MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Черновецький просить Окружний адмінсуд заборонити Луценку виїжджати з України

24.08.2019   
Денис Волоха

Леонід Черновецький. © Укрінформ

Ексмер Києва Леонід Черновецький хоче не допустити виїзду генпрокурора за кордон, щоби той «не уникнув кримінальної відповідальності».

Як повідомляє пресслужба Окружного адміністративного суду міста Києва, до суду надійшов позов Леоніда Черновецького проти Державної прикордонної служби та Генерального прокурора Юрія Луценка.

«Позивач просить суд в інтересах народу України заборонити Юрію Луценку виїзд за кордон з метою недопущення уникнення кримінальної відповідальності за злочини, вчинені на посаді Генерального прокурора відразу після його звільнення. Серед інших вимог позову — зобов’язати Державну прикордонну службу України обмежити виїзд Юрія Луценка за кордон», — ідеться в повідомленні суду.

Суд вирішує питання про відкриття провадження. У реєстрі судових рішень поки відсутні документи в цій справі.

Окружний адмінсуд заборонив пересувні відділення Укрпошти

У лютому 2019-го року Адвокатське об’єднання «Літігейшн Груп», зазначивши в позовній заяві Леоніда Черновецького як третю сторону, просило Окружний адмінсуд зобов’язати Генеральну прокуратуру України надати відповідь на запитання: «Чи отримував Генеральний прокурор України Юрій Віталійович Луценко від слідчого чи прокурора письмовий дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування у кримінальному провадженні №42017000000002681 від 18.08.2017 та кримінальному провадженні №12014100000000679 від 23.04.2014, про які йшла мова під час виступу на брифінгу 20.11.2017? Якщо Луценко Ю. В. отримував такий дозвіл, то в якому саме обсязі, та коли саме, та надати належним чином засвідчену копію такого дозволу».

Підставою для звернення до суду адвокатське бюро вказало відмову йому у відповіді на запит (вочевидь, Генпрокуратурою).

Леонід Черновецький після відставки за власним бажанням у 2012-му році з посади міського голови Києва, мешкає в Грузії.

У липні 2017-го року Генпрокуратура оголосила Черновецькому підозру за ч. 2. статті 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Його підозрюють у незаконному будівництві вертолітного майданчика на Парковій дорозі в місті Києві (конгресно-виставковий центр «Парковий»). За даними слідства, своїми діями Черновецький заподіяв збитків громаді Києва на понад 250 мільйонів гривень.

КВЦ «Парковий». © RFE/RL

Зараз Черновецький перебуває в розшуку СБУ як особа, яка переховується від органів прокуратури.

Ексмер столиці має в своєму бекґраунді кілька виграних дифамаційних спорів. Зокрема, у липні 2017-го року Печерський суд задовольнив його позов проти блогера Карла Волоха. Суд постановив стягнути з Волоха на користь Черновецького тисячу гривень моральної шкоди за висловлювання в статті під назвою «Черновецький не купить грузинський парламент за гречку», а також сплатити 2240 гривень судового збору.

Конфлікт між Луценком та Черновецьким має давню історію. У січні 2018-го року, після засідання Ради національної безпеки та оборони щодо розкрадання земель у Києві, між Луценком та Черновецьким сталася бійка. За словами Черновецького, Луценко вдарив його в лице та двічі в пах. Луценко ж говорив, що перед тим Черновецький боляче вдарив його під столом по коліну, яке «болить ще з часів Майдану». Після інциденту Черновецький подав на Луценка до суду.

Юрій Луценко, його прессекретарка та сам Леонід Черновецький поки що ніяк не прокоментували позов до Окружного адміністративного суду про заборону генпрокуророві виїжджати з України.

На сторінці Леоніда Черновецького у Фейсбуці є лише цитати давньогрецьких філософів, Біблії та його самого.

 Поділитися