MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд першої інстанції залишив проспекту ім’я Петра Григоренка

10.09.2019   
ХПГ-інформ
Рішення Харківської міськради про переіменування проспекту Григоренка на Жукова – незаконне. Таке рішення ухвалив Харківський окружний адміністративний суд.

Рішення Харківської міськради про переіменування проспекту Григоренка на Жукова – незаконне. Таке рішення ухвалив Харківський окружний адміністративний суд.

«В основу судового рішення покладене наше обґрунтування щодо порушення міськрадою процедури підготовки і опублікування проекту рішення!»  – повідомив на своїй фейсбук-сторінці один із позивачів депутат міської ради Ігор Черняк.

Зокрема, наприклад, проект спірного рішення про переіменування проспекту не оприлюднили на офіційному сайті Харківської міської ради за 20 робочих днів до дати його розгляду. 

«Перевіривши фактичні обставини по справі та докази, які були надані сторонами, судом було встановлено, що відповідачем, при прийнятті оскаржуваного рішення, було не дотримано положень Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»  щодо проведення громадського обговорення з питань присвоєння проспекту у місті Харкові імені фізичної особи» – йдеться в рішенні суду. 

Воно ще не набрало законної сили, апеляційну скаргу Харківська міська рада може подати протягом тридцяти днів.  У своєму офіційному Telegram-каналі Геннадій Кернес вже повідомив про те, що така скарга незабаром буде.


Нагадаємо, у травні міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію «Поверніть харків’янам історію!» з проханням повернути пр. Маршала Жукова.

19 червня депутати міськради ухвалили рішення про повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова на підставі того, що «життя і діяльність Жукова Г.К. пов’язані з опором і  вигнанням нацистських окупантів з України, а також із звільненням Харкова».

Це рішення мерії оскаржили в суді харківські депутати Дмитро Булах та Ігор Черняк, представники партій «Європейська солідарність», «Свобода» і «Демократична сокира», а також депутат восьмого скликання Верховної Ради Андрій Білецький.

Проспект Жукова змінив назву на проспект імені українського дисидента, правозахисника генерал-майора Петра Григоренка у 2016 році на виконання вимог закону про декомунізацію. Григоренко виступав проти партократії, захищав права кримських татар та інших депортованих народів, боровся з явищем каральної психіатрії в СРСР. 

 

 Поділитися