MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Смог над містом

11.09.2019   
Юрій Чумак
Кілька днів поспіль ЗМІ та Інтернет-простір рясніють інформацією про те, що мешканці м. Чугуєва Харківської області потерпають від смогу. Люди жаліються, що буквально задихаються від диму, втім, будь-яких виразних роз’яснень владників з цього приводу так і не з’явилося. Ми вирішили задати кілька питань щодо цієї проблеми знаним фахівцям.

Кілька днів поспіль ЗМІ та Інтернет-простір рясніють інформацією про те, що мешканці м. Чугуєва Харківської області потерпають від смогу. Як слідує з уривчастих повідомлень з офіційних джерел, на даний час під Чугуєвом на території військового полігону горить торфовище. Люди жаліються, що буквально задихаються від диму, втім, будь-яких виразних роз’яснень владників з цього приводу так і не з’явилося. Тому ми вирішили задати кілька питань щодо цієї проблеми знаним фахівцям з громадського сектору.

Олег Перегон, еколог, координатор громадської організації «Зелений фронт»:

– Пане Олеже, чим пожежа на торф’янику є небезпечною?

– Торф’яник утворюється з болотних рослин – моху-сфагнуму та інших, – які за численні роки перетворюються на торф, що містить до 50-60% вуглецю. Він є добривом і добре горить.

Коли горять торфовища, вони палають під землею, тому побачити точно, які там ризики, можливості немає. Тушити їх дуже складно. Пожежна машина може в будь-який момент провалитися в це пекло, оскільки не видно, в якому стані цей торф’яник, наскільки він прогорів. Тому єдиним способом їх гасіння є заливання цілих площ території водою. Швидко погасити таку пожежу неможливо.

На щастя, великих торф’яників на території Харківщини немає – це не Полісся. Але дійсно, якщо торф горить, то виділяє їдкий дим, смог від якого може розноситися на великі відстані.

– А наскільки шкідливими є продукти паління торфу?

– По-перше, допоки що чітко не заявлено, що горить саме торф’яник... Але, маю зауважити, що будь-яка сажа та пил самі по собі є дуже небезпечними, тому що вони інтегрально збільшують шкідливий вплив від всіх інших речовин на здоров’я людини. Скажімо, може бути не така вже й висока концентрація фенолів у повітрі, але сажа подразнює слизові оболонки людини, адже вона адсорбує на своїй поверхні всі інші забруднення та провокує їх більше поглинання організмом людини. І сама по собі сажа може викликати хвороби легенів, серцево-судинної системи та провокувати навіть онкологічні захворювання. Торф – це органічна речовина, при спалюванні якої виділяються й канцерогени.

– Якими будуть Ваші поради в такій ситуації?

– Дітей, людей поважного віку та хворих я б радив взагалі тимчасово перемістити подалі від небезпеки. Провітрювати помешкання тільки тоді, коли вітер дме в протилежну від вашої будівлі сторону.

І ретельно прислухатися до рішень відповідних державних структур – Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) чи органів санітарного контролю.

Зауважу, що ДСНС створена для захисту людей від загрози життю та здоров’ю. Можливо, сьогодні концентрація шкідливих речовин у смозі є меншою, ніж прибори вловлюють. І зараз, на щастя, не горять населенні пункти та люди не «загинаються», як при великій пожежі. Тому ДСНС і не б’є тривогу.

Тут більше питань до санітарних служб та органів охорони здоров’я, оскільки, навіть за умов невеликої кількості токсичних елементів та канцерогенів, накопичення таких факторів може призвести до негативних наслідків.

 

Андрій Роханський, експерт ГО «Інститут правових досліджень та стратегій», кандидат медичних наук:

– Пане Андрію, наскільки постійний смог над містом є шкідливим для здоров’я?

– Будь-який дим є подразником дихальних шляхів, і його шкідливість залежить від концентрації. Судячи з тих фото, які опубліковані, щільність диму, що накрив населені пункти Чугуївщини, є досить високою.

З медичної точки зору, перша неприємність для здоров’я від їдкого диму – це подразнення дихальних шляхів: люди починають чхати і кашляти. Друга – це токсичний вплив самого диму, до складу якого входять різні продукти горіння.

Першими страждають люди з бронхіальною астмою, в яких починаються приступи – аж до так званого астматичного «статусу», коли вони вже не можуть зупинити напад звичними лікарськими засобами, що може навіть нести загрозу життю.

Зниження концентрації кисню в повітрі веде до ускладнень і в людей, що мають серцево-судинні захворювання, перш за все – серед осіб поважного віку. Дим може призводити до різного роду загострень – аж до інфаркту міокарда, коли недостатньо забезпечується киснем серцевий м’яз.

Часто недужають і діти – при отруєнні продуктами згоряння можливо запаморочення, нудота, блювота. У дітей меншою є маса тіла, менше об’єм легенів і циркулюючої крові, тому їм важче переносити такі токсичні явища.

– Що ж робити людям, коли ця пожежа невідомо коли закінчиться, а дихати вже сьогодні немає чим? Як зменшити вплив загрозливих факторів і зберегти своє здоров’я?

– По-перше, за можливості, не виходити без потреби на вулицю, а залишатися в закритих приміщеннях (і бажано їх при цьому кондиціювати). Вікна відкривати можна тоді, коли вітер змінить свій напрямок і не буде нести дим в сторону вашого житла або офісу.

Коли все ж на вулицю вийти доведеться, варто використовувати маски, ватно-марлеві пов’язки, можна – просто якісь тканинні ганчірки, які потрібно змочувати і прикривати ними ніс і рот. Це допоможе зменшити вплив дратівливих чинників.

Якщо людині вже стало погано, потрібно, в першу чергу, відвести її в сторону від задимлення, і викликати швидку допомогу або лікаря.

– А щоб Ви порадили робити в цій ситуації представникам владних державних інституцій?

– Зрозуміло, оцінку того, наскільки токсичні і шкідливі елементи, що містяться в димі, повинні давати фахівці структури, яка раніше називалася «СЕС» (зараз вона входить до складу Держпродспоживслужби). Але, судячи з усього, вони ще не вступили в справу і досі мовчать.

Влада повинна не приховувати інформацію про те, що відбувається, а провести належне розслідування (нехай відповідні чини, наприклад, на вертольоті політають, як Зеленський, щоб оцінити масштаби пожежі). І обов’язково потрібно інформувати населення, розповідати про існуючу загрозу і плани щодо її ліквідації.

У нас же все-таки не мільйон гектарів тайги горить. Потрібно об’єднати зусилля всіх відповідних структур і якомога швидше подолати цю проблему.

Якщо ж буде встановлено, що пожежа сталася з вини якоїсь структури, постраждалі зможуть вимагати компенсації збитку для здоров’я в судовому порядку.

Інтерв’ю провів Юрій Чумак

 Поділитися