MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Новини про умови утримання і стан здоров’я Володимира Балуха

04.06.2019   
ХПГ-інформ
Повідомлено, що Балух пройшов медичне обстеження, результати якого поки що невідомі. У палаті Балух перебуває сам. Після майже трьох місяців у ШІЗО – це перепочинок. Володимир Балух не здається і здаватися не збирається.

Засуджений у анексованому Криму український активіст Володимир Балух перебуває зараз у тюремній лікарні міста Торжка Тверської области РФ. Про умови утримання і стан політв’язня проєкту «Крым.Реалии» розповів єпископ Апостольської православної церкви (АПЦ) Росії Григорій Міхнов-Вайтенко, який відвідав Балуха напередодні.

Володимир Балух (архівне фото: Антон Наумлюк)

Зі слів арх. Григорія, Балух пройшов медичне обстеження, результати якого поки що невідомі. У палаті Балух перебуває сам. Його переведенню посприяла уповноважена з людських прав у Тверській области Надєжда Єгорова, на пропозицію якої перевести його до лікарні, Балух погодився.

«Вигляд він, у принципі, має непоганий. Але, знов таки, ми все ділимо на обставини. Ясно, що не курорт… Але, у будь-якому разі, це перепочинок зараз – тижні два, а те й три, я сподіваюся, усе-таки він перебуде [в лікарні], це вже непогано. Тому що без вікон, без світла в ШІЗО, у якім він майже три місяці був… А тут, у цілому, доволі великий покій, з високою стелею, з вікнами на зелень. Тут йому буде, принаймні, краще. Настрій у нього хороший, бадьорий. Він не здався і здаватися не збирається», – розповів арх. Григорій.


Нагадаємо, хатні труси у Володимира Балуха та його матері співробітники ФСБ РФ провели 8 грудня 2016 року. Напередодні затримання Балуху погрожували поліцією за те, що той повісив на стіні свого будинку табличку з назвою вулиці на честь Героїв Небесної Сотні.

19 березня 2018 року, перебуваючи в СІЗО, Володимир Балух розпочав голодування на знак протесту проти вироку суду про позбавлення його волі на 3 роки й 5 місяців у колонії-поселенні. Після місяця повної відмови від їжі кримський архієпископ Климент переконав Балуха заживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50–70 грамів сухарів з чорного хліба та чай з медом), що підтримує «балансування на нульовій позначці». Пізніше Балух вирішив тимчасово припинити голодування, яке тривало більш ніж 200 днів. За даними адвоката Дмитра Дінзе, у Балуха, внаслідок голодування, є підозри на виразку та панкреатит.

5 липня 2018 року підконтрольний московській владі Роздільненський районний суд Криму засудив Володимира Балуха до 5 років колонії загального режиму і штрафу 10 тис. рублів за сукупністю двох кримінальних справ – про зберігання боєприпасів і про дезорганізацію роботи ІТТ.

3 жовтня 2018 року підконтрольний московській владі Верховний суд Криму змінив вирок Балуху з 5 років колонії загального режиму на 4 роки та 11 місяців. Балуха засудили до такого строку за сукупністю двох кримінальних справ. Суд не задовольнив апеляцію захисту, але пом’якшив вирок, «ураховуючи позитивну характеристику Володимира Балуха».

З 29 березня цього року Балух перебуває у виправній колонії в місті Торжку Тверської области Російської Федерації (ФКУ ИК-4 УФСИН России по Тверской области).

Правозахисний центр «Меморіял» вважає Володимира Балуха політв’язнем.

 Поділитися