MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Абітурієнтам- ВПО: про вступну кампанію та пільги для студентів

15.07.2019   
Володимир Глущенко
В Україні почався прийом заяв у виші для вступу на бакалавра та наскрізного магістра – більшість вступників можуть подавати їх в електронній формі через власні кабінети на сайті ez.osvitavsim.org.ua. Питома кількість абітурієнтів – колишні школярі або студенти, що мають статус ВПО. Які особливості вступу до вишів абітурієнтів-ВПО, якими правами та гарантіями забезпечені дані особи розкаже правовий експерт, адвокат Харківської правозахисної групи – Володимир Глущенко.

В Україні почався прийом заяв у виші для вступу на бакалавра та наскрізного магістра – більшість вступників можуть подавати їх в електронній формі через власні кабінети на сайті https://ez.osvitavsim.org.ua/.
Питома кількість абітурієнтів – колишні школярі або студенти, що мають статус ВПО. Які особливості вступу до вишів абітурієнтів-ВПО, якими правами та гарантіями забезпечені дані особи розкаже правовий експерт, адвокат Харківської правозахисної групи – Володимир Глущенко.

Головне питання яке цікавить абітурієнтів – бакалаврів, чи можуть вони продовжити навчання в магістратурі українського вишу, маючи диплом бакалавра, виданий ВНЗ так званих ЛДНР?

Відповідь однозначна – НІ. Дипломи та інші освітні документи, які видані на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, недійсні. Вони не визнаються і не мають юридичної сили ні в Україні, ні в інших країнах.

Однак, якщо студент на момент 2014 року навчався у вищому навчальному закладі на території Донецької та Луганської областей, які опинилися під окупацією, то він може продовжити навчання в будь-якому вузі України в порядку відновлення. Відновлення можливо тільки на той курс, за яким міститися дані в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЕГЕБО). Тобто це курс навчання, який був станом на 2014 рік.

Крім того, вже три роки існують освітні центри "Донбас - Україна", через які можна за спрощеною процедурою - без паспорта, без ЗНО, без українського атестату чи свідоцтва про освіту за 9-й клас можна стати студентами бюджетної форми навчання університету, коледжу, профтехучилища.

Отримати консультації, звернувшись на «гарячу лінію» проекту «Доступна освіта», можна безкоштовно за телефонами:
Краматорськ (Донецька обл.) - 0-800-504-522;
Сєвєродонецьк (Луганська обл.) - 0-800-504-425.

Інше питання, яке цікавить не тільки абітурієнтів ВПО, а й діючих студентів, якими ж соціальними пільгами можуть скористатися студенти ВПО?
В Україні студенти з числа внутрішньо переміщених осіб (ВПО) мають право на допомогу від держави, в тому числі у вигляді виплати соціальної стипендії.
Так, в Україні, згідно з постановами Кабінету міністрів, є 2 типу стипендій:
академічна, яку можуть отримувати (на момент червня 2019 року) не більше 45% (кожен державний вуз встановлює свій рівень для отримання академічної стипендії);
соціальна, яка призначається незалежно від рейтингу студента, групам осіб певних категорій. (в т.ч. ВПО у віці до 23 років)

Студент-ВПО може отримати від держави наступну допомогу:

  • Повна оплата за навчання для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (в разі зарахування на місця державного (регіонального) замовлення).
  • Надання пільгових довгострокових кредитів (в разі зарахування на навчання відповідно до угод, укладених між вищим навчальним закладом та фізичною або юридичною особою).
  • Безкоштовне забезпечення підручниками.
  • Безкоштовний доступ до інтернету, системам баз даних в державних і комунальних навчальних закладах.
  • Безкоштовне проживання в учнівських гуртожитках (але це питання потрібно уточнювати в своєму вузі).
  • Соціальні стипендії.

Студент-ВПО, який має право на призначення соціальної стипендії одночасно за кількома підставами, повинен вибрати одну з підстав на свій розсуд.

Студентам-ВПО, які в період навчання у віці від 18 до 23 років є сиротами, може виплачуватися одночасно соціальна та академічна стипендія.

Для того, щоб отримати стипендію, потрібно звернутися до адміністрації вузу (деканат) з відповідною заявою та копією оригіналу документа. Представники деканату на підставі заяви студента звертаються до органів соціального захисту населення. Орган соціального захисту не пізніше 5 днів формує відповідні документи і отримання соціальної стипендії для студента.

Нагадаємо, для забезпечення ваших прав звертайтеся до представників ВНЗ або органів соціального захисту населення виключно з ПИСЬМОВИМИ заявами. Крім того, не зволікайте з оформленням документів: студент має оформити довідку ВПО, яка в подальшому слугуватиме основою для призначення соціальних виплат.


Правова допомога внутрішньо- переміщеним особам, та особам які проживають на тимчасово окупованій території України надається у громадській приймальні УГСПЛ у м. Харкові за адресою: м. Харків, вул. Свободи, 27, кв. 6, за підтримкою Норвезької ради у справах біженців.

Статтю створено в рамках спільного проекту УГСПЛ і Норвезької ради у справах біженців.

 Поділитися