MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

РФ: Верховний суд РФ залишив вирок Євгену Каракашеву чинним

15.08.2019   
ХПГ-інформ
У квітні лівого активіста з Євпаторії засудили до шести років позбавлення волі у колонії за обвинуваченням у публічних закликах до здійснення терористичної діяльности та виправданні тероризму.

15 серпня Верховний суд Росії залишив без змін вирок лівому активісту з Євпаторії Євгену Каракашеву, засудженому у квітні біжучого року до шести років позбавлення волі в колонії за обвинуваченням у публічних закликах до здійснення терористичної діяльности та виправданні тероризму через повідомленні в соціяльній мережі «ВКонтакте». Про це повідомляє Правозахисний центр «Меморіял» з посиланням на Російське агентство правової та судової інформації (РАПСИ).

Євген Каракашев (фото: Владислав Рязанцев, RFE/RL)

Коротко про справу Каракашева

Вранці 1 лютого 2018 року в Євгена Каракашева в Євпаторії відбувся хатній трус, щодо активіста застосували грубу фізичну силу. Після трусу його доставили до ІТТ. Наступного дня підконтрольний московській владі Євпаторійський міський суд обрав Каракашеву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО міста Сімферополя.

За версією слідства, Каракашев з однієї зі своїх сторінок «ВКонтакте» наприкінці 2014 року опублікував відеозапис, який нібито закликає до тероризму. Крім того, мовиться у постановах, у січні 2017 року він з іншого акаунту виклав у чаті на 35 людей текст, який містить ознаки «пропаганди ідеології насильства» та «заклики до здійснення терористичної діяльності». Не уточнюється, що саме публікував Каракашев, проте в документі сказано, що експерти дослідили «телетекст, що починається зі слів „гранату застосовуйте проти“ та закінчується словами „у вікна органів влади, щасти“».

У судовому засідання 12 квітня Каракашев вкотре відкинув обвинувачення та назвав справу політичною.

19 квітня Північнокавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону визнав Каракашева винним у справі про заклики до тероризму у соцмережі «ВКонтакте» і засудив до 6 років колонії загального режиму. Також йому заборонено на 2 роки адміністрування інтернет-сайтів.

Каракашев пов’язує своє переслідування з перешкоджанням забудові курортної зони Євпаторії.

 Поділитися