MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Коли повертатися не можна

27.08.2019   
ХПГ-інформ

Російські поліцейські, що шукають притулку в Україні, бояться викрадення і повернення на батьківщину. Державна міграційна служба ще не вирішила їхню долю. 

Фото з сайту Deutsche Welle

– Колишні колеги передають, що наш генерал Агарков, який у Донецькій області урочисто паспорти  роздає, про нас згадував, мовляв, політичного притулку нам тут не дадуть, на когось обміняють, – розповідають колишні російські правоохоронці. В Харкові вони вже кілька місяців. Але у своєму майбутньому все ще не впевнені.

11 квітня на контрольно-пропускному пункті Гоптівка громадяни Росії Микита Моргунов та Сергій Фіщук звернулись до українських прикордонників за політичним притулком. Вони виявилися мешканцями Ростова, співробітниками відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Чоловіки заявили, що в Росії щодо них сфабриковано кримінальну справу через те, що вони затримали людину, пов’язану з високопосадовою особою.  

«У вас будуть проблеми...»

Микита Моргунов та Сергій Фіщук розповідають, що 6 березня вони з іще одним колегою під час патрулювання затримали чоловіка на прізвище Карапетян. Він проковтнув якийсь пакетик (імовірно з наркотиками) і намагався втекти, відбивався, але його вдалося затримати.  У поліцейському відділку чоловік став погрожувати правоохоронцям і пояснювати, що він є закупником у «Антидилері» – громадській організації, що веде боротьбу з розповсюдженням наркотичних речовин. 

Сергій Фіщук та Микита Моргунов

– Цю організацію створено депутатом державної думи Носовим, членом ЛДПР, – пояснюють колишні працівники поліції. – Вони здійснюють в аптеках контрольні закупки, викликають дільничного, він складає протокол на аптеку, штрафи досить високі. Аптека за місяць сплачує три-чотири таких штрафи. Потім до аптеки приходить Карапетян чи хтось інший і пропонує угоду, за якою аптека негласно платить їм гроші і вони їх не займають. Карапетян погрожував, що його родич обіймає посаду в цій організації і в нас будуть проблеми. 

І проблеми незабаром почалися. Карапетян звинуватив поліцейських у побитті. А керівник «Антиділера» Носов звернувся безпосередньо до міністра внутрішніх справ.

– Міністр розбиратися не став. Махнув шашкою, хоча все було законно, – розповідає Сергій Фіщук. – Інкримінували перевищення службових повноважень... Знайти на нас вони нічого не могли, довго шукали. Слідчі експерименти проводили, щоб ми людям підкинули наркотики чи нам хабар дали. П’ять разів нас на камеру знімали – нічого. Знайшли якийсь старий матеріал, минулорічний. Нам люди подзвонили, мовляв, завтра допит і нас закриють.

Наступного ж дня правоохоронці не вийшли на роботу, натомість зібрали речі, перевірили, чи не стежать за ними, і поїхали в Україну. 

Після того, як про втечу стало відомо, чоловіків звільнили з поліції та звинуватили в тих же гріхах, які вони закидали громадській організації «Антидилер» – так зване «кришування» аптек. ЗМІ підхопили історію про брудних поліцейських. А незабаром ФСБ висунуло їм обвинувачення у державній зраді. Це – до двадцяти років ув’язнення.

ДМС не бачить перспектив

Харків Микиті та Сергію подобається. Кажуть, негативний образ України, який змальовують російські медіа, не збігається з дійсністю. Втім, перспективи їхнього перебування в нашій країні досить туманні: здається, у ДМС не бачать перспектив надання їм статусу політичних біженців. Більше того, у чоловіків склалося враження, що їх для чогось тримають у Харкові. Тим часом друзі з того боку кордону пишуть: вчорашнє керівництво сподівається, що чоловіків обміняють.

Усі документи росіяни віддали до ДМС – на руках лише посвідка на тимчасове перебування. Кудись поїхати, влаштуватися на роботу, відкрити рахунок у банку вони не можуть. 

– ДМС не дає жодної відповіді по суті, – розповідає адвокат ХПГ Володимир Глущенко, який захищає інтереси колишніх правоохоронців. – 29 липня Сергій та Микита написали заяву про те, щоб їм надали для ознайомлення їхні особисті справи. І до сьогодні немає відповіді.  Написали заяви, щоб їм хоча б закордонні паспорти повернули. Також тиша. 

Закордонні паспорти їм потрібні насамперед для того, щоб мати змогу витягти з Росії свої сім’ї. Діти можуть пертнути кордон лише за нотаріальним дозволом батька. А без паспорта його оформити неможливо. На батьківщині, розповідають чоловіки, до їхних рідних навіть сусіди ставляться з пересторогою.  

– Ми там як вороги народу, навіть сусіди з моїми батьками не спілкуються… – кажуть вони. – Як у новинах написали про нас, одразу почалося ставлення таке… знаєте… Люди бояться, всі прекрасно розуміють, що в країні діється. КДБ forever.

– Є наказ 164. Там чітко вказано, що треба здати національний паспорт, – каже Володимир Глущенко. – Ми трактуємо це як внутрішній паспорт. А документи для поїздок закордон можна їм повернути. Але відповіді немає.


Що таке «Антидилер»?

Російську організацію «Антидилер» заснував у 2015 році одіозний спортсмен і депутат Думи від ЛДПР Дмитро Носов. Активісти руху влаштовують облави на молодіжні концерти, заклади харчування, аптеки. Втім, і самі вони потрапляють до кримінальної хроніки. Так, кураторів руху в Пермському краї було затримано за рекет.  

Дмитро Носов

Сам Дмитро Носов відомий боротьбою не тільки з наркотиками, але й із Вікіпедією. Саме за його запитом Роскомнадзор додав кілька статей енциклопедії до Реєстру заборонених сайтів. Крім того, спортсмен «засвітився» в медіа, коли в інтерв’ю назвав Сталіна «найвеличнішим політиком минулого сторіччя» та висловив сумніви щодо загибелі під час репресій мільйонів людей.  

Про що можуть свідчити Моргунов і Фіщук?

В інтерв’ю російські правоохоронці описували перші дні вторгнення Росії в Україну 2014 року.

  –  Техніки їздило дуже багато, – зокрема розповідає  Микита Моргунов, що служив у той час у прикордонному містечку Донецьк Ростовської області. – Коли все це почалося, «оперів» ставили допомагати даїшникам, ми стояли на виїзді з міста, у формі, з автоматичною зброєю... Ми бачили, як у бік кордону йде техніка, озброєні люди в камуфляжі їдуть. Я двічі стикався із чеченцями. Вони базувалися десь неподалік у полях і нащось їздили в магазин зі зброєю. Люди викликали поліцію, коли бачили, що вони прийшли за хлібом з автоматом... 

Нагадаємо, Президент України видав указ про спрощення набуття громадянства іноземними добровольцями, що воювали на Донбасі, а також громадянами РФ, яких переслідують із політичних мотивів. Згідно з оприлюдненим указом, іноземцям, що брали участь у АТО або проходили/проходять службу у Збройних Силах, під час подачі документів на отримання громадянства не потрібно буде надавати довідку від іноземної держави про те, що вони не вчиняли тяжких та особливо тяжких злочинів, а також не здійснювали геноцид.

 Поділитися