MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У «ДНР» Станіслава Асєєва засудили до 15 років ув’язнення

22.10.2019   
ХПГ-інформ
Українського журналіста засудили за кількома «статтями», зокрема за «організацію екстремістської організації», «шпигунство», «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності».

На інформаційних ресурсах самопроголошеної «ДНР» сьогодні, 22 жовтня, повідомлено про засудження українського журналіста Станіслава Асєєва (Васіна) до 15 років ув’язнення, – передає «Радіо Свобода».

Зображення: телеканал «Россия 24»

Повідомлено, що Асєєв засуджений за кількома «статтями» – «організація екстремістської організації», «шпигунство», «підбурювання до шпигунства», «публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності», «публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності».

«Підсудному призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 15 років з позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. Вирок вступив в законну силу», – цитує «деенерівські» повідомлення «Радіо Свобода».


Нагадаємо, Станіслав Асєєв зник 2 червня 2017 року на контрольованій бойовиками території. Свої публікації Асєєв підписував псевдонімом Васін і співпрацював із низкою українських ЗМІ, зокрема, проєктом «Радіо Свобода» «Радио Донбасс.Реалии».

У серпні минулого року повідомлялося, що бойовики примусили Асєєва зізнатися у шпигунстві.

Звільнити Асєєва закликала міжнародна організація «Репортери без кордонів». У лютому 2018 року заяву солідарності з Асєєвим підписали голови Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко та Союзу журналістів Росії Володимир Соловйов. Про підтримку позиції колег також оголосили керівники Європейської Федерації журналістів. У червні 2019 року із заявою на підтримку Асєєва виступив український ПЕН, у якій, зокрема, закликав український уряд докласти всіх зусиль для визволення Асєєва разом з іншими українськими політв’язнями в Росії та полоненими на окупованих територіях шляхом обміну, а також звернувся до зарубіжних колег із закликом «посилити тиск на російську владу, яка контролює так звану „ДНР“, з вимогою негайного звільнення Станіслава Асєєва та інших українських заручників Кремля».

 Поділитися