MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Засуджений у РФ українець Сергій Литвинов, виявляється, зараз відбуває покарання в харківській колонії

01.07.2019    джерело: pk.khpg.org
ХПГ-інформ
Існують серйозні підстави вважати, що до Сергія Литвинова російськими слідчими були застосовані тортури та психологічний тиск. ПЦ «Меморіял», визнавши Литвинова політв’язнем, вважає його заручником російсько-українського конфлікту, використаного з пропагандистською метою.

Засуджений у Російській Федерації українець Сергій Литвинов, визнаний Правозахисним центром «Меморіял» політв’язнем, зараз відбуває покарання в харківській Диканівській виправній колонії № 12, – передає сайт «Радіо Свобода», посилаючись на «Громадське» телебачення.

Сергій Литвинов (фото з сайту ПЦ «Меморіял»)

Зі слів Литвинова, у Диканівській ВК-12 він перебуває з 1 березня 2019 року.

«Його передали згідно з Мінською конвенцією СНД про правову допомогу. Я думаю, це був пробний варіант, щоб частково передати наших політичних в’язнів. Але не виключаю, що це могло статися помилково. Його просто не вважали важливим для Росії і передали», – коментує Михайло Тарахкало, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Тарахкало повідомив кореспондентові «Радіо Свобода», що у Литвинова є адвокат, який займається його справою в Харкові.

«Наш адвокат вже відвідував Сергія в колонії. За його словами, критичних моментів по стану здоров’я в Сергія нема. Він знаходиться в нормальних умовах, якщо нормальним можна вважати те, що людина, яка не здійснювала злочину, знаходиться за ґратами», – сказав М. Тарахкало.


Сергій Литвинов, який працював скотарем у прикордоннім селі в Луганській області, був затриманий улітку 2014 року в Ростові-на-Дону (РФ), де лікувався після операції на щелепі. Більше року його обвинувачували в масштабних воєнних злочинах. Слідчий комітет РФ називав Литвинова бійцем батальйону «Дніпро» і привинював йому вбивства та зґвалтування десятків мирних жителів Луганської області. З’ясувалося, що імена жертв – вигадані, а звинувачення – безпідставні. Тим паче, батальйон «Дніпро» ніколи не воював на Луганщині, а Литвинов ніколи не був його бійцем. Проте, Литвинова не відпустили, а обвинуватили в розбої та весною 2016 року засудили до 8 років і 6 місяців колонії суворого режиму, потому етапували до Магадану.

Існують серйозні підстави вважати, що до Литвинова були застосовані тортури та психологічний тиск. ПЦ «Меморіял» вважає Литвинова заручником російсько-українського конфлікту, використаного з пропагандистською метою.

 Поділитися