MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нацгвардійця РФ судитимуть за сексуальне насильство щодо викраденого чоловіка ‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Права осіб, що повернулися з російського полонуОбмовив себе під загрозою тортур: російський суд залишив чинним вирок Максиму БуткевичуЗасудили 15 військових РФ, які утримували 368 жителів села Ягідного у шкільному підвалі Відсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняВправа ‘очищення розуму’Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківРак за ґратами — система знову вбиваєМіжнародний суд ООН: Росія винна у фінансуванні тероризму і расовій дискримінації. ЧастковоУбивство та грабежі: трьох російських військових судитимуть у ХарковіСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді День бабака замість години суду. Дайджест російських протестівМобілізація засуджених: плюси і мінусиСудитимуть 6 російських військових, які розстріляли родину на Житомирській трасіЗа ґрати за вподобайку: окрема думка судді Аркадія Бущенка

Вони мали бути на волі...

29.07.2019   
Ганна Овдієнко
Відповідно до рішень судів України ці засуджені мали б бути на волі. Але вони й досі залишаються в пенітенціарних установах на тимчасово окупованій території

До Харківської правозахисної групи звернулися за допомогою одразу четверо засуджених: Коваленко Михайло Юрійович, Ведькал Олександр Іванович, Осипенков Віталій Петрович та Фофонов Олекскнадр Сергійович.

Всі вони на сьогоднішній момент відбувають покарання на тимчасово окупованій території - у Донецькій виправній колонії № 124 (м. Донецьк).

У різні часи суди України винесли ухвали щодо зарахування їм у строк відбування покарання строк попереднього ув’язнення за правилом “день - за два” (славнозвісний “Закон Савченко”). Відповідно, строки ув’язнення цих засуджених значно скоротилися. І вони мали б бути вже звільнені, відповідно до рішень судів.

Однак фактично такого звільнення не відбулося. Незаконні збройні формування “ЛНР” та “ДНР” відмовляються визнавати рішення судових органів України, вказуючи, що між Україною та терористичними угрупуваннями відсутній міжнародний договір про правову допомогу (цікаво, яким чином, такий договір мав би бути укладений?). Через це засуджені у Донецькій виправній колонії продовжують відбувати покарання, термін якого вже сплив, замість того, щоб нарешті повернутися додому

Засуджені неодноразово зверталися до державних органів України з приводу вирішення питання щодо їх звільнення. Зокрема, просили про їх першочергову передачу з тимчасово окупованої території до інших регіонів України. Однак допомоги з цього питання так і не отримали.

Ми вимагаємо вжити усіх можливих заходів для переведення цих засуджених з тимчасово окупованої території до інших регіонів України або їх звільнення. Вважаємо неприпустимим продовження тримання їх під вартою, що суперечить Статті 5 Конвенції. Зазначаємо, що органи державної влади приділяють вкрай мало уваги долі таких засуджених, хоча вони знаходяться у неналежних умовах, страждають від психологічного тиску з боку терористів, холоду та голоду в колоніях, тощо.

З дозволу цих засуджених, публікуємо копії ухвал судів про зарахування строків попереднього ув’язнення за “Законом Савченко”

Примітка. Після початку Антитерористичної операції на Сході України, більше 16 тисяч засуджених опинилися під контролем незаконних збройних формувань. Це відбулося через те, що державні службовці Міністерства юстиції України залишили напризволяще установи виконання покарань на окупованій території, а самі евакуювалися. Засуджених вони не вивезли (окрім однієї установи виконання покарань у Луганській області). Наступні п’ять років переведення засуджених відбувалося під егідою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Однак більша частина засуджених так і залишилася на тимчасово окупованій території.

 

 

 Поділитися