VPN (віртуальна приватна мережа) .Закон почне діяти з 1-го листопада.

 Поділитися