MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна визнає одразу двох Прем’єр-міністрів Молдови

14.06.2019   
Денис Волоха
МЗС України називає прем’єр-міністром Молдови як очільника старого уряду Павла Філіпа, так і нещодавно утвореного — Майю Санду, проводячи офіційні зустрічі з обома.

МЗС України називає Прем’єр-міністром Молдови як очільника старого уряду Павла Філіпа, так і нещодавно утвореного — Майю Санду, проводячи офіційні зустрічі з обома.

Під час офіційного візиту до Молдови 12-го червня спецпредставник України Віктор Крижанівський зустрівся як із представниками нового (зранку), так і старого (увечері) урядів.

Як повідомляє сайт Міністерства закордонних справ, у першій половині дня пан Крижанівський зустрівся призначеними парламентською більшістю Прем’єр-міністеркою Майєю Санду та членами її уряду — главою зовнішньополітичного відомства Ніколаєм Попеску, віце-прем'єром з питань реінтеграції Василем Шовою. Він також зустрівся зі спікеркою парламенту, соціалісткою, Зінаїдою Гречаний, яка теж представляє тимчасовий уряд.

У другій половині дня, — ідеться на сайті МЗС, — проведено зустрічі з Прем’єр-міністром Павлом Філіпом та членами його уряду — віце-прем’єркою з питань реінтеграції Крістіною Лєснік, міністром закордонних справ та європейської інтеграції Тудором Уляновскі.

Заступник міністра Василь Боднар пізніше прокоментував повідомлення МЗС у своєму Фейсбуці, написавши, що «два прем’єри — це, як правило, забагато», додавши, що важливо знайти збалансоване політичне і юридичне рішення, чим зараз і займається МЗС, розпочавши «інтенсивний діалог, і заочний, і очний, з усіма ключовими гравцями».

До слова, європейці та американці схвально відгукнулися про події в Молдові, підтримавши дії парламенту й новоутворену коаліцію.

А що взагалі відбувається в Молдові?

Хороше питання. 8-го червня парламент на екстреному засіданні визнав Молдову «захопленою державою». Захопленою давно й, як донедавна здавалося, надійно, олігархом Владом Плахотнюком, якому фактично були підконтрольні всі гілки влади в країні.

Проєвропейська ACUM та проросійська соціалістична партії уклали коаліційну угоду, домовившись призначити на осінь місцеві вибори, встановити пропорційну виборчу систему, реформувати ключові державні органи та розслідувати розкрадання бюджету попередниками.

Звісна річ, некоронованому «князеві» Молдови ці наміри депутатів не сподобалися, і ще за день до засідання парламенту контрольований Плахотнюком Конституційний суд виніс рішення про те, що всі прийняті на цьому самому засіданні рішення — незаконні, а Президент Ігор Додон того дня повинен розпустити парламент за відсутності коаліції, час на формування якої вже сплив (насправді, він мав сплинути 9-го червня, тобто через три місяці після оголошення результатів парламентських виборів; але КС вирішив, що «три місяці» — це насправді «90 днів», а президент не «має право», а «зобов’язаний» розпустити парламент).

Але Додон відмовився розпускати парламент, і коаліцію 8-го червня дві полярні за політичним векторами партії таки сформували.

А щодо дій Конституційного суду новопризначений коаліцією міністр внутрішніх справ Андрей Нестасе висловив ідею звернутися до ЄСПЛ зі скаргою на його неконституційні (отакої!) рішення. Головний конституційний орган Молдови по-справжньому збожеволів, адже почав визнавати незаконними рішення парламенту, яких навіть не існує! Діяв на випередження, так би мовити.

До слова, пан Нестасе не може потрапити до будівлі очолюваного ним міністерства, оскільки біля входу до нього стоять намети з тітушками. Тітушки — один із ресурсів, якими Влад Плахотнюк тисне на коаліцію, намагаючись усіма способами протидіяти демократичним змінам. Адже першою їхньою жертвою стане саме він.

 Поділитися