MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 223 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 02.05.2019 – 10.05.2019

03.07.2019   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 23 проекти законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 16 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, ініціативою притягнення до політичної відповідальності та звільнення міністра тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо. Значна кількість проектів cтосувалася визначення дати і часу проведення урочистого засідання Верховної Ради України для складення присяги Українському народові новообраним Президентом України. Незважаючи на суспільний інтерес та політичний резонанс, такі проекти постанов з юридичного боку мають суто технічний характер і коментувати їх в цьому огляді видається недоцільним.

Надійшло 23 проекти законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 16 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, ініціативою притягнення до політичної відповідальності та звільнення міністра тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Значна кількість проектів cтосувалася визначення дати і часу проведення урочистого засідання Верховної Ради України для складення присяги Українському народові новообраним Президентом України. Незважаючи на суспільний інтерес та політичний резонанс, такі проекти постанов з юридичного боку мають суто технічний характер і коментувати їх в цьому огляді видається недоцільним.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0226 від 10.05.2019 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Протоколу між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал та Протоколу до неї, вчинених у м. Києві 30 жовтня 2000 року.

Названий протокол укладений у м. Давос 24 січня 2019 р. Він спрямований посилити контроль за недопущенням зловживання та уникненням надання безпідставних податкових пільг.

Проект отримав підтримку і ГНЕУ, і профільного парламентського Комітету у закордонних справах.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 10275 від 10.05.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Пропонується надати Кабінету Міністрів України повноваження закріплювати за центральними та місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами позаміські запасні пункти управління.

Проект 10277 від 10.05.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період.

Проект має дві окремі змістовні частини. Перша з них стосується поширення положень статті 1-1 Закону України «Про Збройні Сили України» «Право на застосування зброї та бойової техніки в мирний час» також і на «особливий період (до введення воєнного стану та після його припинення або скасування)». Інша група змін вноситься до Закону України «Про Державну спеціальну службу транспорту» і запроваджує таке: Військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту мають право використовувати і застосовувати зброю на підставах і в порядку, визначених Законом України «Про Збройні Сили України», статутами Збройних Сил України та іншими актами законодавства, а також спеціальні засоби відповідно до переліку та правил, затверджених Кабінетом Міністрів України. Працівники підрозділів воєнізованої охорони мають право застосовувати: зброю в разі виникнення загрози їхньому життю або здоров’ю, нападу на них або на об’єкти, які охороняються; спеціальні засоби відповідно до переліку та правил, затверджених Кабінетом Міністрів України. Положення про воєнізовану охорону Державної спеціальної служби транспорту затверджується Міністерством оборони України.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 10272 від 06.05.2019 (Мартиняк С. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подолання та упередження негативних наслідків масової трудової міграції українців за кордон.

Як зазначається в пояснювальній записці, проектом пропонується заборонити компаніям, що працюють y сфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти з потенційного шукача роботи, а також запровадити адміністративну відповідальність таких компаній за порушення названої заборони. Одночасно запроваджується відповідальність і за «стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород, за посередництво у працевлаштуванні в Україні», хоча така діяльність не забороняється. Також пропонується значно полегшити запрошення іноземних трудових мігрантів до України, а саме: скасувати вимогу до мінімальної заробітної плати працівників з числа іноземців та осіб без громадянства; надати право роботодавцю здійснювати найм іноземців та осіб без громадянства після отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; передати повноваження щодо надання та продовження дії дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства територіальним органам центрального органу, що реалізує державну політику у сферах імміграції; спростити процедури видачі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства; знизити вартість отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства до одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, та скасувати плату за продовження дії дозволу.

Крім зазначеної проблеми із запровадженням відповідальності за надання платних послуг громадянам із працевлаштування в Україні, також викликають сумніви і більшість пропонованих змін щодо іноземних трудових мігрантів. У пропонованій редакції вони зорієнтовані на широкий доступ до українського ринку праці слабко- та некваліфікованої робочої сили. Як свідчить досвід інших країн, такі ініціативи загалом мають лише негативні наслідки, обвалюють ринок праці, знижують якість послуг, ведуть до підвищення соціальної напруги. Натомість бенефеціаром таких новацій зазвичай є виключно великий бізнес, а не малий та середній.

 

Культура та освіта

 

Проект 10273 від 07.05.2019 (Кірш О. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для надання освітніх послуг закладами вищої освіти.

Пропонується установити, що не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі закладів вищої освіти незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг, а заклади вищої освіти незалежно від форми власності і джерел фінансування звільняються від плати за землю.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 10269 від 02.05.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до Закону України «Про курорти».

Пропонується запровадити два нові терміни: «оздоровлення − комплекс спеціальних заходів медичного, гігієнічного, спортивного характеру, спрямованих на підвищення стійкості людського організму до фізичних, біологічних, психологічних, соціальних факторів навколишнього природного середовища з метою зміцнення здоров’я людини» та «рекреація – відновлення сил організму людини та задоволення її фізіологічних і соціальних потреб у вільний від основної діяльності час у процесі здійснення різних видів діяльності (відпочинку, оздоровлення, туризму), з урахуванням факторів навколишнього природного середовища». Ця пара термінів у багатьох положеннях додається до терміносполучення «профілактика захворювань». Загалом проект містить чимало термінологічних уточнень. Крім наведених, це і заміна «санітарно-гігієнічної» на «санітарно-епідеміологічної», «у сфері курортів» на «у сфері туризму та курортів» тощо. Значна увага приділена проблемі уточнення положень щодо оголошення природних територій курортними та порядку забудови курортів. Зазначається, що організація обслуговування на курортах здійснюється не лише санаторно-курортними закладами, а й закладами відпочинку та такими, що надають послуги з тимчасового розміщення (проживання), харчування, екскурсійних, розважальних тощо, різних форм власності.

Проект 10276 від 10.05.2019 (Кабінет Міністрів України) про внесення зміни до статті 12-1 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо контролю за правильністю обчислення збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, та повнотою і своєчасністю його сплати.

Пропонується здійснення контролю за правильністю обчислення збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, повнотою і своєчасністю його сплати, за своєчасністю подання розрахунків перекласти з органів доходів і зборів на центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в ядерно-промисловому комплексі.

 Поділитися